Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. ТОП 10 съчетания за декември на вино и постни ястия от Живко Джамяров

ТОП 10 съчетания за декември на вино и постни ястия от Живко Джамяров

09.12.2022
Автор: Seewines Admin

Живко Джамяров – един от днешните будители за здраве! 

Дълбоко убеден в това, че живата храна лекува, той е вдъхновител и съосновател на иновативната компания за пълноценни (покълнали и ферментирали) функционални растителни храни Ancestral Superfoods и любител на виното, притежаващ сертификат WSET Level 2. 

Ценител и познавач на хубавото българско вино, но и духовен човек, съвременен будител, изповядващ силата на здравословното хранене, именно Живко Джамяров бе нашия избор за декемврийското топ 10, което стартира по време на пости! Уверени сме, че предложенията му за съчетание на вино и храна ще ви пленят още с първите редове!

“Виното за мен е като хубав пътепис. Кара душата ти да пътува до винените региони, да съпреживяваш етапите на неговото производство - от засаждането на лозите до трансформирането на гроздето във финалния продукт. 

Благодарен съм на съдбата, че имах възможност да се отправя на това пътешествие и да опозная виното през досега ми с българските производители и работата ми по изготвянето на винената листа в заведението, в което бях съсобственик. 

Заради това и българските сортове и изби са много интересни за мен, както и предпочитан мой избор, което определи и селекцията ми от 10 предпочитани от мен вина.“

Комбинации:

 

1. Памид 2020, Загрей, Тракийска низина, България, 15,75 лв.

с тост от сладки картофи с крема сирене от кашу и горски плодове.

Памид е сред най-старите традиционни български сортове, който навремето е бил широко разпространен в България. От този сорт се получават леки червени трапезни вина, които не отлежават в дъбови бъчви и са свежи, с не толкова наситен цвят. Носът на това чудесно вино от изба Загрей, които създават прекрасни вина от традиционни местни сортове, е с нотки на малини и зрели череши, тялото е леко, а финалът е с вкусни и изразени плодови нотки. Виното може да се консумира без храна, но лично предпочитам да го пия в компанията на запечени сладки картофи, намазани с крема сирене от кашу и гарнирани с горски плодове.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

2. Широка Мелнишка Лоза 2018, Ая Естейт, Долината на Струма, България, 32,67 лв.

със запечен артишок с полента, чери домати и веган песто

Това е един от любимите ми традиционни местни сортове, ендемит, разпространен в Югозападна България. Често се свързва с  района на град Мелник, където се и отглежда се , като за мен  се явява символ на долината на река Струма. От този сорт се получават вина с характер, нотки на пипер и подправки и дива природа, какъвто е и типичният ландшафт на този много красив край на България. Виното на Ая Естейт е перфектно за съчетаване с ястия с гъби и печени зеленчуци, като според мен би било идеално в комбинация със запечен артишок с полента, чери домати и веган песто.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

3. Мелник 55 Естейт Ризърв 2017, изба Орбелия,  Долината на Струма, България, 32,40 лв.

с веган пай с диви гъби, боровинки и кестени.

Мелник 55 или Ранна Мелнишка Лоза е кръстоска на Широка Мелнишка Лоза със смесен прашец на сортовете Дюриф, Жюрасон и Валдигие. Създаден е с идеята за по-ранно зреене и по-добра устойчивост на ниски зимни температури. От него се получават вина с потенциал за отлежаване, както е и в случая на това прекрасно вино на Орбелия Естейт. Гроздето за него е селектирано от единично 11 годишно лозе, като е брано ръчно и внимателно селектирано.  Отлежавало е 24 месеца в 300л и 225л френски бъчви, от които 63% нови и 37% употребявани. То е необработвано и нефилтрирано, с идеята да се запази максимално добре сортовият му потенциал и се отличава с красив и наситен рубинен цвят. Ароматът му е доминиран от зрели червени плодове, като се откриват пикантни подправки и нотки на кожа. Има дълъг и пикантен финал. Това пищно вино е хубаво да се комбинира със сериозни и богати ястия, като лично бих избрал комбинация с веган пай с диви гъби, боровинки и кестени.         

   КУПЕТЕ ТУК   

 

4. Мавруд Резерва, био,  2019, изба Загрей,  Тракийска низина, България, 16,39 лв.

с бургери от гъби портобело, сирене от кашу, домати, подправки и мисо

Маврудът е символичният местен сорт, с който може да се свърже виненият район на Тракийската низина. Работата с този сорт на избата Загрей винаги е била отлична, а вината им от  него  са характерни, с ярко изразен собствен стил и почерк. Виното, което подбрах за моята селекция, се отличава с рубинен цвят и ароматни нотки на тъмен шоколад, шипков мармалад, пипер и лозов лист, като в него също така се долавят нюанси на ванилия и подправки. То е чудесно в комбинация с ястия с гъби, като би си подхождало чудесно с бургери от запечени гъби портобело и плънка от крема сирене от кашу, домати, спанак, магданоз, микс от подправки и мисо.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

5. Рубин, 2020, изба Бендида,  Тракийска низина, България, 31,41 лв.

с плато от веган сирена

Създаден през 40-те години на ХХ век чрез кръстосване на Небиоло и Сира, сортът Рубин, макар да не е сред традиционните български,  , е може би с най-голям потенциал за големи червени вина, с които България да се отличи на световната винена сцена. Много харесвам работата на Елизабет Портева с този сорт, както и обстоятелството, че създава силно отличителни и диви червени вина, които са натурални, преминават през дива ферментация и не са филтрирани. Доминиращите аромати в това вино за ценители са шоколад, черна череша и ситни червени плодове. То ще се чувства идеално в компанията на плато с подбрани веган сирена.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

6. Руен 2017, изба Вила Мелник, Долината на Струма, България, 34,55 лв.

с мезе под формата на жива веган луканка

Руен е много интересен български червен винен сорт, създаден при кръстоска на Широка мелнишка лоза с Каберне Совиньон. Съвсем разбираемо е много подходящ за отглеждане в района на град Мелник и е претворен в едно чудесно и силно отличително вино от изба Вила Мелник. То се отличава с искрящ керемиден цвят и букет от аромати на червени плодове, които са в унисон с нотки на опушени и дървесни аромати. Виното има дълъг и плодов финал, както и силно изразен и доминиращ характер, което предполага комбинацията му с храна, която да се яви като ненатрапващ и подчертаващ силните му страни спътник. Поради това избрах да го комбинирам с мезе от жива веган луканка, която да допълни и подчертае по чудесен начин ароматните характеристики на това отличително вино.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

7. Кайлъшки мискет 2021, изба Хараламбиеви, Дунавска равнина, България, 19,53 лв.

с гръцка паста

Изпитвам по-специална връзка към винения регион Дунавска равнина, защото майка ми е родом от град Никопол и съм имал възможност задосег с местните сортове като Сторгозия и Кайлъшки мискет. Кайлъшкият мискет е селектиран в България през 1976 година и е кръстоска между Хамбургски мискет и Вилар блан. Виното на изба Харалмбиеви се отличава с интензивен сламен цвят. Носът е с преобладаващи аромати на ананас, дюля, пъпеш, цвят, индрише и бонбони, а вкусът е интензивен и с преобладаващи цитрусови нотки. Виното е идеално в комбинация с паста, като лично бих го комбинирал с този вариант на паста по гръцки.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

8. Червен мискет 2021, Георгиев/Милков, Тракийска низина, България, 17,91 лв.

със сурови спагети от тиквички с авокадо 

Харесвам много вината на Петър Георгиев и Радо Милков. Запознах се с тях, докато изготвях винената листа в ресторанта, в който бях съсобственик, като първият ми досег с тях беше с пет-нат Фънки Мавруд. Мискетът е предпочитаният от мен сорт за бели вина, като специално червеният мискет е с древни корени по българските земи и съседните на нас народи. Вината от него се отличават с много приятна минералност, ароматни нотки на бели плодове и цитруси. Мисля, че виното на Петър и Радостин е прекрасен представител, с който този хубав сорт да достигне до българската винена публика. Бих го комбинирал със салата или ястие от сурови спагети от тиквички и авокадо, както е в тази рецепта.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

9. Пет-Нат Сандански мискет  2021, изба Орбелия, Долината на Струма, България, 24,30 лв.

със сурово брауни с хрупкава поръска от гранола

Това вино е повече от чудесна изненада от винарска изба Орбелия и доста фънки начин за запознаване със сорта Сандански мискет. Той е създаден в България чрез кръстосването на Широка мелнишка лоза и Тамянка. Пет-натът на Орбелия е свеж и с аромати на цитруси, цвят и треви, а деликатните му балончета със сигурност ще съблазнят небцето ви, особено когато е в комбинация с изкушаващо сурово брауни с поръска от гранола, както е в тази рецепта.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

10.  Розе от Евмолпия  2020, изба Царев Брод, Дунавска равнина, България, 17,82 лв.

със салата от аспержи и портокал със спанак с лимонов винегрет от босилек

Сортът Евмолпия е създаден чрез кръстоска между сортовете Мавруд и Мерло и носи едно от старите имена на град Пловдив. Виното на винарска изба Царев брод е нефилтрирано и се отличава със свежест и богат плодов вкус. Може да се съчетава със зеленчуци и отличен негов спътник би била тази салата от аспержи и портокал със спанак с лимонов винегрет от босилек. Ако сте се заинтригували, то може да я откриете в прикачения линк.

   КУПЕТЕ ТУК   

Вижте още от Селекция на месеца

Италия през лятото

Италия през лятото

от Seewines Admin , 09.08.2019
ТОП 12 вина за 2021 година

ТОП 12 вина за 2021 година

от Seewines Admin , 23.12.2021
Топ 10 вина за юли месец

Топ 10 вина за юли месец

от Seewines Admin , 26.07.2021