Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Белите вина на Бургундия

Белите вина на Бургундия

26.06.2019
Автор: Seewines Admin

Една от най-красивите винени идилии в целия свят – такава земя, каквато мечтателите за вино могат да си представят в най-красивите си мисли – декари лозя и покрити с мъх стари винарни. Винопроизводството в Бургундия започва като монашеско винарство, което добавя към винения вкус още мистерии. Негласната загадка на бургундския тероар обаче е бялото бургундско вино от о Кот д’ Ор и Кот Шалонез.



В Seewines е задължително да се опитат бургундските шардонета – казват за тях, че силата на вкуса им била обяснима, но нямало думи, с които да се разкаже, задължително е да се открие и преоткрие бургундският сорт – Алиготе, отглеждан повече от 300 години, от който се произвежда вино със светлосламенен цвят.


СЕЛЕКЦИЯ - БЕЛИ ВИНА ОТ БУРГУНДИЯ



Знак за лично вино е и това от Mâcon Villages – към което всеки производител може да добавя името си – тероарът е вълшебен, а вкусът - леко флорален и плодов, с топъл намек за цитрусови плодове, с нежен примес на бадем или лешник – но… но всеки декар бургундска земя – крие и свои изненади на вкуса – от хубав - по-хубав, от интересен – по-интересен, по-богат и по-благодатен. Земя, родена за вино.



Избраното бургундско вино в Seewines залага на производства от малки декари лозя, ръчно набрано грозде, лозови масиви от двете страни на Serein, където почвите са с голямо количество фосили - спомен от времето, когато Бургундия се е намирала под топъл океан. Но и вино, което със сигурност има силата да създава нови спомени, с живописен, необятен и запомнящ се вкус.