Безплатна доставка над 119 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Ризлинг
 6. Ротер Ризлинг Велис Винярдс

Ротер Ризлинг Велис Винярдс 2021

Изчерпана наличност
Арт.№ 5719

Ротер Ризлинг (Червен Ризлинг) е мутация на сорта Ризлинг, която се отличава с по-интензивни плодови нотки и специфичен характер. Интересното при това вино е, че то е от немската линия на производителя. Гроздето е от района Рейнхесен и винификацията е в Германия. Виното ферментира изцяло в иноксови съдове и след това отлежава в 1200 л дъбови бъчви за 12 месеца. На нос се усещат цитрусови аромати и зрял костилков плод, които се допълват от фини нотки на билки и цветя. На небце се усеща свежест, плътно тяло и плодов финал с нотки на ананас. Подходяща комбинация с азиатска кухня, морски дарове, риба, бели меса и ордьоври. 

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Ризлинг

Доминиращи аромати

 • Цветисти аромати Цветисти аромати
 • Тропически плодове Тропически плодове
 • Праскова Праскова

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Бели меса Бели меса
 • Екзотични подправки Екзотични подправки
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Вила Велис

Вила Велис

Velis Vineyards е уникален Българо-Немски винен проект, който се заражда от любов към виното, природата и изкуството. За производителите от Вила Велис, виното е най-благородното въплъщение на духа на природата, използвайки думите на немския драматург Фридрих Хебел. Историята започва през 2010г., когато те започват рекултивиране на стари лозя в Горнотракийската низина, които са били изоставени без надзор за дълго време. Днес в България Velis Vineyards отглежда традиционни френски сортове грозде - Совиньон Блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пино Ноар, Сира, Пети Вердо и Мерло в Западна Тракийска низина и винифицират в собствената им винарска изба Вила Велис, в с. Карабунар. В Германия отглеждат Ризлинг, Шардоне и Пино Ноар , които обработват в собствени модерни изби във Flörsheim-Dalsheim. Основният приоритет на Velis Vineyards е високо качество на гроздето. За постигането му, максималните добиви са ограничени до 5000 кг на хектар, а гроздето се бере изцяло ръчно в касетки от 10кг. За серията Heaven’s Door, българското грозде се транспортира чрез хладилни превозни средства до избата в Райнхесен, където гроздето се винифицира и отлежава във френски дъбови бъчви. Нежната и деликатна обработка на гроздето е тайната на елегантните вина на Velis Vineyards. Серията Velis Vineyards са бели, розе и червени със солиден потенциал за отлежаване. Те впечатляват със структура, разнообразие от вкусове и потенциал да изненадват във времето. Резервите отлежават във френски дъбови бъчви за 12 месеца и затова се отличават с меки и кадифени танини, които галят небцето. Последващото отлежаване на червените вина в бутилка, също допринася за перфектния баланс на вината и тяхната комплексност. Villa Velis е българската серия вина, произведени от български технолози в непосредствена близост до лозята в Карабунар. Тази серия включва бели вина от сортовете Совиньон Блан и Шардоне, Розе от Пино Ноар, както и червени вина, едносортови и блендове, от Каберне Совиньон, Сира, Пети Вердо и Мерло.. Вината от серията HEAVEN'S DOOR са основно блендове. Червени вина от Каберне Совиньон, Мерло и Сира или Розе от Сира и Мерло - виното впечатлява с основните си плодови вкусове, а пропорциите на конкретните сортове варират всяка година, за да получим хармонично вино, съобразено с климата и реколтата. За пълно балансиране на вкусовете, червените HEAVEN'S DOOR имат кратък контакт с френски дъбови бъчви. Вината от тази серия са от българско грозде, но се винифицират в Германия. От 2021 Вила Велис приема гости за дегустации, като имат и добре развита хотелска и ресторантска част.

Всички от този производител
Райнхесен

Райнхесен

Регионът на Райнхесен е основен за германската винена индустрия и е дом на почти четвърт от лозовите насаждения в страната. Той е и най-големият по отношение на произведени количества вино. Райнхесен е сравнително топъл и сух регион, предпазен от неблагоприятни климатични влияния от планински вериги като Хунсрюк и Таунус. Повечето от лозята са засадени върху топлите и плодородни почви на долината, които са идеални за отглеждането на зряло и здраво грозде, а с репутация на традиционен източник на изключително качествени вина е прочутата Райнтерасе - участък от стръмни лозя покрай западния бряг на река Рейн около градовете Ниерщайн и Опенхайм. В Райнхесен доминират белите сортове, като водеща роля играе Ризлингът, следван от Мюлер-Тюргау, значими площи от лозята са отредени също така на Силванер, Грауер Бургундер (Пино гри) и Вайсер Бургундер (Пино блан). От червените сортове първенец е Дорнфелдер, с почти двойно повече насаждения от по-познатия и любим на всички Шпетбургундер (Пино ноар).

Всички вина от този регион
Ризлинг

Ризлинг

Ризлинг е бял ароматен сорт грозде, което произвежда вино в цялата гама - от ботритизирани сладки (едни от най-добрите в света) до сухи и полусухи вариати, с пленителни аромати на цитруси и костилкови плодове, както и типичния петролен аромат, който в определени тероарни изяви може да доминира чувствително. Родината на Ризлинга може да се каже, че са долините на реките Рейн и Мозел в Германия - сортът харесва по-хладното време. Естествено тук са и основните винени региони на страната (Мозел, Райнхесен, Райнгау, Пфалц). Лозята са разположени по стръмните хълмове, затрудняващи механизираната обработка, затова тук лозарските дейности са основно ръчни. Вината от тези райони са свежи и с ясно изразена киселинност. Ризлингът в Германия обаче съвсем не е основният сорт, всъщност друг е виненият регион, в който този сорт е най-разпространен - и това е Елзас във Франция (или Алзас, както го произнасят французите). За разлика от немския ризлинг, френският е по-наситен и пищен благодарение на спецификата на микроклимата там - планината Вогези предоставя защита от северните ветрове и студове, а слънцето е по-щедро в този по-южен регион. Извън тези държави може би Австрия също се представя с интересен прочит на този често наричан цар на белите сортове, а също и в някои държави от Новия свят се правят успешни опити с него.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю