1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Купаж
 6. Кот дю Рон Блан Е.Гигал

Кот дю Рон Блан Е.Гигал 2019

Изчерпана наличност
Арт.№ 2628

Традиционен купаж от типични за региона сортове. Ферментацията протича при контролирана температура и в метални съдове. Средната възраст на лозята е 25 години. 

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Сладост
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Дюля Дюля
 • Памук Памук
 • Цветисти аромати Цветисти аромати

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Меки сирена Меки сирена
 • Въглехидрати Въглехидрати
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Гигал

Гигал

Domaine Guigal е основан през 1946 г. от Etienne Guigal в Ampuis; малко, древно селце в сърцето на наименованието Кот Роти с уникални лозя. Етиен се установява там през 1924 г., едва 14-годишен, и в продължение на години прави вино за 67 реколти в Кот-Роти, като дори участва в развитието на заведението Vidal-Fleury. През 1961 г. все още много млад Марсел Гигал поема управлението на домейна, а през 1973 г. към него се присъединява и съпругата му Бернадет. Двамата работят рамо до рамо, за да разширят семейния бизнес. През 1975 г. се ражда синът им Филип и днес той е енологът на домейна. Заедно със съпругата си Ева те вече представляват трето поколение винари, произвеждащи едни от най-големите вина в долината на Рона.

Всички от този производител
Долината на Рона

Долината на Рона

Долината на Рона представлява дълга, тясна ивица в южния център на Франция. На практика този регион се разделя на два подрегиона, всеки със своята типика и идентичност - Северна и Южна Рона. Северният участък е най-известен с легендарни и дълготрайни червени вина предимно от грозде Сира: Ермитаж, Кот Роти, Св. Йосиф и Корнас, както и с ароматното бяло вионие от Кондрие. Югът е дом на пълноценните Шатоньоф-дю-Пап и Жигондас, както и на леките Розе от Тавел. Chateauneuf-du-Pape може да бъде бленд от до 13 различни сорта, от които 3 са дори бели. Това е и основната разлика между него и Жигондас, където бели сортове в бленда не се допускат. Най-известните от тези основни червени сортове са Гренаш, Мурведър, Сира и Синсо, а белите са Русан, Марсан и Вионие.

Всички вина от този регион
Вионие

Вионие

Viognier е бял сорт грозде, използван за производство на богати вина с подчертани аромати на костилкови плодове, но също могат да бъдат много билкови, с аромати на лайка, лавандула, мащерка и дори нотка на бор. В края на 60-те години на миналия век насажденията от Вионие наброяват едва 14 хектара - основно разположени около Кондрие и Шато-Грил. Сортът е труден за отглеждане, има естествено ниска киселинност. В същото време изисква много слънчево греене, за да узрее правилно, но ако има твърде много топлина, натрупва бързо захари и заради високите алкохолни градуси финалното вино загубва кайсиевите тонове в ароматния си профил. Независимо от тези трудности в отглеждането, след края на 70те години на миналия век различни винари по света започват да експериментират с него - в Австралия и в САЩ. В днешно време Вионие се радва на забележителен ренесанс, като дори се увеличават площите с него във Франция, а се отглежда и в Италия, Испания, Швейцария, САЩ, Чили, Аржентина, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия и дори Япония. Сортът се представя доста добре при ферментация в дъб, като в този случай билковите аромати биват омекотени и към тях се добавят нюанси на мед и ванилия. Интересен факт е, че Вионие е разрешен и се използва в апелация Côte-Rôtie за коферментация със Syrah - тези позволени 20% всъщност съществено допринасят за подобряване профила на финалното вино.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю