Безплатна доставка над 119лв
  1. Начало
  2. Блог
  3. Новини
  4. Едоардо Миролио – един италианец в България

Едоардо Миролио – един италианец в България

30.05.2024
Автор: Seewines

 

 

Дори още по-прецизно би било да се каже един пиемонтиец в Сливен, защото след вече 30 години у нас, италианецът с български паспорт Едоардо Миролио май е повечето сливенчанин, отколкото пиемонтиец. Или както той сам гордо определя себе си „аз съм един „зливенчанин“ от Алба Пиемонте“).
Над 30 години вече семейството на Едоардо Миролио прави бизнес в България, и това превръща техните предприятия не просто във връстници на демокрацията, а в едни от първите и най-сериозни инвестиции в държавата ни.

Едно нещо трябва да се каже и да се подчертае за семейство Миролио – те са не само приятели на България, те се чувстват част от България. И това заслужава нашите огромни адмирации!
И все пак нека ви заведем до избата на Едоардо Миролио и фамилия, на 22 км от Нова Загора…
През 2002 година, като един от най-сериозните инвеститори в текстилния бизнес в Европа, Едоардо Миролио прави първите си стъпки във винарския бранш именно в България, основавайки своя изба, по модела на най-добрите имения в Пиемонт, от където произхожда. 
 
 

Избира един много интересен тероар, към който малко хора биха се втурнали през глава, за да правят лозя и винарна, а именно – хълмовете в местността св. Илия над село Еленово. И отново Едоардо Миролио ни показа, че когато си упорит и вършиш работата си както трябва, можеш да превърнеш и камъка в злато. Само десетина година по-късно Еленово стана нарицателно за едно от най-добрите лозя у нас. Elenovo Mavrud, Elenovo Rubin, Elenovo Chardonnay, Elenovo Cabernet Franc, Elenovo Cabernet Sauvignon и, да не пропуснем легендата Elenovo Merlot – всяко от тях в различни реколти донесе на избата най-високите международни отличия в редица конкурси и класации. Но не са само вината под бранда Elenovo. Избата има още два съществени приноса за израстването на българското винарство изобщо. От къде ли да започнем?
Първият е Пино ноар – сорт, който определено не вирее добре навсякъде. Но за сметка на това вирее превъзходно на хълмовете св. Илия! Днес в лозята около Еленово се култивират 15 различни сорта грозде, от които винарите създават елегантни вина – структурирани, изразителни, или както казват хората тук, вина с душа.
 А Пино ноар е пръв сред равни. Той е първият засаден сорт, защото от самото основаване на винарната в плановете на Едоардо Миролио е производството на пенливи вина по класическия шампански метод. И ето че стигаме до втория принос на италианската фамилия към българското винарство, и към който сме особено чувствителни, защото имаме известна слабост – пенливите винa!

Големите пенливи (не само от Пино ноар, но и от Шардоне) на Едоардо Миролио може да се каже, че са сред първите вина от новото време, произведени по класическата шампанска технология, и които определиха нов качествен етап за категорията у нас.

Заедно с работата по сортовете за шампанизирани вина и българските местни сортове започва и проектът за развитие на био земеделие. Днес с право се гордеят, че около 35% от лозята им са био сертифицирани – Миролио са и най-големият производител на био вина в страната ни. Може би още по-голяма причина за гордост е фактът, че конвенционалните си лозя те също отглеждат природосъобразно.

Благодарение на обширните терени, които са тяхна собственост, те имат възможност да защитават екосистемата на цялата зона. Между лозята са съхранени т.нар. еко острови – малки парцели с дървета и потоци – насекомите по тези естествени местообитания унищожават вредителите из лозята и това природно равновесие предпазва растенията. Част от земите в имението изобщо не се обработват – там е ареалът на елените и сърните. Често може да ги видите, особено в ранните утрини. Защото името Еленово не е случайно…
 

В този рай на тишина и спокойствие стигате и до сърцето на имението – винарската изба. Елегантната сграда по дизайн на Едоардо Миролио е проектирана като съвременна винарна с най-модерни съоръжения и е във вид на спирала, която има две значения – символизира както безкрайността, така и слънцето. Над избата е хотелската част със също символичното название Soli Invicto (Соли Инвикто), или в превод – „непобедимото слънце“. Soli Invicto всъщност описва кратко, но изключително съдържателно, климатичните особености на този иначе забравен от Бога край.
Хотелът разполага с 10 стаи и малки шик апартаменти със старинни мебели, които носят имената на сортовете в лозето – Пино ноар, Каберне фран, Мавруд, Мелник, Рубин и т.н.
Но какво е хубавото вино без наистина достойна компания? В ресторантът на Соли Инвикто ще ви посрещне екип от талантливи шеф-готвачи и любезен персонал. Не сте очаквали, само на 22 километра от Нова Загора да видите всички тези великолепни гледки, нали? И ние не знаехме какво ни очаква, но останахме очаровани от всичко, което италианската фамилия Миролио е направила за региона на Сливен, Нова Загора и Еленово.
 Днес винарската изба ръководи синът на Едоардо – Франко Миролио. Тя е оборудвана да произвежда 1 милион литра вино, в това число те правят пенливи вина, бели, розета и червени тихи вина. Неуморни са нали? Остава ви само едно нещо – да ги опитате!

Вижте нашата селекция с предложения от изба Едоардо Миролио, и не забравяйте – най-доброто вино е споделеното вино!