Безплатна доставка над 119 лв.

Каталуния

14.01.2019
Автор: Seewines Admin

Каталуния е автономна област, която се намира в североизточния ъгъл на Испания, точно под Франция. Гръцките колонии по Средиземноморското крайбрежие въвеждат отглеждането на лозя преди повече от 2000 години. По-късно римляните концентрират производството около Тарагона и Алела, близо до Барселона, столицата на Каталуния. По време на Средновековието манастирите развиват и подобряват сортовете. Каталунските вина, заедно с тези от Риоха, стават много търсени във Франция, когато в края на ХІХ век епидемията от Филоксера унищожава много лозя там. Френското влияние води и до засаждането на Каберне и Мерло наред с местните сортове.

 

През 20-и век каталунското винопроизводство е лидер в иновациите и е в основата на невероятния възход на Испания до трета винена сила в света. Започва използването на метални съдове за винификация и се увеличават насажденията с международни сортове грозде. Районът привлича вниманието на любителите на вино от цял свят, когато през 1979 година една бутилка "Gran Coronas Black Label 1970" (купаж от Cabernet Sauvignon, Tempranillo и Monastrell) участва на Винената Олимпиада на френското списание "Gault Millau" и печели в своята категория. Това е същото събитие, на което Калифорнийските вина изгряват за света.

 

От дванадесетте апелации (DO) в Каталуния най-известни са Priorat, Penedès и Tarragona. Penedès е най-голяма и прави 90% от всичката Cava в Испания. Кава е създадена за първи път в Penedès в края на 19-ти век, използвайки испански сортове грозде за производство на пенливи вина по френския метод от Шампан. Каталуния е известна и със силно ароматни, тъмно червени вина от Priorat - една от двете DOC класификации на Испания. Основното червено грозде е Tempranillo, Garnacha Tinta и Cabernet Sauvignon. Кава се произвежда от местните бели сортове Xarel-lo, Parellada и Macabeo.

 

Каталунската винена индустрия в наши дни представлява една четвърт от  испанската - с около 380 милиона бутилки годишно.

Вижте още от Зад сцената

ИСПАНИЯ

ИСПАНИЯ

от Seewines Admin , 27.12.2018
Риоха

Риоха

от Seewines Admin , 27.12.2018
Виното на Нанси Рейгън

Виното на Нанси Рейгън

от Seewines Admin , 04.03.2020
Willamette Valley AVA

Willamette Valley AVA

от Seewines Admin , 25.10.2018