Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Великденски празници... и виното, което им подхожда

Великденски празници... и виното, което им подхожда

14.04.2020
Автор: Seewines Admin

Какво си представяте, когато кажете “Великден”? Обзалагам се, че масово излизат видения на козунаци и боядисани яйца. Но… не само. А печено агнешко със зелена салата и пресен лук и чесън? Ммм…
Да, Великден е наистина един велик ден – дълголетна традиция, която дори 40-годишният комунистически период не заличи.

С храната всичко е ясно, но как стои въпросът с напитките, които – да си сложим ръка на сърцето – също винаги активно присъстват на трапезата. Особено на празничната.

Закуската започва с пресен козунак и шарени великденски яйца, които майките ревниво пазят още от четвъртък от нетърпеливите си малчугани. В този ден обаче забраната пада и за има-няма час-два всички обагрени яйца са изпотрошени. Естествено, ще присъстват неизменно в зелената салата за празничния обяд.


А за още по-празнично настроение ние пък ви предлагаме да отбележите този хубав ден и празник в компанията на лек пенлив коктейл на основата на просеко – Bellini Cipriani - 21,90 лв.

Нежният прасковен вкус и игривите балончетата са чудесно допълнение към пищните сладки козунаци и са сигурен начин да започнете деня празнично.

И докато лека-полека Великденската закуска приключва, в къщата започва все по-натрапчиво да ухае на печено агне.
Всеки дом си има своя рецепта – с чесън, с къри, с розмарин, пълнено, плешка, бутче, цяло…
Вероятно ще останете изненадани, ако ви кажем, че всъщност от вида на агнето (и приготвянето му, разбира се) зависи и виното, което най-добре ще подхожда на вкусовите му качества.

Тези три основни правила ще ви помогнат да се ориентирате:

Да започнем с котлетите. Лекото и крехко агнешко месо изисква вино, което няма да го потисне и да доминира над деликатните вкусове и нежната текстура на котлетите.

Ето нашето предложение, ако вашият избор за Великден е този начин на приготвяне:

2016 Pinot Noir, Frederick Magnien – 33,00 лв.

Фредерик Мание е пето поколение винопроизводител от Бургундия. Tой е истински творец и една от звездите в региона. За своите вина той подбира грозде от най-добрите лозови масиви в Côte de Nuits.

2016 Spatburgunder Trocken, Weingut Wittmann – 65,00 лв.

Според класификацията в Германия, това вино се означава като Ortswein. Гроздето е подбрано от най-добрите лозови масиви около Вестхофен.

А ако решите да заложите на българското, също няма да сгрешите. Това вино би бил чудесен избор: ароматът на червени плодове, приятно балансиран от фини танини, землисти нотки и приятна естествена свежест, ще доставят истинско удоволствие на сетивата.

2018 Colorito Пино Ноар, Seewines – 19,90 лв.

Типичен не много дълбок червен цвят и вкус на зрели вишни и червени горски плодове, които приятно се допълват от землистите нюанси, идващи от тероара. Копринено нежната танинова структура очарова с кадифена мекота, а приятното напомняне за дим допринася за перфектния финиш. Това вино е чудесно допълнение към всякакви леки ястия, твърди и меки сирена, както и към десерти на основата на черен шоколад.

Ако Пино Ноар не е вашият предпочитан сорт, то заложете на пенливо вино и по-конкретно, на шампанско:

Premier Cuvee, Bruno Paillard – 109,00 лв.

Композицията на този бленд се състои от 30 Cru-та, чийто процент остава в тайна. Тази мистерия допринася за едно романтично усещане. Част от шампанското ферментира в дъбови бъчви, които му придават страхотна комплексност.

А защо не ни се доверите и не подходите нестандартно? Ако сте в такова настроение, изберете вино розе: наситените аромати чудесно ще балансират нежните вкусове на агнешките котлети.

2019 Colorito Розе, Seewines – 12,90 лв.

Лозовите масиви се намират на хълмист терен в землищата на с.Хърсово и с.Виногради. Многообразието от сортов състав налага винификацията да бъде проведена по различно време. Процесът започва в последните дни от месец август с гроздобер на Сира и Сензо, които ферментират заедно. Седмица по-късно стартира гроздоберът на Пино ноар, а последната съставка на този прекрасен купаж - Широка мелнишка лоза и Ранна мелнишка лоза - се обират в средата на септември и ферментират самостоятелно в иноксови съдове.

Ако приготвяте печено агнешко, месото става много по-богато и наситено с вкусове, затова и по-подходящото за него вино ще бъде по-тежко и плътно червено като Каберне Совиньон или Сира.

Прежложението ни за Сира от Нов свят... всъщност е Шираз от Астралия:

2016 MV Shiraz, Paxton – 29,90 лв.

Шираз от различни парцели се винифицира поотделно, след което се купажират в точните количества, за да се постигне един съвършен краен продукт. Виното отлежава в нови френски и американски дъбови бъчви, в рамките на една година. Австралийска Биодинамична Винарна на Годината - Berlin International Wine Competition 2017

А ако предпочитате българския прочит на сорта, доверете се на кадифените танини и сочна пиперливост от региона на Мелник:

2018 Colorito Сира, Seewines – 19,90 лв.

Богат вкус, нежна кадифена танинова структура и тъмночервен цвят с виолетови нюанси. Финалът очарова с приятно усещане за дим и нежно разкрива нюансите на подправки, типични за сорта сира. Червени меса, дивеч и барбекю - това са перфектните ястия, допринасящи за насладата от това вино, но добър избор за вегетарианците биха били меки сирена и печени зеленчуци.

Как ви звучи Каберне Совиньон от един от най-уважаваните производители на САЩ? Бутилка от крайбрежните лозя на Сонома в Калифорния:

2016 Vintners Reserve Cabernet Sauvignon, Kendall-Jackson– 45,00 лв.

Серията "Vintner's Reserve" на Кендъл Джаксън е една от най-популярните в САЩ. Този Каберне Совиньон отлежава във френски и американски дъб в продължение на 10 месеца.

А за тези от вас, които са почитатели на испанския темперамент и Риоха, имаме специално предложение – резерва от Испания, чиито дъбови нюанси от дългогодишното отлежаване, прекрасно допълват този вид ястие:

Fincas de Ganuza Reserva, Remirez de Ganuza – 69,00 лв

Гроздето се подбира ръчно от лозови масиви на средна възраст от 30 години. На сортировъчни маси се селектира най-добрия плод, който се използва за ферментацията. Тя протича в големи дъбови и иноксови съдове. Виното отлежава 25 месеца в 95% френски и 5% американски дъбови бъчви.

Бавно печената агнешка плешка или цяло агне - е специалитет, който би събрал цяла фамилия около трапезата. Малко вероятно е в днешно време предвид ситуацията, в която се намираме. Но ако все пак сте решили да заложите на тази вкусотия, то виното, което най-добре ще пасне, трябва да идва от по-южни и топли региони. Вкусовите качества на месото, приготвено по този начин, са с отчетлив дивечов привкус, затова предлагаме на вниманието ви вино от Южна Рона, специфично апелация Шатоньоф-дю-Пап и нейните прекрасни купажни вина на основата на Гренаш, Мурведър и Сира.

2015 Chateaueuf-du-Pape, Bois de Boursan – 68,00 лв.

Гроздето е произведено без използване на пестициди, следвайки максимата, че слънцето и мистралът са двата най-основните фактори, спомагащи за високото качество на реколтата. Отваряйки бутилката лъха история и дълбока тероарна изразеност.

2018 Cotes-du-Rhone Villages Les Becs Fins, Tardieu Laurent – 21,90 лв.

"Екзотично" кюве с рафинирани и нежни аромати, които се разкриват в чашата. Перфектен акомпанимент за вашия летен обяд.

Няма да сбъркате и ако се пренесете в Италия и конкретно Тоскана, особено ако се доверите на региона на Монталчино:

2015 Rosso di Montalcino, La Gerla – 48,00 лв.

Вино, притежаващо характеристиките на младо вино - със силно изразени плодови аромати. Произвежда се от висококачествено ръчно набрано грозде, с последователна селекция - по време на гроздобера и преди винификацията.

2015 Chianti Classico Lamole, I Fabbri – 32,90 лв.

Купаж от два сорта, изключително характерни за Тоскана, приятно съчетани помежду си. Виното отлежава частично в бетонни съдове, а друга част от него в големи френски бъчви - tonneaux, за период от една година. Chianti с комплексен профил и дълъг финал.

И не на последно място, за класиците-познавачи и за тези, които искат да се поглезят - предлагаме избрани вина от колекционерската ни секция. Препоръчваме ви да заложите на по-младо Бордо от Левия бряг, с доминиращ Каберне Совиньон в бленда – ще останете доволни и приятно изненадани как нотките на касис с подчертан пикантен послевкус допълват по-плътата текстура на месото и извикват усещане за експлозия на аромати. Бордо бленд обаче се произвежда не само във Франция, но и в Нов свят, а защо не и в България? Затова за повече информация и поръчка препоръчваме да се обадите на главния ни сомелиер Благой Кузмански на тел. +359 88 484 3956.

Нашата Великденска винена селекция е вашият пътеводител в избора ви на вино за празника. И за финал един приятелски съвет - бъдете смели и си позволете да експериментирате и с не толкова познато съчетание - това е начинът да откривате нови винени светове и да разширявате познанията си.

И не забравяйте - Великден е светъл празник, особено когато е споделен със семейство, с близки и приятели. Така е и с виното - щом се консумира в добра компания, насладата от него се удвоява :)