Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Зад сцената
  4. Представяме Domäne Wachau

Представяме Domäne Wachau

02.10.2018
Автор: Seewines Admin

Една голяма винарна в един от най-живописните винени райони в Австрия

Wachau е името на долината на река Дунав, западно от Виена, между градовете Кремс и Мелк. Тя е едва 40 километра дълга и следва реката през изключително живописни меандри, средновековни градчета, манастири и крепости по най-високите места.

Това е уникален винарски район и един от най-старите в Европа.

Domäne Wachau се намира точно под руините на замъка Dürnstein, където кралят на Англия Ричард Лъвското сърцето е задържан от Leopold V, Дук на Австрия за оскверняване на националния флаг. Зелените хълмове, покрити със слънце и облечени в лозя, са в съвършена хармония с бароковата архитектура в района.

 

Близо 440 хектара лозя на двата бряга на река Дунав се отглеждат от членовете на този кооператив, което прави 30 процента от всички лозови насаждения на Вахау. Те са разположени по стръмни тераси, подсилени със стари каменни стени. Известни имена като Achleiten, Kollmitz, Loibenberg и Tausend-Eimer-Berg се намират сред масивите на Domäne Wachau и го правят единствената винарска изба, произвеждаща вина от всички най-престижни места в региона.

domane wachau 

Въпреки, че са разположени на малка площ, почвите на Wachau са доста разнообразни. Река Дунав преминава през твърдата базова скала, за да формира уникалния пейзаж на Вахау. Бохемският масив, най-старата геоложка скална формация в Австрия, дава основата на праисторически планински пояс. Migmatitic granite gneiss е настоящият подпочвен пласт на Вахау. Гнайсът е богат на кварц и съдържа минерали, затова и вината от тези почви се характеризират с минерална прецизност и елегантни плодове.

 

Каменните стени на терасовидните лозя са част от тероара на Вахау. Те са изградени от местни скали и развалини от замъците в района без помощта на циментова замазка. Ръчното поставяне на всеки камък изисква много време, усилия и знания.

 

Два основни фактора оказват голямо влияние върху уникалния климат на Wachau и върху качеството на вината Domäne Wachau:

 

От Атлантическия океан нахлува студен въздух, който придава на климата континентален характер, със студена зима и горещо сухо лято. Екстремните температури се модерират от влиянието на река Дунав. Топлите въздушни маси достигат до Дунавското ждрело от Панонските равнини на изток. При добри реколти гроздето може да бъде оставено да зрее до ноември, което е предпоставката за правене на световноизвестните вина в клас Smaragd.

 

Местни климатични особености като свежия горски въздух от север и прохладните ветрове, които се спускат по склоновете на лозята, увеличават температурните разлики между деня и нощта. Това стимулира развитието на аромати в гроздето, особено през седмиците преди събирането на реколтата. Неповторимият свеж и плодов характер на вината на Вахау са резултат от тези уникални климатични условия.

domane wachau 2

Преобладаващият сорт грозде в Domäne Wachau е Grüner Veltliner със 70% от площта на лозята. Този сорт е постигнал международно признание като един от най-големите бели сортове вино в света. В Австрия също няма друга лозарска зона, която да има по-голям дял на Ризлинг, който тук е 20%. Rivaner, Pinot Blanc и Muskateller са бели сортове, които също се използват. Червените сортове са едва 5%, като Blauer Zweigelt и Pinot Noir играят водеща роля.

 

В избата винарят Heinz Frischengruber получава най-доброто грозде, благодарение на установената система за възнаграждение на производителите, както и на строгите правила за доставка. Избистрянето на сока става за два дни и след това се охлажда до щадящите 16-18 градуса за начало на ферментацията (Smaragd ферментира малко по-топъл).

domane wachau 3

Вината на Domäne Wachau, и по-специално тези от серията Terrassen и от конкретно лозе, са с изявен плодов характер и отлична минералност, силно повлияни от тероара. Финесът е на преден план и те предлагат огромно удоволствие от пиенето и завладяваща елегантност като компания на храната.

 

Vinea Wachau

 

Domäne Wachau е член на Vinea Wachau Nobilis Districtus, асоциацията на защитените апелации във Wachau. Членовете трябва да спазват изключително строги стандарти за качество. Също така във Wachau не се допуска закупуването на грозде, мъст или вино извън района. Има три категории за качество на сухи бели вина според тяхното алкохолно съдържание:

 

Steinfeder (11%) - в тези вина се откриват деликатни плодове и множество аромати. Те са идеални като леки освежаващи аперитиви и в съчетание със студени предястия - или просто като парти вино и класическа лятна напитка.

 

Federspiel (11-12.5%) - най-известни са с тяхното разнообразие. Съчетават елегантната освежаваща природа на Steinfeder с дълбочината на плодовете на Smaragd, което ги прави идеални за много видове ястия.
https://seewines.eu/wachau-neuburger-federspiel-spitzer-graben-2017

https://seewines.eu/wachau-riesling-federspiel-ried-bruck-2017

https://seewines.eu/wachau-gv-federspiel-ried-liebenberg-2017

https://seewines.eu/wachau-riesling-federspiel-terrassen-2017

https://seewines.eu/wachau-gv-federspiel-ried-kaiserberg-2017

https://seewines.eu/wachau-gv-federspiel-terrassen-2017

https://seewines.eu/wachau-gv-federspiel-kollmitz-2017

 

Smaragd (мин. 12.5%) - сухи комплексни вина с уникален финес и огромен потенциал за стареене. Зрелият Смарагд се бере максимално късно само в най-добрите години.

https://seewines.eu/wachau-gv-smaragd-terrassen-2017
https://seewines.eu/wachau-riesling-smaragd-terrassen-2017

 

Интересно:

 

В Domäne Wachau се използват за ферментация и отлежаване, освен дървени и метални съдове и керамични амфори от Италия. Но когато става дума за оптимално стабилни температури и минимално проникване на кислород до виното, съдовете от бетон, гранит и дори мрамор са предпочитано решение.

https://seewines.eu/wachau-gv-vdn-2016

https://seewines.eu/wachau-beerenauslese-terrassen-2017

 

Във винарната разполагат с един гранитен съд, изсечен от десеттонен блок. Готовият съд и капакът му тежат два тона се пълни с 1130 литра Ризлинг. През тази година за първи път ще се използва мраморен съд с тежест 4,5 тона, височина 270 см и обем от 700 литра. Вътрешната повърхност е полирана и позволява директен контакт между мрамора и виното. Той е единствен по рода си и не може да бъде възпроизведен.

 

Вижте още от Зад сцената

Santa Barbara Country

Santa Barbara Country

от Seewines Admin , 25.10.2018
Представяме Weingut Rainer Wess

Представяме Weingut Rainer Wess

от Seewines Admin , 02.10.2018
Виното на Нанси Рейгън

Виното на Нанси Рейгън

от Seewines Admin , 04.03.2020
Хилядолетна винена история

Хилядолетна винена история

от Seewines Admin , 17.01.2020
Oregon

Oregon

от Seewines Admin , 25.10.2018