Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Регион
 4. Нов свят
 5. Южна Африка
 6. Инспектор Перингуей Шенин Блан Джордан

Инспектор Перингуей Шенин Блан Джордан 2023

Изчерпана наличност
Арт.№ 5985

Този Шенин е кръстен на Инспектор Албърт Перингуей, който води борба срещу болестта по лозята Филоксера през 19-ти век в Южна Африка и е първият, който внася корени на американски лози, върху които се присаждат различните сортове. Лозите за този Шенин са на 40 години, а виното ферментира в комбинация от стари френски бъчви, циментови съдове и глинени амфори. Виното, което е в бъчвите ферментира на утайките и, за да се придаде повече плътност, се практикува така нареченото „търкаляне“. Бъчвите се таркалят умишлено и така утайките се разбъркват във виното. Кремавият вкус от дъба е допълнен от екзотични нотки на бяла круша, ананас, къри и приятна соленоватост.

Алк. 14 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Зелени подправки Зелени подправки
 • Цитрусови плодове Цитрусови плодове
 • Минерални аромати Минерални аромати
 • Тропически плодове Тропически плодове

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Екзотични подправки Екзотични подправки
 • Паста Паста

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

Jordan Stellenbosch

Jordan Stellenbosch

След 2 години трупане на опит в чужбина Гари и Кати Джордан се връщат в Южна Африка през 1992 година, за да създават вино. Започват още на следващата година 1993 и правят вина на световно ниво във ферма с история от преди 300 години. Родителите на Гари, Тед и Шийла, купуват имота и лозята, през 1982ра и започват мащабно презасаждане, на сортове, за да се засадят тези, които са най-подходящи за специфичните почви, хълмове и специфики на климата. Различните участъци в лозята им с почви от гранит, глина и пясък, разкриват по уникален начин красотата на сортовете Шардоне, Шенин Блан, Совиньон Блан, Мерло и Каберне Совиньон, от които имат най-много лози. От хълмистите им лозя се открива страхотна гледка към живописната планина Тейбъл Маунтин. Качеството на вината още от първата реколта 1993, позиционира винарна Джордан като звезда на южноафриканската винена сцена. Продължаващите успехи позволяват разширяването на екипа и основният фокус е правенето на изключително индивидуални като стил вина, които комбинират изобилния плодов характер на новия свят с класическата, по-деликатна изразителност на европейските вина.

Всички от този производител
Стеленбош

Стеленбош

Стеленбош е най-популярният винен район в Южна Африка. Намира се само на 25 километра източно от Кейп Таун, сравнително близко до Атлантическия океан. Състои се основно от полегати хълмове, които са осеяни с лозя. Редуването на ветровити хълмове с по-хладен климат и защитени от ветровете по-топли долини създават микротероари с разнообразни климатични условия, които са подходящи за различни сортове и различни стилове вина. Районът притежава и уникално разнообразие от над 50 различни вида почви: гранитни и шистови най-вече на хълмистите части и песъкливо глинести в по-равнинните части и долините, като всички тези почви са много благоприятни за отглеждане на лозя и качествено узряване на гроздето, а също и предразполагат към вина с различен характер, дори и от едни и същи сортове. От по-свежи, леки и елегантни към по плътни, наситени и концентрирани вина. Климатът е сравнително топъл с много интензиво слънце до обяд, но има и хладни течения от югоизток, най-вече следобяд от близостта с Атлантическия океан. Каберне Совиньон и Шенин Блан са най-добре изявяващите се сортове от района, като Каберне Совиньонът развива очарователно землисто ухание и минерално усещане на вкус, особено от лози засадени на гранитни почви, а Шенина се получава изключително свеж, изобилен, плодово ароматен и наситен, а и е добре адаптивен, тъй като толерира сушите и горещините, характерни за летата в Стеленбош. Сира, Пти Вердо, Мерло, Шардоне, Совиньон Блан и Ризлинг също даават страхотни вина от този тероар, като специален е Пинотажът, уникален, червен сорт кръстоска между Пино Ноар и Сензо създаден в Южна Африка през 1925 година. Стеленбош е родното място на този сорт и както почвите, така и климатичните и топографски особености са много подходящи за отглеждането му.

Всички вина от този регион

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю