Безплатна доставка над 119 лв.

Napa Valley Ava

25.10.2018
Автор: Seewines Admin

Кратка История

Чарлз Круг е признат за първата търговска винарска изба в долината на Напа през 1861 г. Неговият успех и лидерство предизвикват вълна от нов ръст. През 1889 г. има повече от 140 винарни в експлоатация, включително имена като Schramsberg (основана през 1862 г.), Beringer (1876) и Inglenook (1879).

Тази експанзия на винарството е скоро спряна от световната вече епидемия от Филоксера. В Напа тя е най-тежка от цяла Калифорния и унищожава 80% от лозите.

Сухият режим от 1919 до 33 година довършва това, което дребният паразит по корените не успява. Лозя и винарни са изоставени през следващите 14 години. Единици продължават да произвеждат вино за църковни нужди.

С отмяната на Сухия режим винарската индустрия в Напа валей започва бавното си възстановяване. През последвалия период Джон Даниел младши възкресява Inglenook, Georges de Latour възстановява Beaulieu Vineyards (BV), Луиз Мартини изгражда своята винарска изба и семейство Мондави закупува Чарлз Круг. Андре Челишчеф, руски емигрант, работещ във Франция, пристига в долината Напа, за да работи за Beaulieu и става една от великите фигури и учители в историята на виното в долината Напа.

Излизането на Напа валей на винената карта на света става в един ден - 24 Май, 1976 година, денят на Парижката дегустация, станала известна като Присъдата от Париж. Тази  сравнителна дегустация поставя Каберне Совиньон и Шардоне от Калифорния срещу най-добрите вина на Бордо и Бургундия в сляпа дегустация. Когато дегустацията приключва, победители се оказват Chateau Montelena Chardonnay и Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon - и двете от долината Напа.

На следващия ден целият свят научава сензационната новина, а френската преса виновно мълчи. Иронията е в това, че въпросната дегустация е организирана от британски вносител на френско вино в Англия и е имала за цел да подчертае преимуществата на френските вина пред тези от Новия свят - нещо, което и самите съдии са намирали за напълно естествено. Така французи на френска земя в сляп тест стават причина за възхода на Напа и цяла Калифорния до ден днешен. Тouché!

Местоположение

Долината Напа е едва петдесетина километра дълга и няколко широка. Граничи с две планински вериги - Vaca на изток и Mayacama на запад. Връх Св. Елена е в северния край на долината, където тя свършва в град Калистога. В южния край долината се отваря към залива Сан Пабло, свързан със залива Сан Франциско.

В рамките на долината Napa AVA има още 14 AVA с отделни микроклимати и терени, образувани от разнообразна топографска конфигурация на хълмове, експозиции и височини. Napa Valley AVA е, също така, част от North Coast AVA

Климат

Двете планински вериги на долината Напа са създадени по време на образуването на пролома Сан Андреас. Планинската веригата Вака, която е по източната граница на долината, предпазва от горещината на Централната долина, докато планините Майакама разделят Напа от запад от хладното океанско влияния и съседния окръг Сонома. Хълмовете и възвишенията, които са в ниската част на долината, са резултат от огромни свлачища от планините Вака преди много години и моделират микро-климатичните райони тук. Долината Напа се радва на Средиземноморски климат с дълъг вегетационен период на слънчеви топли дни, последвани от прохладни вечери.

Почви

Долината Напа се е образувала, подобно на останалата част от Северното тихоокеанско крайбрежие, чрез геоложка активност - при сблъсъка на тектонични плочи (огромни  парчета земна кора), вулканична дейност и промени в морското равнище, което на няколко пъти е правело от долината морско дъно. В резултат на тези събития в долината Напа има почви с вулканичен, морски и алувиален произход, като са идентифицирани повече от 30 различни вида.

Лозя и Сортове

Лозята в долината Напа са умишлено засаждани за подтискане на добивите, което води до ярки концентрирани вкусове в гроздето. През целия вегетационен период, листната маса се подрязва, обикновено на ръка, за да се осигури оптимално развитие на плодовете.

Napa Valley е един от най-престижните винени райони, които имат честта да са дом на университетските експериментални лозя. Полевата станция на Университета на Калифорния в Дейвис е в Oakville и работи за подобряване на лозарските практики както на местно ниво, така и по света.

Въпреки че Каберне Совиньон и Шардоне са най-широко засадени, долината Напа има много изненади за любителите на виното, които търсят и разнообразие. От Albarino до Zinfandel - повече от тридесет различни сорта грозде процъфтяват тук.

Винопроизводство и Вина

Въпреки международната си известност долината Напа е един от най-малките лозарски райони в света. Почти всички винарни (95%) са семейни предприятия. Обемът произведено грозде годишно е скромните 4% от обема на щата Калифорния.

Смесването на грозде от различни парцели обикновенно се прави за получаване на вино с  по-голяма комплексност. Друг начин да се създаде уникално вино е фокусът върху едно място или едно лозе. Винопроизводителите в долината Напа са станали известни и с двата подхода.

Благодарение на разнообразните почви, климат и топография, винарите в долината Напа са в състояние да правят различни вина от широка гама сортове. Всички стилове са също застъпени: Пенливи вина по метода Шампан, свеж Совиньон Блан, богато Шардоне, копринено-съблазнителен Пино Ноар, плътен и пикантен Зинфандел, зряло, кадифено Мерло и, разбира се, световно известеното Каберне Совиньон на Напа.

Вижте още от Зад сцената

Виното в САЩ

Виното в САЩ

от Seewines Admin , 25.10.2018
АВСТРИЯ (Österreich)

АВСТРИЯ (Österreich)

от Seewines Admin , 25.09.2018
Sonoma Valley Ava

Sonoma Valley Ava

от Seewines Admin , 25.10.2018