Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Съхранение на Виното, Температура на Сервиране и Чаши

Съхранение на Виното, Температура на Сервиране и Чаши

06.11.2018
Автор: Seewines Admin

Три неща могат да компрометират качеството на виното, след като напусне винарната: съхранение, температура на сервиране и избор на чаши.

 

Съхранение

Правилното съхранение е от съществено значение за всяко вино, както за дългосрочното му стареене, така и за пиенето му като по-младо.

За да не загуби от качествата си, виното което консумирате трябва да e съхранявано при постоянна температура от 12-14 градуса и влажност от около 65%, без досег до пряка слънчева светлина, и вибрации.

Ако ще съхранявате виното повече от шест месеца или година, хубаво е да поставите бутилките в хоризонтално положение, така че течността да покрива тапата. Така, тя ще я поддържа влажна и раздута и ще предпазва от оксидация. Изключение прави Шампанското, което може да отлежава вертикално в бутилката. Причината е във въглеродния двуокис (мехурчетата), който предпазват виното от оксидация и масивната тапа, допълнително фиксирана с метална тел за гърлото.

Не е необходимо да имате изба, за да съхранявате вино в дома си. Всяко хладно и тъмно място ще свърши работа, стига да не е подложено на екстремни температури, които могат преждевременно да състарят всяко вино. Не забравяйте, виното иска спокойствие във всяко едно отношение и постоянни условия. Все повече хора, намират решение в специалните шкафове за вино, които позволяват  контрол на температурата и влажността и се продават в различни размери и дизайн.

 

Температура на Сервиране

От всички фактори, които влияят на виното, след напускане на винарната, до чашата ви, температурата, на която ще сервирате или ще ви се сервира то, е най-значимия. Грешната температура може да съсипе и най-доброто вино, но правилното боравене с температурата, може да донесе приятни подобрения.

 

 

Бели Вина

Бялото вино се сервира охладено. Най-често, обаче, то се появява на масата студено, направо от хладилника. Повечето хладилници поддържат температура между 2 и 4 градуса. Извадете от хладилника вашето бяло вино около половин час преди да го отворите. Това ще му позволи да се стопли малко и да отвори вкуса и ароматите си, които не бихте усетили ако го пиете студено. Плюс/минус някой градус, това са общоприетите температури за консумация на бели вина:

до 12 градуса

По-сложни сухи бели, особено Шардоне и особено ако е отлежавало в дъб (може да стигнете до 14-16 градуса)

8 - 10 градуса

Ароматни и леки, до средни бели, например Ризлинг и Пино Гри

7 - 9 градуса         

Десертни бели, например Сотерн

+/- 8 градуса         

Пенливи (без тези по метода Шампан)

6 - 8 градуса         

Шампанско

Oхлаждайте белите вина, непосредствено преди да ги пиете. Вината, оставени с дни в хладилника, ще имат по-притъпен и равен вкус. Това важи, дори в по-голяма степен, за пенливите. По-добре извадете виното от хладилника ако няма да го пиете до следващия уикенд и го върнете обратно в петък сутрин.

 

Червени Вина

Принципно положение е, че ниската температура подтиска ароматите, а по-високата ги отваря. Когато говорим за вино, пределната температура е 20 градуса. Над нея, се казва, че виното е сварено. По-добре го сложете на котлона с една лъжица захар и малко карамфил, особено ако е зима. Просто, няма да има голямо значение, какво вино сте купили. Следва разтривка с ракия и т.н.. Сервирани топли, червените вина губят своята плодовост, а танините и алкохола започват да нарушават баланса.

13 - 14 градуса

Това не е стайна температура, каквато безотговорно се препоръчва за червено вино, така че, тук, говорим за леко охладено вино. Това охлаждане прави чудеса за вина с изразена плодовост и меки танини, като Пино Ноар, Мерло и някои стилове на Санджовезе.

15 - 18 градуса

Плътността и “тялото” на виното определят идеалната температура на сервиране. В този диапазон са вина с изявени танини, като класическите Каберне Совиньон, Зинфандел, Сира и Широка Мелнишка лоза. На по-ниски температури, танините    ще изведат напред горчивина във вкуса. Стойте в горния край на скалата с този тип вина, около, 17 градуса и оставете долния край на по-леките и средни на плътност червени.

Декантиране или преливане на виното в по-голям съд

Има само две легитимни причини да го правите:

 

Да отстраните утайките, които се появяват при повечето червени вина, след 5 - 8 години отлежаване в бутилка. В този случай, докато преливате, трябва да внимавате за момента, в който те ще наближат гърлото. Тогава, просто ги връщате на дъното и зарязвате там.

Да аерирате вино, което е младо и както се казва, има нужда да подиша. Можете спокойно да излеете виното без притеснения за утайки. Дайте му аванс от около половин час, за да почуствате ефекта.

 

Чаши

Обикновенно, нямате нужда от 20 вида чаши, всяка за определен тип вино, а и къде ще ги държите ако предпочитате комплекти от 12 броя. Но стилът на чашите влияе върху насладата от виното. Добре е да имате малък асортимент:

-   за бяло вино

-   за отлежало червено

-   за по-младо червено

-   за десертно вино (по-малки)

-   за пенливо вино

 

Ако сте притиснати за пространство, изберете един междинен вид добри чаши и ги ползвайте многофункционално. Никой няма да ви се разсърди. Тук му е мястото да вметнем, че е прието, когато наливате вино, то да не преминава мисловната средна линия на чашата. Много специалисти, дори, препоръчват наливане до една трета от чашата. Оставете си място да завъртите виното преди да отпиете и да събудите ароматите му.