Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Виньобл де 2 Люн Ризлинг Женез Алзас

Виньобл де 2 Люн Ризлинг Женез Алзас 2016

Изчерпана наличност
Арт.№ 1633

"Лозята на двете Луни" е автентична и биодинамична изба намираща се в Алзас. Вината отлежават 12 месеца в бъчви преди да попаднат в бутилка. Акцентът попада върху тероара и сортовата характеристика на вината.

Алк. 12 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Ризлинг

Доминиращи аромати

 • Круша Круша
 • Мед Мед
 • Цветисти аромати Цветисти аромати
 • Минерални аромати Минерални аромати

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Екзотични подправки Екзотични подправки

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

Виньобл де 2 Люн

Виньобл де 2 Люн

Vignobles des 2 Lunes е имение от 14 хектара в сърцето на Елзас, следващо принципите на биодинамиката и сертифицирано от Demeter. Собственост е на семейство Buecher вече седем поколения. В днешно време сестрите Amelie и Cecile Buecher внасят своя принос в развитието на домейна в стремежа си към модернизация, но с уважение към миналото. През 1997 г. те преустановяват използването на пестициди и през 2007г получават биодинамичния си сертификат. Работата в лозята е изключително на ръка, дори гроздето се донася до винарната в малки ¼ тонове кошове. След леко пресоване през нощта, гравитачно то се подава към бетонните ферментационни резервоари. В избата целта е да се запази автентичността на гроздето - диви дрожди, без добавки или манипулации от какъвто и да е вид, минимално количество сяра при бутилиране. Някои бели, а именно Пино Блан и Ризлинг, както и по-голямата част от червените, отлежават в големи еднотонни дървени съдове в продължение на девет до десет месеца. Към производството на класическите елзаски вина, Amelie и Cecile добавят и производство на пенливо вино. Пенливите вина на 2 Lunes са леки и ефирни, характеризиращи се със свежест и силно минерално присъствие.

Всички от този производител
Алзас

Алзас

Разположен в североизточна Франция, между планините Вогези и френската граница с Германия, белязана от река Рейн. Дълъг, тънък регион, 185 километра от север на юг и само 40 километра от изток на запад. Ключовите лозарски райони тук са разположени по долните склонове на Вогезите, по склонове с източно и югоизточно изложение. Елзас е специализиран в бели сортове, като Ризлинг, Гевюрцтраминер, Пино Блан и Пино Гри. Тези сортове, естествено разпространени и в съседна Германия, за разлика от там, тук се произвеждат в много по-сух стил. Най-добре представени са сухият и минерален Ризлинг, пикантният и силен Гевюрцтраминер, които чудесно си подхождат с местната кухня. Други интересни и заслужващи внимание са лекият и свеж Sylvaner, както и Pinot Blanc и Pinot Gris.

Всички вина от този регион
Ризлинг

Ризлинг

Ризлинг е бял ароматен сорт грозде, което произвежда вино в цялата гама - от ботритизирани сладки (едни от най-добрите в света) до сухи и полусухи вариати, с пленителни аромати на цитруси и костилкови плодове, както и типичния петролен аромат, който в определени тероарни изяви може да доминира чувствително. Родината на Ризлинга може да се каже, че са долините на реките Рейн и Мозел в Германия - сортът харесва по-хладното време. Естествено тук са и основните винени региони на страната (Мозел, Райнхесен, Райнгау, Пфалц). Лозята са разположени по стръмните хълмове, затрудняващи механизираната обработка, затова тук лозарските дейности са основно ръчни. Вината от тези райони са свежи и с ясно изразена киселинност. Ризлингът в Германия обаче съвсем не е основният сорт, всъщност друг е виненият регион, в който този сорт е най-разпространен - и това е Елзас във Франция (или Алзас, както го произнасят французите). За разлика от немския ризлинг, френският е по-наситен и пищен благодарение на спецификата на микроклимата там - планината Вогези предоставя защита от северните ветрове и студове, а слънцето е по-щедро в този по-южен регион. Извън тези държави може би Австрия също се представя с интересен прочит на този често наричан цар на белите сортове, а също и в някои държави от Новия свят се правят успешни опити с него.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю