Безплатна доставка над 89лв.
Акиана Мерайо

Акиана Мерайо 2017

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 4441

Сортът е 100% Менсия. 

Цветът е ярък, черешово рубинен. Носът е интензивен и сложен. Преобладават флорални нотки на зрели плодове и цветя, придружени от елегантни балсамови нотки, черен женско биле, пикантен пипер и карамфил. Елегантна минералност обгръща това вино, като ясно определя тероара и неговия характер. Добра атака на небцето. Със зрели и заоблени танини, виното е обемно и кадифено, без да губи усещането за свежест. Плодовете са в перфектна хармония с ароматите на дъб и интензивната минералност, като се постига дълбок и сложен финал. Хармонично вино, дълго и устойчиво.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Алкохол

Сорт

Менсия

Доминиращи аромати

 • Череша Череша
 • Вишна Вишна
 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Bodegas Merayo

Bodegas Merayo

През 2010 г. Педро създава Merayo Bodegas y Viñedos Merayo. След като цял живот е в света на виното, той посвещава последните 20 години на възстановяване и поддържане на семейните лозя. По-голямата част от лозята са на възраст над 80 години. В продължение на десетилетия семейство Мерайо е било едно от най-важните имена в региона Биерсо. След това Педро инвестира време в цялостно обновяване на лозята с оглед на правенето на добри вина от местните сортове грозде, което в случая на Bierzo означава най-вече Менсия (Mencia) и Годейо (Godello). Той построява новото бодега в семейното имение и започва да прави вино там през 2010 г. Резултатите не закъсняват.

Всички от този производител
Биерсо

Биерсо

Биерсо (Bierzo) е испанско защитено наименование за произход (ЗНП) за вина, което се намира в северозападната част на провинция Леон (Кастилия и Леон, Испания) и обхваща около 3 000 km². На север граничи с провинциите Уренсе, Луго и Астурия, а на юг - с областите Ла Монтана, Ла Кабрера и Ла Месета, в Леон. Районът се състои от множество малки долини в планинската част (Alto Bierzo) и от широка, равна равнина (Bajo Bierzo). DO обхваща 23 общини, включително най-големия град в района - Ponferrada. DOP Bierzo има специален макроклимат, който е благоприятен за лозарството. От една страна, той е подобен на климата на Галисия по отношение на влажността и валежите, а от друга - на горещия и сух климат на Кастилия. Ниската надморска височина също помага за предотвратяване на късните слани и означава, че гроздоберът обикновено е с около един месец по-рано, отколкото в Кастилия. Средната годишна температура е около 12°C, като минималната през зимата е 3,5°C, а максималната през лятото - 24°C. Средните годишни валежи са малко над 700 мм, а лозята получават около 2200 часа слънцегреене годишно.

Всички вина от този регион
Менсия

Менсия

Менсия е червен винен сорт грозде с произход от северозападна Испания. Най-често се асоциира с червените вина от Биерсо, които преди време са били леки и строги, но в последствие с годините са се превърнали в по-интензивни и концентрирани, привличащи вниманието на виноценителите. Най-често вината от сорта Менсия проявяват землисти, растителни характеристики с плодови нюанси и каменна минералност. Преди време за сорта се е смятало, че има връзка с Каберне Фран, заради дебелата ципа и виолетово-сините гроздове. Съвременни анализи на ДНК на сорта отричат тази теория, въпреки това разкриват генетична връзка с португалския сорт Жаен. Този факт води до някои съмнения около произхода на сорта: докато повечето сочат Биерсо за дом на Менсия, се приема за възможно и сортът да е бил пренесен там от Дао в Португалия. Освен в Биерзо, Менсия се среща и е още няколко северозападни урегулирани местности в Испания, сред които Валдеорас, Ментерей и Рибера Сакра.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю