Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Причудливият аромат на Каберне Совиньон

Причудливият аромат на Каберне Совиньон

26.04.2018
Автор: Seewines Admin

„Кралят на червените сортове“, както често бива наричан сортът Каберне Совиньон, има един изключително интересен аромат, поне за мен. Това е имено ароматът на зелена чушка, с който могат да бъдат отличени вината от този сорт.

Случва се някои вина да имат изключително изразен аромат и вкус на чушка, който не би допаднал на всеки, а при други той съвсем леко се долавя и хармонично се съчетава с останалите аромати. Най-вероятно вече започнахте да си задавате въпроса : „От къде произлиза аромата на чушка?“. Ароматичните вещества във вината най-общо казано могат да произлизат от самото грозде, да се образуват по време на ферментация или пък да се образуват от немиришещи вещества като резултат от една или друга обработка на вината. Наред с това те могат да бъдат образувани и в резултат на съхранение или по време на стареене на виното.

Съществува група ароматни вещества – пиразини, които произлизат от метаболизма на аминокиселините, тези вещества съдържат азот и точно те придават аромат на зелена чушка. Те имат растителен аромат и дори нюанси на пръст и земя. Един от представителите на тази група ароматни вещества – метокси-изобутил-пиразинът е бил открит в много растения като зелен пипер и грах, картофи, но също така е открит и в гроздето Каберне Совиньон. Намират се в гроздовите ципи и концентрацията им намалява драстично, след като е започнало да се прошарва гроздето. Както вече беше казано, някои вина имат по-остър аромат това са пресовите вина, а тези получени чрез самоток имат по-слаб и ненатрапчив аромат. От голямо значение за наличието на пиразини и тяхното участие в образуването на букета е тероара. За пример може да се дадат калифорнийските вина, които е по-характерен този растителен аромат, докато френските вина имат по-скоро аромат на черни плодове и съвсем доловими зелени - тревисти нотки.

А вие сами за себе си можете да направите съпоставка между различните български и чуждестранни, чисто сортови вина, произведени в различни изби, като вземете под внимание тяхното местоположение и технологиите, които биват използвани.