Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Новини
  4. С вкус на Южна Италия: Tenuta Iuzzolini

С вкус на Южна Италия: Tenuta Iuzzolini

07.03.2024
Автор: Seewines

Юцолини са известна калабрийска фамилия, съществуваща в Чиро от началото на XVI век., когато великият математик и астролог Луиджи Лилио реформира грегорианския календар през 1582 г. 
Много богати благороднически фамилии от Чиро са родени именно през 1500 г. и започват да създават солидни имоти, които стават част от историята на територията. Сред тях е и старият род Юцолини, признат сред водещите фамилии на XVI век. Сегашният собственик на компанията е Фортунато Юцолини, който заедно със съпругата си Джована Коликио и синовете им, Диего, Паскуале, Антонио и Роза, започва през 2005 г. преработката на гроздето и построява модерно оборудвана винарна, като по този начин реализира една своя мечта.
Имотът обхваща площ от около 500 хектара, от които 100 хектара специализирани лозя, 50 хектара вековни маслинови горички , 100 хектара обработваема земя и останалата част, съставена от пасища и гори за добитъка, отглеждан на свобода, като говедата от Подолика.
Почвите с глинест и песъчлив варовиков произход са много плодородни, тъй като са богати на естествени извори. Целият район, благословен от средиземноморския климат с горещо и сухо лято и кратка, дъждовна зима, предоставя идеални условия за отглеждане на лозя и маслинови дървета.
Местните лозя, които отличават тези плодородни и изразителни земи, са:  Greco Bianco, Gaglioppo и Magliocco . За тях се грижат и отглеждат с всеотдайност, съчетана с опит и винаги произвеждат прекрасни и изискани вина. Няколко хектара лозя се отглеждат с Pecorello и Chardonnay, от които се получават някои от най-търсените бели.
 


 

1. ЧИРО РОСО КЛАСИКО ТЕНУТА ЮЦОЛИНИ 2022

Жив рубиненочервен цвят. Плодов нос с атрактивни нотки на ягоди и малиново сладко, деликатен, интензивен и ефирен . Вкусът е пълен, балансиран, пикантен и дълготраен.
Отлично съчетание с всякакви ястия, идеално за червени меса, дивеч и средно зрели сирена.

18,99 лв.
  КУПЕТЕ ТУК    


 

2. ЧИРО БИАНКО ТЕНУТА ЮЦОЛИНИ 2023


Красив сламеножълт цвят със зеленикави нюанси. Носът е плодов и ароматен, деликатен, цветен, с аромат на цветето Passiflora. Средно тяло, меко, свежо, живо, приятно хармонично.
Най-добре се съчетава с рибни ястия, салати с морски дарове, рибни предястия и супи.

18,99 лв.
  КУПЕТЕ ТУК    


 

3. ПРИНЧИПЕ СПИНЕЛИ ТЕНУТА ЮЦОЛИНИ 2023

Рубиненочервен цвят. Носът е атрактивен с нотки на мока и червена чушка, сладки горски плодове и умами нотки. Тялото е хармонично, с добре запазена плодова сладост и среден финал. Отлежаване във френски дъбови бъчви. Перфектното съчетание с храна е с червени меса и зрели сирена.

27,99 лв.
  КУПЕТЕ ТУК    


 

4. ПРИМА ФИЛА ПЕКОРЕЛО ТЕНУТА ЮЦОЛИНИ 2023
 
Вино от местния сорт Пекорело. Ярък сламеножълт цвят. Носът е флорален, аромат на  свежи плодове с нотки на бяла праскова, банан и манго с нотки на лешник и бадем на финала. Вкусът е наситен, деликатен, приятно плодов с ароматен и свеж послевкус. Перфектно съчетание с рибни ястия, ракообразни и морски дарове, отлично като аперитив.

30,99 лв.
  КУПЕТЕ ТУК    


 

5. ПАТЕРНУМ ТЕНУТА ЮЦОЛИНИ 2018

Вино от местния сорт Малйоко, 24 месеца във френски дъбови бъчви и 24 месеца в бутилка. Непрогледен, мастилен цвят с меки гранатови оттенъци. Носът е много наситен, комплексен със сладки подправки, сушено месо, кейк със стафиди и ром, карамел с масло, йод и сухи листа. Тялото е суперконцентрирано, със зърнисти, велурени танини и йоден финал със спомен за сухи листа и орехова ядка. Идеално съчетание с ястия от печено месо, агнешко, диво прасе и дивеч. Съчетава се добре и с твърди, вкусни и пикантни сирена.

139,00 лв.
  КУПЕТЕ ТУК