Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Зад сцената
  4. Представяме Weingut Pittnauer

Представяме Weingut Pittnauer

26.10.2018
Автор: Seewines Admin

Биодинамични вина, местни сортове и двама артисти-винопроизводители

Gerhard Pittnauer наследява лозята на баща си, в градчето Gols, окръг Neusiedl am See, област Burgenland, Австрия, едва 18-годишен в средата на 80те години на миналия век. Започва да се учи да прави вино в един безславен период за австийското производство след огромния скандал от 1985. Той не спира да експериментира в търсене на най-точното изражение на земята, която обработва и местните сортове, които засажда.

Герхард се захваща по-скоро да “отглежда” вино в лозето, отколкото да го прави във винарната. След много проби и грешки открива, че вината, които харесва и обича от Франция и света, са направени от грозде, отглеждано с биодинамични практики и това му дава ясна посока за развитие.

В непосредствена близост се намира огромното Neusiedlersee - плитко езеро, което доминира в ландшафта, намалява топлината от дългите летни дни и студа на зимата в Централна Европа и създава уникални условия за някои от най-хубавите вина на Австрия.

Цялата работа се върши на ръка. Няма календар и срокове, за нищо не се бърза. В Pittnauer избират качеството пред скоростта. Гроздето се опитва за перфектна зралост, подбират се най-добрите зърна и винификацията се провежда в зависимост от типиката на реколтата.

 Питнауер правят вина, които впечатляват с уникалния израз на сорта и тероара. Техният вкус и предпочитания непрекъснато еволюират. От тук и отношението им към всяка реколта като резултат на едно конкретно изследване и откритие, което споделят със света.

Гордеят се с експериментаторския си дух, водени от желанието да  пресъздадат чистотата  на сортовете си, като дори предпочитат да не използват сулфити. Резултатът е жизнени, дълготрайни вина с истинска оригиналност и индивидуален стил, далеч отвъд mainstream…

 Независимо от модата и тенденциите, Gerhard и Brigitte Pittnauer са се посветили на грижите за Сейнт Лоран. Те са убедени в потенциала, който този сорт има върху прохладните плата, в южния край на Parndorfer Platte, в Бургенланд.

От 2006 година винарната е сертифицирана като биопроизводител. През 2014 г. списане “Фалстаф” обявява Герхард Питнауер за винопроизводител на годината. Той казва: “Обичам вина, сведени до есенцията си - и за правене, и за пиене.”

Weingut Pittnauer

Weingut Pittnauer 2

Вижте още от Зад сцената

Sonoma Valley Ava

Sonoma Valley Ava

от Seewines Admin , 25.10.2018
Риоха

Риоха

от Seewines Admin , 27.12.2018
Oregon

Oregon

от Seewines Admin , 25.10.2018
Виното на Нанси Рейгън

Виното на Нанси Рейгън

от Seewines Admin , 04.03.2020
ИСПАНИЯ

ИСПАНИЯ

от Seewines Admin , 27.12.2018