Безплатна доставка над 119 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Алеко Алиготе Ривърейн Хил

Алеко Алиготе Ривърейн Хил 2022

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 5733

Като герой от книгите на Алеко Константинов Алиготе пропътува от Бургундия до Североизточна България за да намери своето прекрасно място. Сламено жълт цвят с зелени оттенъци. Сдържан аромат на зряла ябълка и жълта слива. Прецизно и хармонично на вкус, сухо със средни киселини и жълт плод, който се пренася във финала. Средна дължина, която подтиква към нова глътка.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Алиготе

Доминиращи аромати

 • Акация Акация
 • Мед Мед
 • Ябълка Ябълка

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Бели меса Бели меса
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Дунавска равнина

Дунавска равнина

Този район се простира от бреговете на река Дунав до склоновете на Стара Планина обхващайки плодородната дунавска равнина. Характеризира се с умерено-континентален климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Разпространени са сортовете “Мускат отонел”, “Гъмза”, “Каберне совиньон”, “Мерло”, “Шардоне”, “Алиготе”, “Памид” и други. Тук се произвеждат сухи бели вина, пенливи вина по класическа технология и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус. Типичен местен сорт е Гъмза, познат също така в Сърбия и Унгария под името Kadarka. Това е червен сорт, отглеждан най-вече в района на Видин и Плевен, който узрява в края на септември и дава свежи, плодови и приятно тръпчиви вина с характерен аромат на малини и горски плодове.

Всички вина от този регион
Алиготе

Алиготе

Алиготе е най-известен като „третият“ сорт грозде от Бургундия, най-разпространен в Бузерон, в северната част на Кот Шалоне. Aligote играе ключова роля и в пенливите вина Crémant de Bourgogne. Aligote е част от винения пейзаж на Бургундия от повече от 200 години, засаден заедно с Шардоне. Това е раннозреещ сорт, характерен с устойчивостта си на замръзване.Малки количества лозя с Алиготе могат да се намерят и в долината на Рона, където се използва за бленд най-вече с шардоне, за да се създадат леките, плодови бели вина от Châtillon-en-Diois. Извън Франция Aligoté е особено силно разпространен в Източна Европа - в страни като България и Румъния, където вината Алиготе имат изненадващо много последователи. Насажденията в тези страни са в пъти по-големи, отколкото в традиционния дом на сорта в Източна Франция. Вината, произведени от Aligoté, обикновено са сухи като стил, с флорални и билкови нотки. Заради характерната си естествена киселинност често се използва в бленд за подсилване на ароматите на по-богатите, но с по-лека структура вина.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю