Безплатна доставка над 119 лв.

Mendocino County

25.10.2018
Автор: Seewines Admin

Кратка История

Името Mendocino идва от фамилното име Mendoza в чест на испанския изследовател Lorenzo Suárez de Mendoza от XV в., който проучва бреговата ивица на района. Испанските мисионери достигат само до Сонома, преди през 1821 година Калифорния да стане част от Мексико. Първите лозя в Mendocino са засадени през 50-те години на 19 век в долината Redwood от фермери, които се завръщат, неуспели да намерят богатство и просперитет по време на Калифорнийската златна треска. Болшинството от тях са италианци.

Най-старата непрекъснато функционираща търговска винарска изба в окръг Мендосино е Parducci, основана през 1931 година. Сан Франциско е на 160 км на юг, което оставя окръга малко встрани от най-големия пазар за вино на региона, изиграл важна роля в създаването на Сонома и Напа. До шейсетте години Пардучи остават единствен лидер на региона.

Възходът на окръг Мендосино като винарски район, започва през 60-70те години на миналия век с хипарската вълна в университетите на Калифорния и призива “Назад към природата”. Постепенно нараства броят на винарните и те отбелязават значителен напредък  в избора на оптималните сортове за разнообразието от тероари, което предлага той.

Мендосино днес води “зелената” революция във виното на Калифорния с една четвърт от гроздето, отглеждано органично.

Местоположение

Окръг Мендосино е в Северна Калифорния, непосредствено на север от Сонома и на запад от окръг Лейк, до изключително красивото и диво крайбрежие на Тихия океан.

Климат

По източните граници на окръга се намират планините Майакама, които го отделят от влиянието на голямото езеро в съседния окръг Лейк. А крайбрежната планинска верига го разделя на две климатични зони.

На запад, най-близо до брега, океанът носи студени течения и дъждове. Като следват пътя на река Наваро към Тихия океан, мъглите носят хладен и влажен въздух, навътре в долините, правейки условията за отглеждане на сортове като Pinot Noir, Chardonnay, Gewürztraminer и Riesling идеални. Високите места в долината Андерсън и близките крайбрежни хребети над нивото на мъглата, обикновено се засаждат с по-топли сортове като Zinfandel.

На изток, климатът става по-топъл и по-средиземноморски. В центъра на Mendocino AVA лятото може да бъде и много горещо и сухо, като осигурява необходимия воден стес за лозата. Валежите са предимно през зимните месеци. Това дава възможност за правене на плътни, зрели червени вина от Каберне Совиньон, Мерло, Пти Сира и Зинфандел.

Почви

Почвите в окръга са предимно алувиални. В близост до Russian River и река Навара, почвата става чакълеста, с овални, речни камъни.

Лозя и Сортове

Позицията на лозарите в Мендосино леко в страни от звездите на винарството в Северна Калифорния, им позволява да поддържат разнообразие от сортове, без да се водят от тенденциите на пазара - за разлика от Напа и Сонома. Преобладават червените сортове, като най-голяма площ заемат Пино Ноар и Каберне Совиньон, следвани от Зинфандел, Мерло и Сира. При белите доминира Шардоне, следвано от Совиньон Блан.

Винопроизводство и Вина

Силно повлияни от близостта с океана са районите Anderson Valley, Mendocino Ridge, Yorkville Highlands и Cole Ranch. Останалите, включително Potter Valley, Redwood Valley и Eagle Peak, са по-топли, отдалечени от брега и предпазени от планини. Двете групи райони са с драматично различен климат и различни сортове. Бургундското грозде и ароматните бели процъфтяват в студения запад, докато слънчевите червени сортовете на Бордо поглъщат топлина на изток.

В Италия Кианти се прави от Санджовезе, но това не винаги е било така. В миналото се е практикувало садене на смесени парцели, с лози от различни сортове, където единият преобладава. Плодовете се събират заедно и ферментират също заедно - лозарят поема решението за бленда, изцяло и “на зелено”.

Тази традиция пренасят италианските имигранти в окръг Мендосино, но водещият сорт е Зинфандел. Има някои много стари смесени лози и група производители се обединяват с цел да възродят и популяризират тази традиция. Техните вина носят марката Коро Мендосино и за тази чест се състезават всяка реколта пред специална комисия.

Вижте още от Зад сцената

10 класически вина

10 класически вина

от Seewines Admin , 16.01.2020
Представяме Weingut Pittnauer

Представяме Weingut Pittnauer

от Seewines Admin , 26.10.2018
Представяме Domäne Wachau

Представяме Domäne Wachau

от Seewines Admin , 02.10.2018
ИСПАНИЯ

ИСПАНИЯ

от Seewines Admin , 27.12.2018
Каталуния

Каталуния

от Seewines Admin , 14.01.2019
Виното в САЩ

Виното в САЩ

от Seewines Admin , 25.10.2018