Безплатна доставка над 89лв.
Делас Вионие

Делас Вионие 2020

Изчерпана наличност
Арт.№ 1919

Делас Вионие идва от грозде, отглеждано по склоновете на Pont du Gard. По-голямата част гроздоберът се провежда през нощта. След ронкането, гроздето се трансферира към иноксовите съдове за нискотемпературна мацерация и екстракция с ципите. С цел запазване на свежестта на вината, както и за да им се предаде баланс и деликатност, малолактична ферментация не се прилага. Виното стои в неръждаеми иноксови съдове до бутилиране, след леко филтриране.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Вионие

Доминиращи аромати

 • Цитруси Цитруси
 • Кайсия Кайсия
 • Тропически плодове Тропически плодове

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена
 • Въглехидрати Въглехидрати

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Делас

Делас

Компанията е основана в далечната 1835г от Charles Audibert и Philippe Delas. През 1924г наследниците на Филип поемат изцяло собствеността и продължават да развиват бизнеса, разширявайки го чрез закупуване на лозе в Шатонеф-дю-Папе и увеличаване на лозята Ермитаж. През 1960г Мишел Делас (трето поколение) поема управлението и затвърждава репутацията на голяма компания за търговия с вино (négociant) в Северна Рона. През 1977 г. Delas Frères и Champagne Deutz се обединяват в общ проект в Saint-Jean-de-Muzols, близо до Tournon sur-Rhône, край лозята Saint-Joseph. Съюзът се оказва повече от успешен и в 1993 г. Deutz и Delas Frères се присъединяват към групата на Roederer, където философията на Delas продължава да се развива и процъфтява и днес.

Всички от този производител
Лангедок-Русийон

Лангедок-Русийон

Лангедок е бил важен център за винопроизводство в продължение на няколко века, като пристанището Сете и връзката с Атлантическия океан през 17 -ти век Canal du Midi осигуряват ключови търговски пътища. Връщайки се назад, има доказателства за римско винопроизводство в района. Руините на винарска изба от първи век се намират близо до Клермон на запад от Монпелие. Средиземноморският климат и изобилната земя с почви, вариращи от скалист пясък до гъста глина, отдавна се смятат за много подходящи за производството на вино. Наследството на Лангедок-Русийон обаче често се пренебрегва в съвременната епоха, тъй като регионът придоби репутация за производство на количество над качество. Днес лицето на виното Лангедок-Русийон е драстично променено. Засадени са по -жизнеспособни сортове грозде, а имена като St Chinian, Faggères, Corbières, Pic St Loup и Terrasses du Larzac са все по -известни сред сомелиерите и любителите на виното - а вината често се предлагат като страхотно съотношение цена-качество във винените листи на най-добрите ресторанти.

Всички вина от този регион
Вионие

Вионие

Viognier е бял сорт грозде, използван за производство на богати вина с подчертани аромати на костилкови плодове, но също могат да бъдат много билкови, с аромати на лайка, лавандула, мащерка и дори нотка на бор. В края на 60-те години на миналия век насажденията от Вионие наброяват едва 14 хектара - основно разположени около Кондрие и Шато-Грил. Сортът е труден за отглеждане, има естествено ниска киселинност. В същото време изисква много слънчево греене, за да узрее правилно, но ако има твърде много топлина, натрупва бързо захари и заради високите алкохолни градуси финалното вино загубва кайсиевите тонове в ароматния си профил. Независимо от тези трудности в отглеждането, след края на 70те години на миналия век различни винари по света започват да експериментират с него - в Австралия и в САЩ. В днешно време Вионие се радва на забележителен ренесанс, като дори се увеличават площите с него във Франция, а се отглежда и в Италия, Испания, Швейцария, САЩ, Чили, Аржентина, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия и дори Япония. Сортът се представя доста добре при ферментация в дъб, като в този случай билковите аромати биват омекотени и към тях се добавят нюанси на мед и ванилия. Интересен факт е, че Вионие е разрешен и се използва в апелация Côte-Rôtie за коферментация със Syrah - тези позволени 20% всъщност съществено допринасят за подобряване профила на финалното вино.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю