1. Начало
 2. Вино
 3. Вердуцо 0.375мл. (десертно)

Вердуцо 0.375мл. (десертно) 2013

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 0316

Вердузо е бял сорт характерен за североизточна Италия, от който се произвеждат както сухи така и сладки вина. Съзряването на Verduzzo di Cialla е с период от 1 година в дъбови бъчви. Преди да е готово за консумация отлежава в бутилка още две години.

Алк. 15 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сладост
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Вердуцо

Доминиращи аромати

 • Кайсия Кайсия
 • Акация Акация
 • Мед Мед
 • Цветисти аромати Цветисти аромати

Чаша за консумация

За десертно вино

Температура

Ледено студено Ледено студено

Подходящи храни

 • Десерти Десерти
 • Меки сирена Меки сирена
 • Твърди сирена Твърди сирена

Зрялост

Готово, но ще запази качествата си

Повече за това вино

Ронки ди Чала

Ронки ди Чала

Ronchi Di Cialla, в превод: хълмовете на Cialla, се намира в апелация Colli Orientali del Friuli, определено, най-ценената в район Friuli-Venezia-Giulia. Когато през 70-те Paolo и Dina Rapuzzi купуват имението в Cialla, решени да се посветят на отглеждането на местни сортове, Schioppettino се е смятал за изчезнал сорт, известен от ръкописи и спомени на възрастни хора. Двамата успяват да съберат 70 лози от района, което им позволява да засадят цял парцел, като по този начин спасяват този сорт от изчезване. Още първите проби, показват, че сортът старее много добре и не отстъпва на големите международни сортове по елегантност и комплексност. И до момента, всички лози Schioppettino са клонинги на тези, спасени от семейство Rapuzzi. Когато сте на италианска вълна, вместо да посегнете към Nebbiolo или Sangiovese, опитайте този възкръснал сорт. Доставете това удоволствие на небцето си.

Всички от този производител
Фриули-Венеция Джулия

Фриули-Венеция Джулия

Фриули -Венеция Джулия, регион (регион) на североизточна Италия, граничещ с Австрия на север, Словения на изток, Адриатическо море на юг и регион Венето на запад. Той има площ от 3030 квадратни мили (7 847 квадратни километра), обхващаща провинция (провинции) Удине, Порденоне, Гориция и Триест. На север плътната стена на Карническите Алпи, счупена само от прохода Монте Кроче (Plöcken) и ниското седловина Тървизио, образуват впечатляващ фон към долината на река Талиментан, сърцето на Фриули. Южната част на региона е ниска крайбрежна равнина, част от нея заета от плитките лагуни Градо и Каорле. На югоизток тази част от бившата Свободна територия на Триест, която сега е неразделна част от Италия, се простира като тесен коридор, между варовиковото плато Карсо (Крас) и Адриатическо море, чак до град Триест. Регионът варира в терени от скалисти възвишения и предпланини на север до сухи или блатисти низини на юг. Валежите на север - най -високите в Италия - благоприятстват развитието на естествени ливади за добитък, а шунката и млечните продукти във Фриули са известни. Сега, когато италианските винопроизводители южно и западно от Фриули също са усвоили изкуството да правят пресни, плодови бели вина, обаче, особено тези от Алто Адидже, техните колеги в Collio и Colli Orientali трябва да се опитат да оправдаят ценовата си премия, обикновено, но не е задължително с по -голямо използване на малки дъбови бъчви. Стандартът на винопроизводството тук обикновено е много висок и добивите са относително ниски, дори ако цената за това е, че вината могат да имат забележително подобен вкус.

Всички вина от този регион
Вердуцо

Вердуцо

Името Verduzzo може да се отнася до два отделни сорта бяло грозде от североизточна Италия, Verduzzo Friuliano и Verduzzo Trevigiano, които се отглеждат най-вече в регионите Фриули-Венеция Джулия и Венето. Двете разновидности отдавна са много различни като проявления, но доста объркани, що се отнася до писмените сведения за тях, а също често и в лозовите масиви. Гроздето (вероятно сортът Фриулиано) се споменава за първи път в доклад на банкет през 1409 г. във Фриули, проведен в чест на папа Григорий XII. Сортът Рамандоло също е в списъка като отдело вино, макар че ДНК изследвания от 2010 г. показват, че сортът (Verduzzo di) Ramandolo е идентичен с Verduzzo Friuliano. Естествено тази разновидност на сорта се отглежда главно във Фриули и по-специално в провинция Удине. Дългата история на сорта в региона подкрепя теорията за произхода на Вердуцо, че е дива лоза, която постепенно местните хора за започнали да си отглеждат в градините. Сортовите вина могат да бъдат сухи или сладки, дори и пенливи. Те обикновено са мощни, с наситен златист цвят и могат да притежават забележими танини и билков характер, когато са млади, което предполага добра податливост на стареене от няколко години. Много от най-добрите примери са сладки вина от късна реколта или частично изсушено грозде, по-често от лозя на хълмове. През 2011 година последващо ДНК проучване посочва, че сортовете Ramandolo и Verduzzo Trevigiano (и следователно Verduzzo Friuliano и Trevigiano) са различни. Тревиджано означава "на (провинция) Тревизо", където е и по-разпространеното отглеждане на този сорт, също и в провинция Венеция, както и във Венето. Сортът е по-ясно късно узряващ от сорта Friuliano, а вината са по-леки и неангажиращи от тези от Verduzzo Friuliano. За разлика от Вердуцо Фриулано произходът на този сорт не е ясен. Смятало се е, че е внесен от Сардиния в началото на 1900-те, но съвременните изследвания не го приравняват към нито един съвременен сорт на този остров. Въпреки че Verduzzo Friuliano по-често се описва като по-висококачествено вино, на практика сортът Verduzzo Trevigiano се счита за превъзхождащ го. Въпреки това двата сорта често се отглеждат в едни и същи райони и дори в едни и същи лозя. В района на Венето сортовите вина Verduzzo за DOC на Piave и Lison-Pramaggiore могат да се произвеждат с единия или другия сорт, а също и в бленд от двата.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю