Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Видеа
  4. Токай – прозорец към миналото

Токай – прозорец към миналото

12.07.2019
Автор: Seewines Admin

В североизточната част на Унгария, където се събират реките Тиса и Бодрог, се намира Токай, където се произвеждат едни от най-прекрасните и дълголетни десертни вина на Стария континент. Някога Токай е бил един от най-значимите винени региони (е, за мен все още е, тъй като обожавам тези вина, а зад целия производствен процес стои изключително много традиция, история и занаятчийство). Десертните вина от този регион са присъствали на масата на крал Люи XIV, Екатерина II Велика и дори австрийския композитор Йозеф Хайдн.


СЕЛЕКЦИЯ ДЕСЕРТНИ ВИНА ОТ ТОКАЙ



За направата на Токай се използват местни сортове, като най-добре познатият и използван е Фурминт. Други сортове са Харшлевельо, Зета, Саргамускотали и други.
Върхът (и най-скъпо) сред десертните вина на Токай е т.нар Токай Есенция (Tokaji Eszencia), което се произвежда само от самотока на гроздовете, който по-късно ще се превърнат в Tokaji Azsú. Eszencia съдържа остатъчна захарност, която е поне 450г/Л. Поради тази причина то може да отлежава изключително дълго.

При нас ще намерите изключителни реколти като 1997! 

ТУК: https://seewines.eu/disznoko-aszu-eszencia-1997


Други сладки вълшебства от региона носят на етикета терминът „Azsú”, което означава, че плодът, който е използван за направата на тези десертни вина е бил засегнат от т.нар. благородна плесен (pourriture noble). Знаете ли друго десертно вино, което се произвежда с помощта на тази плесен? – Да, Сотерн!



Други термини, с които е възможно да се срещнете при избор на Токай е Puttonyos. Puttony е името на съдовете, в които се събира гроздето по време на гроздобер. Puttonyos е винаги придружен с индекс от 3 до 6, като те показват минимална остатъчна захарност:

  • 3 Puttonyos - 60г/л
  • 4 Puttonyos - 90г/л
  • 5 Puttonyos - 120г/л
  • 6 Puttonyos - 150г/л

Не пропускайте да опитате и сухите вина от Токай, които се произвеждат предимно от сорта Фурминт.

Те са изключително свежи и минерални! 

Виж повече ТУК: https://seewines.eu/disznoko-furmint-szaraz-2017