Безплатна доставка

Топ 10 Нови реколти

29.08.2024
Автор: Seewines

Общият знаменател, обединяващ вината от септемврийската ни селекция, са нови етикети, или пък нови, новопристигнали реколти от вече любими наши (и ваши) вина, които са дошли при нас през последните седмици и месеци.

Нямаме и капка съмнение, че зорко следите всички ново, което се появи в портфолиото ни, но в случай, че покрай отпуски, пътувания и безгрижието на летните дни сте изпуснали да разберете кои са (част от) последните ни попълнения, сега може да наваксате пропуските, като обърнете заслужено внимание на тези десет чудесни вина.

*Вината от класацията "Топ 10 Нови реколти" можете да закупите с -10% отстъпка в периода 1/09 - 30/09/2024г.

 

1. ДАФНИ 2023, ЛИРАРАКИС, ОСТРОВ КРИТ, ГЪРЦИЯ - СЕГА на -10% (31,41 лв.)

Това запомнящо се вино на семейната изба Лираракис, направено от едноименния, местен за остров Крит сорт, вече не би следвало да е тайна за никого. Независимо дали това е така или не, ние няма да се уморим да разказваме за този изключително рядък и изпълнен с отличителен характер сорт, а сега имаме и отново повод - новата реколта 2023. 
Тя е вече е тук при нас и отново не разочарова ни най малко, дори напротив.
Виното продължава да ни пленява с неповторимите аромати и вкусове на лаврово дърво, свежи билки, като розмарин и салвия, но също и цитрусов плод и дори нотка джинджифил. Фактът, че то е едното от само две гръцки вина, попадали досега и в трите издания на класацията “50 велики гръцки вина” на MW Янис Каракасис, показва че не само ние сме оценили неговите достойнства.
Съчетайте с пържена дребни риба, калмари, бяло месо и всякакви ястия, съдържащи зеленолистни зеленчуци и ароматни билки.  
 

   КУПЕТЕ ТУК   

 

2. АА 2023, ДОМЕЙН СИГАЛАС, САНТОРИНИ, ГЪРЦИЯ - СЕГА на -10% (44.10 лв.)

Оставаме в Гърция и само сменяме островите, отправяйки се към популярния за туристите, но и за почитателите на виното вулканичен Санторини.
Тук царува великолепното Асиртико, за което спокойно можем да кажем, че е проправило пътя на гръцките вина към експортните пазари и листите на луксозните ресторанти.   
Не по-малко завладяващо и също носещо духа на вината от острова е и този бял санторински бленд, получил името си от първите на букви на двата местни сорта, които съдържа - Асиртики и Атири. Приблизително в съотношение 85:15, те растат в лозя с над 50-годишна възраст, берат се и винифицарат заедно. С прекрасен блед, лимонен цвят, носът е сложен, плодов и пикантен, с аромати на бяла праскова, лимон и цитрон върху флорален фон. Чудесно балансирано усещане на небце, освежаващо и маслено, с продължителен финал. Едва ли ще ви изненадаме с предложението да съчетаете с грилована риба или паста с морски дарове.

   КУПЕТЕ ТУК   


 

3. ЕКЛИС БИАНКО 2023, ЛА РОНКАЯ, ФРИУЛИ, ИТАЛИЯ - СЕГА на -10% (53.01 лв.)

Още едно великолепно вино, чиято нова реколта се радваме да оповестим.
Фриули има славата да прави чудесни, освежаващи бели вина, и настоящият ни избор го потвърждава.  
Еклис идва от източните хълмове на Фриули, досами границата със Словения, както подсказва и името на апелацията Коли Ориентали. 
Виното е бленд, в който доминира всеобщият любимец Совиньон блан, даващ елегантност и аромат, а останалата част формира местния специалитет - сортът Пиколит, добавящ богатство и комплексност. Зелени аромати, такива на диви цветя и бели плодове се комбинират в завладяващ парфюм, а на небце сме впечатлени от свежестта, хармонията и дълбочината на виното. Морски дарове, суши или приготвена на пара риба биха неминуемо допринесли към удоволствието от консумацията му.  
 

    КУПЕТЕ ТУК   
 

 

4. КАМИ ДЕЛ ДРАК КАРИНЯН БЛАН 2022, ТЕР ФИДЕЛ, РУСИЙОН, ФРАНЦИЯ - СЕГА на -10% (23,85 лв.)

Ново вино в нашата селекция, за което държим да споделим. То е родом от Русийон, див и суров регион със забележителна история, вплетена в пейзажа му. Ками дел Драк, или “Пътят на дракона”, кръстено на характерно скално формирование, напомнящо дракон, е едно от три вина в серията и е направено изцяло от Каринян Блан. Старото лозе с тази рядка мутация на по-известния му червен събрат се намира на височина 500м, между върховете на Пиринеите и брега на Средиземно море. 
Гроздето се бере на ръка поне месец по-късно от останалите бели сортове на Русийон. Следва дълга, бавна ферментация, продължителен контакт с фините утайки, а резултатът е изразително, цветисто и жизнено вино, с умерен алкохол, аромати на цитрусови плодове, съчетани с фини билкови нотки и минералност до финала. Препоръчваме като аперитив или с леки предястия и салати.    
 

    КУПЕТЕ ТУК    
 
 
 

5. РОЗЕ 2023, ВАЙНГУТ ВИТМАН, РАЙНХЕСЕН, ГЕРМАНИЯ - СЕГА на -10% (33.75 лв.)

Семейство Витман и техните вина заемат основно, ключово място в нашето портфолио. Отглеждащи лозята си, следвайки философията на биодинамиката, тях ги познаваме като специалисти на Ризлинг, но се справят не по-малко убедително и с останалите си вина, между които и това деликатно и на пръв прочит сдържано по германски розе.

Реколта 2023 дойде при нас още в началото на пролетта, но не сме съвсем сигурни дали успяхте да се уверите в многото достойнства на виното, направено предимно от Пино ноар, с второстепенната роля на познатия ни от Австрия сорт Санкт Лаурент.

Само с 11.5% алкохол, от него лъха свежест и младежки дух, наред с аромати на ситни червени плодове, малина и дюля. Чудесен избор за топлите септемврийски следобеди и вечери, както самостоятелно, така и с меки сирена.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

6. СЪН ГОДЕС ПИНО ГРИДЖО РАМАТО 2023, ФАНТИНЕЛ, ФРУИЛИ, ИТАЛИЯ- СЕГА на -10% (30.51 лв)
Нека бъде ясно от самото начало - това не е розе!
Пино гриджо е един от най-популярните италиански сортове и съответно стил вино и макар че гроздето има еднакъв генетичен отпечатък с един от благородните сортове на Елзас - Пино гри, различното му изписване и произход предвещават и различия в стилистиката. От своя страна италианското Пино Гриджо пък невинаги е било произвеждано в стила, който познаваме.
При традиционния за Фриули стил “рамато”, след намачкване, ципите на Пино Гриджо прекарат известно време в контакт със сока, което води до осезаема текстура и меден оттенък. “Рамато” идва от думата „rame“, която на италиански означава „мед“.
Другата особеност на това вино е, че е създадено в колаборация между италианската винарна Фантинел и американската певица Мери Джей Блайдж. Но за разлика от многото други  т. нар. “celebrity wines”, то не е просто поредният маркетингов продукт, ами чаровно, свежо и достатъчно сериозно вино, от грозде от слънчевите лозя на Фриули, с красив розов цвят и интензивен и сложен букет, с нотки на праскова, пъпеш и къпини. С приятна киселинност, меки танини (да, тук коментираме и танини) и финал, богат на минерални усещания, а новата му реколта е вече при нас.
   КУПЕТЕ ТУК   
 
 

7. МАРКИЗ ДЕ БЕЛ ИЛ 2022, ШАТО ДЕ БЕЛ ИЛ, КОРБИЕР, ФРАНЦИЯ - СЕГА на -10% (28.71 лв.)

За да проследим началото на историята на Шато де Бел Ил трябва да се върнем назад чак до 17 век, но ние ще се ограничим до 2021г. когато Жан-Люк Рюел и семейството му купуват имението с площ 75 хектара. Част от лозята попадат и в апелацията Корбиер, чието име гордо стои на етикета на този южен червен бленд. В него участват типичните за региона Гренаш, Каринян, Сира и Мурведър. С дълбок, рубинен цвят и плътно тяло, виното пленява с аромати на зрял плод, черни череши и къпини и щипка сладки подправки. На небце стои кадифено и нежно, с леки нотки на конфитюр от ягода и горски плодове. Подходящо за по-хладните септемврийски вечери с барбекю и зеленчуци на грил.

Нещо повече, във виното имаме и българска “нишка” - консултант на имението е небезизвестният в родните (а и не само) винени среди Марк Дворкин.

   КУПЕТЕ ТУК   
 
 
 

 8. ЕНАТЕ РЕЗЕРА 2018, ЕНАТЕ, СОМОНТАНО, ИСПАНИЯ - СЕГА на -10% (35.91 лв.)

Вече познавате вината на Енате от Сомонтано в подножието на Пиринеите, направени от почти изцяло международни сортове. Енате Резерва не прави изключение, като тук имаме участие само и единствено на Каберне Совиньон.

С оправдано по-висок алкохолен градус, виното ни очарова с изключително изразителен и интензивен нос с аромати на червени плодове, обгърнати от балсамикови нотки и такива на сладки подправки, а добавете към тях и нюанси на тост и какао, вследствие на отлежаването от година в нови френски дъбови бъчви. Мощно на небце, със зрели и плътни танини, които сигнализират за отличен капацитет за по-нататъшно отлежаване в бутилка. Продължителният и изпълващ устата финал завършва дегустационното преживяване. Идеално за червено месо, и пушено такова, както и яхнии. Поради минималната филтрация нека евентуалната поява на утайка в бутилката не ви плаши.

    КУПЕТЕ ТУК   
 

 

9. ШАТО МАНЯН ЛА ГАФЕЛИЕР 2020, СЕНТ ЕМИЛИОН ГРАН КРЮ, ФРАНЦИЯ - СЕГА на -10% (62.91 лв.)

Шато Манян Ла Гафелиер се намира в престижната апелация Сент Емилион на Десния бряг в Бордо и е последното шато, придобито от империята на Кастел Фрер. В имението се прави един-единствен етикет, а реколта 2020 е и първата, която излиза след смяната на собствеността на шатото.
Виното е при нас вече повече от половин година, но остава незаслужено незабелязано сред многообразието от етикети. Това, което го отличава от останалите, в много случаи и незапомнящи се вина от огромния регион на Бордо, е големият процент (около 20%) Каберне Фран, който се съдържа в доминирания от Мерло купаж.
Достъпно, лесно и готово за пиене, с меки танини и богат нос на черни и червени плодове и подправки, както и чудесен баланс между плод и структура. Чудесен компаньон естествено за червени меса, а също и сирена, и перфектен избор за специални поводи.

    КУПЕТЕ ТУК   
 
 

 

10. ШЕРИ ФИНО, БОДЕГАС ТРАДИСИОН, ХЕРЕС, ИСПАНИЯ - СЕГА на -10% (80.91 лв.)

За завършек нещо, с което отново целим да ви провокираме.
Шери е едно от класическите подсилени вина, идващо в многообразие от стилове, което може да бъде както сухо, така и прелъстително и лепкаво сладко.
Тайната на вкусовете и ароматите на шери се крият в процесите по време на неговото отлежаване, а от нашите скромни наблюдения те все още са предизвикателство с непривикналия към тази напитка български вкус.
Шери Фино на бутиковата, а и както името говори, традиционна изба Бодегас Традисион е абсолютно сухо, и богатите му аромати, напомнящи на ябълка, зелена маслина, пресен бадем и мая, се дължат на средно 10 години отлежаване в сложна система, наречена “солера”, под естествено формиращ се “воал” от дрожди.
Това вино се бутилира два пъти в годината - през пролетта и есента, а от него през 2023г. са излезли на пазара едва 3900 бутилки, ограничен брой от които се намират при нас. Съчетайте с традиционен испански хамон или просто зелени маслини.
   КУПЕТЕ ТУК   

 

 Ако сте успели да прочетете до тук, ни остава да пожелаем многобройни споделени приятни моменти (и вина) през цветния септември, а ако изпитвате затруднения при избора, винаги можете да си помогнете с настоящите ни препоръчки. Наздраве!

 

 

 

 

 

Вижте още от Селекция на месеца