Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Оферти
 3. Ексклузивнo от Южна Африка
 4. Радфорд Дейл Винум Пинотаж

Радфорд Дейл Винум Пинотаж 2022

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 5998

Най-автентичният южноафрикански сорт Пинотаж. Вино, което ще Ви впечатли с финес и пристрастяващо приятен вкус на микс от сочни черници, ягоди и малини и аромати на пролетни цветя и листенца от роза. С това вино майсторите от Радфорд Дейл искат да покажат нежната страна на иначе дивия и своенравен като характер южноафрикански Пинотаж. За целта ферментацията започва спонтанно, с естествените дрожди и с цели, несмачкани гроздови зърна, чиято ципа бавно се разпуква и „съблича“ под въздейсътвието на собствената им тежест. По този начин, по време на ферментацията се извличат много деликатни плодови и флорални аромати, същевременно от ципите не се извличат прекалено много танини и виното се усеща нежно и фино. За отлежаване се ползва само стар френски дъб, за да не се доминира над деликатния характер на сорта. Прекрасно пролетно, червено вино, което би било неустоимо с филе елена, свинско филе на скара или кюфтенца в доматен сос.

 

 

Алк. 13 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Пинотаж

Доминиращи аромати

 • Кафе Кафе
 • Череша Череша
 • Подправки Подправки
 • Ванилия Ванилия

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Меки сирена Меки сирена

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Radford Dale

Radford Dale

Във всичко, което правят в Радфорд Дейл, те се стремят да създават вина с индивидуалност абсолютно винаги. Проектът е основан през 1988 година от Бен Радфорд и Алекс Дейл. Те не се страхуват да излизат от нормите и иновативността им ги превръща в пионери при откриването на потенциала на сортовете Шенин Блан, Пино Ноара специално в района на Елгин, Гаме Ноар, както и Шардоне. Гордеят се, че са първите от 20 години насам, които засаждат Гаме Ноар, който става уникален на гранитните почви, а интересните Пинотажи, които правят привличат все повече внимание и впечатляват, както критиците така и вино любителите. Следват устойчиво лозарство и правят вината си с минимална намеса в двете си изби: едната в района Стеленбош, с лозя на гранитните склонове на планината Хелдерберг, гледаща към океана и другата, органично сертифицираната им изба, високо в планинските склонове на по-хладния район Елгин. Ферментациите са спонтанни, само с дивите дрожди. Когато има отлежаване в дъб се предпочитат стари бъчви, които не отдават толкова дървесни аромати и само в редки случаи, малки количества от вината се слагат в нов дъб. Както белите, така и червените обикновено имат сравнително нисък алкохол и високи, но добре балансирани естествени киселини. Тези два фактора оформят разпознаваем стил във вината на Радфорд Дейл, при който основните ключови думи са елегантност, подчертана свежест, безупречен баланс и автентичност

Всички от този производител
Стеленбош

Стеленбош

Стеленбош е най-популярният винен район в Южна Африка. Намира се само на 25 километра източно от Кейп Таун, сравнително близко до Атлантическия океан. Състои се основно от полегати хълмове, които са осеяни с лозя. Редуването на ветровити хълмове с по-хладен климат и защитени от ветровете по-топли долини създават микротероари с разнообразни климатични условия, които са подходящи за различни сортове и различни стилове вина. Районът притежава и уникално разнообразие от над 50 различни вида почви: гранитни и шистови най-вече на хълмистите части и песъкливо глинести в по-равнинните части и долините, като всички тези почви са много благоприятни за отглеждане на лозя и качествено узряване на гроздето, а също и предразполагат към вина с различен характер, дори и от едни и същи сортове. От по-свежи, леки и елегантни към по плътни, наситени и концентрирани вина. Климатът е сравнително топъл с много интензиво слънце до обяд, но има и хладни течения от югоизток, най-вече следобяд от близостта с Атлантическия океан. Каберне Совиньон и Шенин Блан са най-добре изявяващите се сортове от района, като Каберне Совиньонът развива очарователно землисто ухание и минерално усещане на вкус, особено от лози засадени на гранитни почви, а Шенина се получава изключително свеж, изобилен, плодово ароматен и наситен, а и е добре адаптивен, тъй като толерира сушите и горещините, характерни за летата в Стеленбош. Сира, Пти Вердо, Мерло, Шардоне, Совиньон Блан и Ризлинг също даават страхотни вина от този тероар, като специален е Пинотажът, уникален, червен сорт кръстоска между Пино Ноар и Сензо създаден в Южна Африка през 1925 година. Стеленбош е родното място на този сорт и както почвите, така и климатичните и топографски особености са много подходящи за отглеждането му.

Всички вина от този регион
Пинотаж

Пинотаж

Професор Абрахам Перолд създава сорта Пинотаж като кръстосва сортовете Пино Ноар и Сензо през 1925 година. По това време в Южна Африка сорта Сензо е бил наричан Хермитаж и от там за име на новия сорт ученият избира Пинотаж. Професорът засажда четири семена от кръстоската в двора на собствената си резиденция, където има експериментална градина и след това забравя за тях. По-късно, през 1928 той изоствя университета, за да приеме работа в компания за производство на алкохол и градината обрасва с плевели и храсти и запустява. Когато от университета изпращат хора да я разчистят, един от тях е Чарли Нийхаус. Той е млад лектор, който е знаел за посетите семена и спасява четирите млади лозички от разчистващия екип. В последствие, най-добре развиващата се лозичка се селектира за разсаждане и само от нея се взема посадъчен материал. Първото вино от Пинотаж е направено през 1941 от първото лозе с Пинотаж, засадено в Мъртъл Гроув, района Стеленбош. Днес сортът е емблема на южноафриканското вино и се отглежда в различни райони, вината от него също се правят в различни стилове, от по-наситени, плътни и повлияни от дъб червени, до елегантни, свежи и по-леки, с типичните за сорта нотки на червени горски плодове, череши, цветя, сухи билки, характерна минералност, пикантност и нотка на кафе.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю