Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Кристалчета в Чашата. Диаманти?

Кристалчета в Чашата. Диаманти?

29.01.2019
Автор: Seewines Admin

Случвало ли ви се е почти да привършвате бутилка червено вино и: “О, ужас! Какви са тези кристали на дъното?“. Уверявам Ви, няма нищо опасно или животозастрашаващо, това са просто кристалите на винената киселина.

Тартаратните кристалчета или т.нар. винени диаманти, се образуват съвсем спонтанно във виното. Процесът на тяхното създаване е между калия и винената киселина, които се срещат както в гроздето, така и в самата напитка. Винената киселина е тази, която основно се „грижи“ за баланса между вкусовете и усещанията, когато отпиваме. Тя се среща в най-високо количество спрямо останалите киселини.

За да елиминират появата на кристали, повечето винопроизводители предприемат т.нар. стабилизация на студ, по време на която виното се задържа при температура под 0ºС за няколко дни. През този период се образуват кристалите от калиев битартарат и се утаяват на дъното на съдовете. Едва след този етап се преминава към бутилиране. Други уайнмейкъри, придържащи се към по-автентичния стил на винопроизводство, разчитат на студа в избите през зимата, за да се самостабилизира виното. Те смятат, че по този начин, без умишлена стабилизация, напитката не губи част от чара и същността си – ароматите и вкусовете.

Самите кристали нямат вкус и не биха повлияли на усещанията Ви за виното, ако попаднете на такива. Това означава, че не се явяват като дефект, единствено е добре да декантирате останалата част от бутилката вино и можете да продължите да се наслаждавате на питието си, до последна глътка. Ако откриете такива диаманти в чашата си, може да бъдете спокойни, че избраното от Вас вино е с по-високо качество от стандартното.

За да избегнете появата им, е добре да се придържате към подходящите температури за съхранение на различните типове вина.