Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Зад сцената
  4. Хилядолетна винена история

Хилядолетна винена история

17.01.2020
Автор: Seewines Admin

Любовната история на Ливан и Грузия с виното е една от най-старите в света

Средата на XIX век е повратен момент за ливанското винопроизводство, когато редица френски изби започват да се заселват в страната и да основават емблематични винарни, които и до днес продължават да създават едни най-красивите ливански вина. Тероарът на Долината Бекаа пресъздава по отличен начин класически френски сортове като Каберне Совиньон, Мерло, Сензо, Каринян и Сира. Грузия се счита за прародина на виното, там близо 8000 години назад започват да се произвеждат първите вина. Уникалното за тях е, че древният метод, по който се правят, е съхранен и остава непроменен до днес: вината ферментират и отлежават в квеври – глинени съдове, вкопани в земята.

ИЗБА IAGO's WINE

Получила световно признание от винени критици и любители, винарната на Йаго е една от най-известните в Грузия. Лозовите масиви край селището Мцхета са на възраст от 60 години и са разположени на площ от 2 хектара. Вината се произвеждат единствено от сорта Чинури, който се нарежда сред най-тачените и харесвани грузински сортове грозде. От избата предлагаме: 

Chinuri Iago's wine - Йаго прави Чинури с минимална човешка намеса, винификацията е по класически грузински метод, грозде от стари лозя и мацерация, която продължава 6 месеца. Това са съставките на едно истински емблематично вино.


ИЗБА JOHN OKRO

Семейната винарна на Джон Окро е разположена в гр. Сигнахи, в района на Кахетия в източна Грузия. Подобно на много други производители в Грузия и за собственика Джон Окруашвили фокусът на винопроизводството се крие в страстта към древните грузински традиции. Неговите вина отлежават в големи глинени квеври между 2 и 6 месеца. Планинският тероар в източна Кахетия е много щедър и допринася за създаването на качествен плод, чрез който Джон Окро успява да извае своите вина. От избата предлагаме:

Tsolikouri - Старите лозя със сорта Цоликури са в основата на дълбочината и комплексността на това вино, което следва класическите грузински методи на винификация.

Tsitska - Виното отлежава в квеври, но остава без контакт с ципите.

Rkatsiteli - Избата работи със сорта Ркацители по изключително елегантен начин. Виното отлежава в класическите за Грузия глинени амфори, наричани квеври.

Saperavi Buseshuri - Будешури Саперави е разновидност на сорта Саперави, който притежава по-светла ципа. Лозовите масиви се намират в Кахети на 500 метра надморска височина. Виното прекарва 12 месеца в квеври.


DOMAINE DES TOURELLES

Избата произвежда първокласно вино, арак и ликьор. Престижната изба се нарежда сред най-добрите бутикови винарни в Близкия изток и е описана във Financial Times като „най-съблазнителната винарна“ в Ливан. Вината на Domaine des Tourelles завладяват сърцата на винените почитатели по целия свят от години. Откриването на Domaine des Tourelles е задължително, за да опознаете очарователния свят на ливанските вина.

Domaine des Tourelles Red Wine 2016 - Вино, създадено с минимална намеса по време на винификацята. Зрелият и свеж плод идва от емблематичната за Ливан долина Бекаа. Виното ферментира с диви дрожди и отлежава в съдове от бетон.

Domaine des Tourelles White Wine 2018 - Ферментацията протича с диви дрожди в съдове от инокс в продължение на 10 дни. Виното изкушава с разнообразната си палитра от тропически и цветисти аромати, които кулминират в пищен и богат финал.

Vieilles Vignes-Cinsault Red Wine 2017 - Сортът Сензо намира своя дом в Долината Бекаа още през XIX век. За производството на това вино се използва грозде от 50-годишни лозови насаждения. Местният тероар допринася за създаването на вино с много история, комплексност и потенциал за отлежаване.

Marqyis Des Beys Red Wine 2014 - Ферментацията е с диви дрожди и протича в рамките на 10 дни. Виното отлежава 18 месеца във френски бъчви - 1/3 от които са първа употреба.

Любовната история на Ливан и Грузия с виното е една от най-старите в света

Вижте още от Зад сцената

Santa Barbara Country

Santa Barbara Country

от Seewines Admin , 25.10.2018
Beaujolais

Beaujolais

от Seewines Admin , 31.10.2018
Willamette Valley AVA

Willamette Valley AVA

от Seewines Admin , 25.10.2018
ИСПАНИЯ

ИСПАНИЯ

от Seewines Admin , 27.12.2018
Представяме Weingut Rainer Wess

Представяме Weingut Rainer Wess

от Seewines Admin , 02.10.2018