Безплатна доставка над 119 лв.

Beaujolais

31.10.2018
Автор: Seewines Admin

Божоле нуво е младо червено вино от сорта гаме, което се пуска в продажба само шест седмици след края на гроздобера. А знаете ли, че Божоле не е само нуво и че традиционните вина божоле имат потенциал за отлежаване и носят елегантността и финеса на бургундските вина? Изберете този месец едно различно Божоле. За прехода към зимата, опитайте вина с дълбочина и характер, които не отстъпват на по-именитите си съседи и приятно ще ви изненадат.

BEAUJOLAISКакво е Божоле?

Божоле е име на регион във Франция. Намира се в най-южната част на Бургундия, в близост до град Лион и северната част на река Рона. Тероарът на Божоле се отличава от този на прочутите му съседи на север и юг и дава вино с отличителни качества.

Главният сорт грозде на Божоле е Гаме. Сортът Гаме (Gamay noir à Jus blanc е пълното име, буквално: черно Гаме с бял сок) заема 98% от териорията на Божоле. Виното от него има наситен, синкавочервен цвят, добра киселинност, умерени танини и леко до средно тяло. Тероарът има огромно значение за представянето на сорта.

Да, Божоле е и Nouveau. Новото Божоле е просто един весел празник за края на реколтата. Всеки район, правещ вино, има такъв празник и такова вино, което се изпива основно на самия празник и място. Световното представяне на Божоле е почит към ролята на Франция за развитието на винарството и в Стария, и в Новия свят. Наздраве! Наздраве и за логистичната операция, която само шест седмици след като гроздето е напуснало лозето, пристига в чашите ни. Не всеки може да направи 30 милиона бутилки и да ги разнесе в цял свят за премиера в един ден!

beaujolaisНакрая, но не по важност, Божоле е три апелации: Божоле, Селата на Божоле и Божоле Cru. За разлика от Бургундия и Елзас, фразата Cru в Божоле се отнася за цялата засадена с лози площ, а не за отделен парцел. Първите две са на юг и почвите са предимно глинести и пясъчно-глинести, което определят по-лекия характер на вината. Тук се прави Новото - Beaujoulais

Nouveau.

Апелацията Божоле Cru е в северния край на района и се състои от десет села, които  предлагат много различни почви, съставени предимно от шист и гранит. Те дават на сорта Gamay по-широк спектър от аромати и по-мощна танинова структура.

Вината могат да отлежават и са илюстрация на това, което тероарът предлага в Божоле. Всяко село прави отличително вино, което носи името на селото, без да споменава Божоле. Тук се правят вина, които много специалисти доближават до бургундското Пино, с което граничат.

Ако решите да изберете Божоле този месец, ние имаме много добри идеи за вас. В този район сме избрали и имаме щастието да работим с господин Себастиен Бесон от Domaine de Penlois. Той е малък производител с огромно внимание към детайла и една изгряваща звезда. Ще можете да опитате най-доброто от четири от десетте села със собствена апелация, включително Moulin-à-Vent, смятано за най-яркото и плътно изражение на сорта Гаме, с най-голям потенциал за стареене; две игриви вина с апелация Селата на Божоле, а за тези, които не сменят цвета с времето навън, едно Шардоне от лозя, засадени през 1937 година - вино с невероятно комплексен и богат аромат. Е, Божоле е предимно, но не само, Гаме.

Morgon Terres Rouge 2016, Chenas Tête de Cuvée 2016, Beaujolais-Villages Plaisir Estival 2017 и Beaujolais-Villages Lancié 2016 .

Снимки:

Заглавна - лозе с Гаме в Брюли, в подножието на едноименната планина

Горе ляво - “Новото Божоле пристигна” - фразата с която Божоле обиколи света

Горе дясно - вятърна мелница (Moulin-à-Vent) - единственото Cru в Божоле, което не носи името на село, а на тази толкова прочута вятърна мелница

Вижте още от Зад сцената

Napa Valley Ava

Napa Valley Ava

от Seewines Admin , 25.10.2018
Представяме Domäne Wachau

Представяме Domäne Wachau

от Seewines Admin , 02.10.2018
Виното в САЩ

Виното в САЩ

от Seewines Admin , 25.10.2018
10 класически вина

10 класически вина

от Seewines Admin , 16.01.2020