Безплатна доставка
  1. Начало
  2. Блог
  3. Новини
  4. Царев брод – виното е изкуство и талант!

Царев брод – виното е изкуство и талант!

24.06.2024
Автор: Seewines

Царев брод вече е сред доста познатите имена на българската винена сцена. Изба, която се наложи с постоянство и с (умерен) усет към експериментите като пет-нат или оранжево розе (да, има такова!). Изба, с която вече свикнахме да свързваме, два полу-забравени сорта – Гергана и Евмолпия.

А кой стои зад Царев брод и кой прави всички тези вълнуващи вина, ще разберете в следващите редове…

Винарска изба Царев брод се намира в едноименното село в Шуменска област, което има изключителното предимство да е в непосредствена близост до двете стари български столици Плиска и Преслав и до единствения скален барелеф в Европа, защитен и от ЮНЕСКО – Мадарския конник.

Царев брод е осъществената мечта на двама агрономи и съпрузи – семейство Иванови. Първите 27 хектара с лозя по проекта са засадени през 2001, а самата изба е  построена през 2015 година. През 2018 разширяват масива с още 18 хектара. Когато в първите години на XXI век Иван Иванов и съпругата му засаждат своите лозя със Совиньон блан, сортът далеч не е бил така популярен, както е в наши дни. Мнозина са мислели, че решението им граничи с лудост, но усетът на агрономите се оказва печеливш и днес това са едни от най-старите, и, със сигурност – отлични лозя с този сорт у нас. Семейството дори построява къщата си сред лозята, която впоследствие става винарска изба. Определено сърцата и на двамата са в това лозе, а то, от своя страна, им се отплаща с великолепен плод и още по-добър резултат в бутилката!

И останалите сортове, освен Совиньон блан, в лозето на Царев брод отговарят на климатичните особености за район с по-хладен климат: Ризлинг, Траминер, Пино ноар и Шардоне.

Но с името на изба Царев брод от няколко години се свързва един друг сорт – сортът Гергана. Хибриден сорт, кръстоска между Димят и Мускат отонел, получен в опитната станция в Пловдив, той е създаден с цел да е устойчив, сравнително родовит и най-вече подходящ както за трапезна консумация като грозде за ядене, така и с потенциал за винопроизводство. Интересно, но не успява да се наложи в годините като икономически значим сорт, въпреки безспорно добрите си характеристики, и е бил буквално изчезнал, с изключение на няколко лози, останали тъкмо в Царев брод. Семейство Иванови в това време вече имат до себе си незаменим помощник – главният енолог Николай Кръстев, с когото заедно се захващат и успяват да възстановят сорта, в едно единствено лозе, от където идват всички „Гергани“ на избата. Тоест към днешна дата Царев брод е единственото място, където се отглежда и винифицира сортът Гергана и всяка Гергана, която опитате, можете да сте сигурни, че е от Царев брод. И всяка Гергана ще ви очарова с приятни плодови нотки, свежест, но и далечни флорални нюанси в аромата и вкуса, които издават нейната родствена връзка с мускатовото семейство.

Иван Иванов и Ники Кръстев са наистина забележително добър тандем, наложен вече в годините. И освен Гергана на тях дължим възраждането на още един полузабравен сорт. Това е сортът Евмолпия. Евмолпия също е хибрид, наричана още Тракийски мавруд. Сортът е разработка на двама легендарни учени – Бабриков и Кукунов, които кръстосват Мавруд с Мерло. Полученият Тракийски мавруд или още Евмолпия, е устойчив на студ, сравнително по-раннозреещ (или поне в сравнение с Мавруд), трупа добри захари и дава приятно-плодови, средни като плътност вина, но за сметка на това с елегантна пикантност, която издава българските му корени. Тук услужливата Wikipedia ни казва (интересен факт!), че насаждения с Евмоплия има още в Австралия и САЩ.

С това не приключват експериментите на тандемът Иванов-Кръстев. Ники Кръстев е наследник на пивовари и може би това е било вдъхновението му, за да създаде едно от първите пенливи вина у нас пет-нат (petillant naturel). Това е естествено газирано вино, произведено по древен метод, според който течността трябва да се бутилира преди завършването на алкохолната ферментация. След което виното отлежава 4 месеца върху фините си утайки. В контекста на натуралното винопроизводство това определено е хит – лесно, естествено и пивко, то печели все повече почитатели.

Но има едно нещо, която обединява всички вина на винарска изба Царев брод, без значение дали са пет-нат, Совиньон, Гергана или Пино ноар и това е неизменно възходящото им качество в годините. Разбира се, за това допринасят и самите лозя, които навлизат в перфектната си възраст, пуснали корените си в льосовия слой, на 60 сантиметра под чернозема. Благодарение на това гроздето узрява перфектно, а вината имат много добри киселини, обясняват винарите от Царев брод. Но, по-важното според нас, е усетът им към самото лозе: какво може то да им даде и как да бъде претворено гроздето по най-добрия възможен начин. А за това е нужен не само опит, но и талант. Затова ще се върнем към заглавието на нашия разказ: ето какво е за нас изба Царев брод – дарбата да правиш хубаво вино!

*Вината на изба Царев брод можете да закупите с -10% отстъпка в периода 1/07 - 31/07/2024г.

Свързани продукти