Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Сулфити и Серен Диоксид във Виното

Сулфити и Серен Диоксид във Виното

30.01.2019
Автор: Seewines Admin

Всички знаем, че „дозата прави лекарството“ - ако е повече една съставка, може да е вредна, ако е по-малко, може да няма ефект, но в точното количество ще получим само ползите. Те, в случая, са за винарите, а вие може спокойно да си пиете прекрасния Ризлинг със сулфити, защото те знаят какво вършат и всички дози са в абсолютно безвредни граници. Все пак, добре е да знаете:

 

- Сулфити - те се появяват след преобразуване на серен диоксид или серниста киселина и се добавят във вината. Имат консервиращ ефект и ги предпазват от окисление или  от микробиологични проблеми.

- Серен диоксид – това е газ, който може да се внесе във виното като такъв или чрез серниста киселина и калиев метабисулфит. Като във втория се съдържа 50% серен диоксид. Сернистата киселина е форма на серния диоксид. В 1 л има, най-често, 60 гр серен диоксид.

- Сяра – чиста сяра, твърдо химично вещество с жълти кристали, във виното няма. Грешно, понякога, се споменава наличието ѝ, но тя се използва, само и единствено, при напрашаване на лозите.

 

Във всяко вино се съдържат сулфити. Те са вторичен продукт, образуващ се при развитието на дрождите по време на ферментация. Има обаче вина, които са без добавени сулфити - биодинамични, органични или натурални. Има разногласия между американското определение за органични вина, което не позволява сулфити и това на ЕС и Канада, които позволяват.

За вас е от значение, че дори когато сулфитите са позволени и означени на етикета, винопроизводителите се стремят да ги използват в нива по-ниски от регулираните. Има процеси във винификацията, които позволяват това.

И накрая, сулфитите във виното са в пъти по-малко от в повечето опаковани храни и в хиляди пъти  - от в сушените плодове. Вече е официално, че те нямат нищо общо с главоболието при някои хора и още по-малко с махмурлука - знаете, изпитото количество е фактор за него. Малък брой хора (смята се, че е около 1%) могат да проявят алергия и това прави надписа “съдържа сулфити” полезен.

Наздраве!