Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Belgian Owl – 100% тероарно уиски

Belgian Owl – 100% тероарно уиски

21.12.2022
Автор: Seewines Admin

Какво влагате в думата тероар? Някак неизбежно свързваме понятието с виното, нали? За нас, като ценители на виното, тероар (от френски) е онази непреведима смесица от култура, история, климат и разположение на лозята, човешко присъствие и сортово разнообразие. Или с две думи – съвкупността от всички фактори, които правят едно вино уникално точно на това място, точно по този начин, точно от тези сортове... 

И тук си задаваме простичкият въпрос – как така говорим за тероар при уискито, което е продукт на дестилацията – един твърде различен по своята същност процес? Да, има такова нещо като тероар при уискито, и за нас е особена привилегия да бъдем партньор на една кокетна малка дестилерия в Белгия, която прави именно такъв продукт. Нека ви разкажем малко повече за Белгийския бухал – уискито, което наскоро беше отличено като 5-тото най-добро уиски в света според Джим Мъри и неговата Whisky Bible.

За да направите уиски, са ви нужни няколко неща от съществено значение:

  • На първо място, това е ечемикът, от който се прави малц (и съответно впоследствие се дестилира);
  • На второ място, това е водата, с която чистият алкохол се свежда до градусите, които са желани;
  • На трето място, това е апаратът (колона, казан или друга подобна форма) за дестилация, на който също се дължат в голяма степен качествата на крайния продукт;
  • На четвърто място са бъчвите, в които уискито старее, където омеква и придобива своя неотразим кехлибарено-тютюнев цвят;
  • И на пето (но не по важност) място, е човешкото умение да дестилира, тоест да извлича най-доброто от суровините, с които борави.



Но нека се върнем към тероара... В сърцето на Белгия се намира платото Хесбай (още известно като Хеспенгау), което се смята за най-плодородната част от малката по площ територия. Тъкмо там започва историята на Belgian Owl. Преди 15-тина години един от мастър-дистилърите със световна слава – Етиен Буйон, решава да се завърне в родната си Белгия и, по неговите думи, „да създаде най-доброто уиски в света“. Установява предприятието си в сърцето на платото Хесбай, като съвсем логично започва да сключва договори със съседните стопанства, които произвеждат зърнени култури, за изкупуване на ечемик. Предлага им почти двойна цена, и отначало го мислят за луд, но в последствие това ще се окаже най-печелившият ход за прохождащия му бизнес. Постепенно той се обвързва с договори с близо 40 от най-едрите производители на ечемик. Тоест уникалното за уискитата на тази дестилерия е това, че основната суровина – ечемикът – идва от земите около самата спиртоварна. И днес, когато светът е на прага на сериозна зърнена криза, Belgian Owl разполага с ечемик от най-добро качество, със стабилна цена и запаси за поне 4 години напред. Умно, нали?

Следващото условие – водата – отново ни разказва историята на Хесбай, при това съвсем натурална. Водата за уискитата Belgian Owl идва от недрата на Хесбай, от подземен извор на 35 м дълбочина, един от основните източници на вода за повече от половината Белгия, в т. ч. градове като Лиеж, Льовен, Намюр... Но тук има още една подробност. Ако при повечето производства на спиртни напитки за свалянето на градусите се ползва специална вода, дестилирана и обикновено преминала през процеса на обратна осмоза (тоест деминерализирана), в белгийските уискита, които ви представяме, тя е съвсем естествена – такава, каквато извира от недрата на земята. Затова на всяка бутилка уиски със знака на Belgian Owl отдолу не е написано просто „белгийско уиски“, а че това е продукт, който се дестилира в Хесбай. Сега разбирате ли защо говорим за тероарно уиски в абсолютния му вариант?

Като прибавим към всичко това и феноменалните дестилационни казани, които Етиен Буйон успява да закупи от Шотландия, като допълним и бъчвите от бърбън (тоест по-„сладкия“ американски дъб), всичко си идва на мястото... Но за да бъде всичко наистина на точното място в този пъзел, един човешки гений е този, който е подредил мозайката. 


Отличието за Gold Diamond - уиски, което се произвежда в серия от едва 1000 бутилки, в херметическа камера с аромат на шафран (но без шафранът да докосва и 1 капка от него), изстреля Belgian Owl сред най-добрите пет уискита в света! Престижната награда бе обявена преди дни от самият Джим Мъри, автор на The Whisky Bible. За сега България няма алокация на този уникален дестилат, но ви предлагаме цялата гама – от бялото уиски New Make, до гигантския Cask Strength Intense, който винаги е само една, уникална бъчва. Изборът оставяме на вас.

За нас остава удоволствието да си партнираме и да разказваме историята на тероарните хесбайски уискита, а ако още не сте ги опитали, непременно заявете своята бутилка още сега!