Безплатна доставка над 119 лв.

Риоха

27.12.2018
Автор: Seewines Admin

Лозята на Риоха са разположени по протежение на река Ебро, в северната част на Испания и се простират на територията на три автономни общини: Ла Риоха, Навара и баската провинция Алава.

Rioja Alavesa е най-малкият, северен район. Tempranillo узрява рано и прави вина, които трябва да се пият по-млади. За тях често се използва въглеродна мацерация* - като при младото Божоле. В Риоха Алавеса има значително влияние на атлантическия климат, а почвите са варовикова глина, разположени на тераси и малки парцели.

Rioja Alta е в западната част и както подсказва името, е с по-голяма надморска височина. Често се разглежда като район с най-високо качество, произвеждащ вино с добри вкусове, баланс и потенциал за стареене. В Риоха Алта климатът е предимно атлантически, а почвите са калциево-глинести и алувиални.

Rioja Oriental (бивша Rioja Baja) е на югоизток, със сухи и по-топли условия и произвежда по-високоалкохолни вина с наситен цвят. Почвите са алувиални, с богата на желязо глина. Сортът Гарнача се представя най-добре тук.

По традиция много производители смесват вина от трите района, за да предложат свой прочит на прочутата Риоха.

Сортове и Класификации в Риоха

През 19-ти век стилът на вина от Риоха се променя под влияние на френските. Отлежаването в американски дъбови бъчви се превръща в стандарт и червените вина започват да приличат на това, което сега се смята за класически стил - мек, с червени плодове, землисти нотки, твърда киселинност и аромати на ванилия и копър, които идват от употребата на американския дъб.

Напоследък си проправя път нов стил на вино от Риоха. Много производители преминават към отлежаване във френски дъб, по-дълга мацерация (накисване) и по-зрели и тъмни плодове. Подобно е положението и при белите вина. Някои се произвеждат в чист, плодов, модерен стил, докато други са повлияни от дълъг период на отлежаване в дъб и следователно с леки оксидативни нотки.

Tempranillo е основния сорт в червената Риоха. Смесен с Mazuelo (Carignan), Graciano, и Garnacha, трябва да съставлява най-малко 85% от купажа на Rioja или 95%, ако са отделени дръжките. С малкото останало количество, винарите могат да експериментират.

Виура (Макабео) е главният сорт в бялата Риоха. Смесва се с Garnacha Blanca, Malvasía Riojano и Maturana Blanca. Могат да се използват също Chardonnay, Sauvignon Blanc и Verdejo, но заедно не могат да надвишават 49%. Вината Rosado изискват минимум 25% участие на червен сорт.

Риоха заедно с Ribera del Duero имат различни правила за стареене на вината, които са по-строги от тези, които се прилагат в останалата част на Испания. Grand Rezerva вината се правят само при изключителни реколти.

            Червени Вина

Joven / Rioja               - Младо вино

Crianza                        - 1 година в дъб + 1 година в бутилка

Rezerva                      - 2 година в дъб + 1 година в бутилка

Grand Rezerva           - 2 години в дъб + 3 години в бутилка

 

            Бели Вина и Розе

Joven                          - Младо вино

Crianza                        - 6 месеца в дъб + 6 месеца в бутилка

Rezerva                      - 6 месеца в дъб + 18 месеца в бутилка

Grand Rezerva           - 6 месеца в дъб + 42 месеца в бутилка

Вижте още от Зад сцената

Mendocino County

Mendocino County

от Seewines Admin , 25.10.2018
Представяме Weingut Leth

Представяме Weingut Leth

от Seewines Admin , 01.10.2018
Представяме Domäne Wachau

Представяме Domäne Wachau

от Seewines Admin , 02.10.2018