Безплатна доставка над 119 лв.

Виното и ястията

07.11.2018
Автор: Seewines Admin

Дори, да не вкусвате вино, сте чували тези препоръки:

- Червено вино с червено месо

- Бяло вино с риба и домашни птици

Това са проверени истини и като такива, те имат своята ценност, защото няма да ви подведат, принципно… Не ви ли се струва, обаче, че така се опростява и ограничава въображението, и свободата да смесвате?

Има само едно правило, което никой не оспорва, при подбора на вино и храни: Експериментирайте! Търсете и опитвайте. Не се страхувайте да правите свои, интересни комбинации, дори и да останат само ваши. Доброто комбиниране създава баланс между компонентите на ястието и характеристиките на виното, независимо дали го правите по подобие или контраст.

Виното, като аперитив, предоставя различно изживяване от това, когато е съпроводено с храна. Като добавите храна, светът става още по-интересен и забавен. В зората си, човекът ги е свързал неразривно. Затова, хората казват: Пийте местно вино с местна храна. Най-често, те са създадени един за друг.

Вкусовете са Четири

Сладък / Солен / Кисел / Горчив

Вкусът е количествено измерим, обикновенно, от слаб до много силен. Има плод ягода и вкус ягода, но няма вкус горчиво и плод горчиво. Трябва да познавате тези основни вкусове, за да прецените подбора на вино.

Когато опитате сладко от ягоди, вкусът, който изпитвате е Сладък. Вие, обаче, го наричате ягодов заради аромата, който го съпровожда. Случвало ли ви се е, да пиете вода и да се разсмеете внезапно? Освен кашлянето, капки вода потичат през носа ви - това е пътят, по който се осъществава ортоназалното обоняние. Другият класически експеримент е защипването на носа с палец и показалец - рязко спада способността ви да различите храните в устата си, защото получавате информация само за вкуса, но не и за ароматите.

Някои Азбучни Истини

Централно място на вашата трапеза има, само, за една Звезда на вечерта!

Ако искате да покажете някоя специална бутилка вино, изборът на храни ще играе поддържаща роля. Ако искате да приготвите забележителна рецепта, най-добре е да изберете вино, което да не блести, но да хармонира и усилва ефекта на ястието.

Виното, както и хората, се сближава добре със себеподобните си.

Някои много успешни партньорства на вино и храна се основават на общи характеристики, подобие. Полусух Ризлинг, в компанията на свинско филе с кайсиево чътни, е илюстрация на подобна връзка. Чътнито добавя сладост към тази на виното.

Противоположностите също се привличат!

Чаша Совиньон Блан до плато със стриди - виното “гаси” солта на мидата, а мидата приема с радост неговата свежест.

 

Няколко Примерни Съчетания

Риба и Вино

Когато съчетаваме риба и вино един от основните елементи е текстурата на рибата. Риби с по-лека и крехка текстура като лаврак и ципура, приготвени с лек цитрусов дресинг, бихме могли да съчетаем с богата гама свежи и цитрусови вина като Шампан Екстра-Брут, Шабли и Грильо от Сицилия.

Риби с богата текстура и наситени мазнини като калкан, сьомга и скумрия биха се съчетали отлично с Шардоне от Калифорния, Годейо от Испания и червено Божоле.

Wine and Food

Бяло сирене и вино

Бялото сирене е навсякъде в нашата кухня. Ако искате да се насладите на краве, овче или козе сирене с чаша вино, изберете Божоле за кравето, Шардоне, отлежавало в дъб, за овчето и Розе за козето.

wine and food

Месо и вино

В празничното ни меню често присъстват богати месни ястия като Родопска капама, Свинско с гъбен сос и Пълнена пуйка. Този сезон, за разнообразие, ги опитайте с червено вино от Риоха, Мерло от Калифорния и Шираз от Австралия.

Постни ястия

Постни ястия като Баница с праз, Боб по манастирски и Постни сърми ще се съчетаят прекрасно с Божоле - бяло и червено. Тези храни можете да сервирате и с Кианти или Рефоско от Фриули, Италия.

Невъзможна комбинация

Кисело зеле и вино? На пръв поглед, трудно ако не се сетите, кой, още, в Европа, обича кисело зеле. Немците и французите в Елзас го ядат с Ризлинг или Гевюрцтраминер. Ако ви е твърде необичайно, вземете Гъмза.

На seewines.eu ще откриете информация за най-подходящите комбинации на вино с храна.