Безплатна доставка за поръчки над 89 лв.
Братанов 3 Бленд

Братанов 3 Бленд 2018

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 4246

Каберне фран 50%, Мерло 40%, Рубин 10%, виното е създадено е от Мария Стоева – енолог на изба Братанови.

Собствените насаждения на Братанови от Каберне фран (single vineyard 3 ха), Мерло (single vineyard 10 ха) и Рубин (single vineyard 1 ха), са част от лозов масив от 22 ха с още няколко сорта, създаден в периода 2006-2008 г. върху югозападните склонове на Сакар планина, землището на с. Шишманово, община Харманли, местност Армутлука.  

Възрастта на лозето за реколта 2018 е 11 години. Лозята се отглеждат без напояване, без хербициди, само с механична обработка на почвите. От края на 2021 г. всички лозя са в процес на сертифициране за биологично земеделие. Конкретните три парцела са с предимно песъчливо-глинести канелени почви, леко каменисти, върху основа от метаморфни, трошливи скали и с отличен дренаж. Надморската височина е около 150-180 м, хълмист терен. Почвената структура и ненапояването на лозето позволяват на лозовите корени да се развият в дълбочина, което води до по-голяма комплексност в гроздето и по-голяма устойчивост при суша. Географското разположение в Югоизточната част на България, както и преминаващата наблизо р. Марица с проникващите по течението ѝ ветрове от Егейско море, оформят преходен средиземноморски климат с дълго топло лято и мека зима. Полученото грозде обикновено е здраво, с естествено ниски добиви, добра концентрация на полифеноли, зрели танини, по-високи нива на захари, но балансирано от умерена киселинност поради по-хладните нощи и морския бриз.

Това е четвъртата реколта на червения 3-бленд и втората с изцяло дива ферментация. 3-Blend Мерло & Каберне фран & Рубин 2013 е едно от първите вина, които енологът Мария Стоева сглобява, след присъединяването ѝ към екипа през 2015. Това вино е отговор от Сакар на класическия Бордо бленд, в който подправката от Пти вердо е заместена с местния сорт Рубин. Съотношенията между трите сорта варират в различните реколти, като целта при направата на купажа е вино с комплексност, баланс, автентичен характер и потенциал за отлежаване. 

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Купаж

Доминиращи аромати

 • Масло Масло
 • Канела Канела
 • Слива Слива
 • Касис Касис

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена
 • Паста Паста

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Повече за това вино

изба Братанов

изба Братанов

Семейната изба Братанов се намира край с. Шишманово, Южен Сакар. В периода 2006 – 2008 г. засаждат 24 хектара собствени лозя с класическите сортове Мерло, Сира, Каберне Фран, Шардоне, както и с местните Рубин и Тамянка, за да възстановят наследствена лозаро-винарска традиция след 50-годишно прекъсване. Теренът е разположен върху слънчеви хълмове, а преминаващата наблизо река Марица и проникващите по течението й ветрове от Егейско море оформят почти средиземноморски климат. В избата витае експериментаторски дух, използват се различни методи за винопроизводство и не се страхуват да използват спонтанна, “дива” ферментация. От 2015та година главен енолог в избата е завършилата в Дижон, Франция, млада еноложка Мария Стоева, която съвместно със собствениците се фокусира върху вина, които максимално отразяват характеристиките на тероара и притежават силна индивидуалност.

Всички от този производител
Тракийска низина

Тракийска низина

В този регион, който включва Южна България, климатът е умереноконтинентален защитен от северните ветрове благодарение на Стара Планина, с добро разпределение на дъждовете. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район са концентрирани повечето от червените сортове грозде. Отглеждат се “Мавруд”, “Мерло”, “Каберне совиньон”, “Червен мискет”, “Памид” и други. Климатичните условия на района благоприятстват получаването на богати, плътни, запомнящи се червени вина от сортовете “Каберне совиньон” и “Мавруд”. Добрите вина от местния сорт “Мавруд” се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.

Всички вина от този регион
Каберне Фран

Каберне Фран

Каберне Фран е червен сорт грозде с тъмна кожица, основно познат като част от класическия Бордо бленд, където добавя във виното нотки на билки, тютюн и тъмни подправки. Чистосортовите вина са с леко до средно тяло и често се характеризират с аромат на зелен пипер.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю