Безплатна доставка над 119лв

Аа Сигалас 2021

Изчерпана наличност
Арт.№ 4421

Чудесен избор за запознаване с "вулканичните" вина на остров Санторини и местния специалитет Асиртико. Този знаков за Гърция сорт съставлява 85% от бленда, а остатъка се допълва от друг местен сорт - Атири. 

Виното притежава блед лимонен цвят и нежен и елегантен нос, разкриващ аромати на цитруси, праскова, манго и бели цветя, а на небце откриваме същото разнообрази е от вкусове. Типична за бяло вино винификация в неутрален съд с контролирана температура.

Алк. 13.5 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Асиртико

Доминиращи аромати

 • Цветисти аромати Цветисти аромати
 • Цитрусови плодове Цитрусови плодове
 • Тропически плодове Тропически плодове
 • Праскова Праскова

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Зеленчуци Зеленчуци
 • Морски дарове Морски дарове
 • Бели меса Бели меса

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

Домейн Сигалас

Домейн Сигалас

Санторини е един от островите в групата на Цикладите, разположен в южната част на Егейско море. Лозарството и сортовете, отглеждани там, са древни като земята им. Вулканичен катаклизъм около 1600та година преди Христа почти унищожава острова, но му дава уникална пореста вулканична почва, която задържа вода и позволява на гроздето да издържа на високите летни температури. Лозята остават незасегнати от световната епидемия от филоксера от края на 19 и началото на 20 век и повечето са на над 50-годишна възраст. Парис Сигалас е най-големият производител на острова, а мнозина го наричат и най-големия производител на бели вина в цяла Гърция. Той също така е всепризнат майстор на сорта и виното Assyrtiko. Въпреки че винарната е оборудвана с най-нови технологии за производство, философията тук е, че виното се произвежда в лозето, а не във винарната.

Всички от този производител
Егейски острови

Егейски острови

Много места по света претендират, че произвеждат вина с "тероар", но много малко са тези, които могат да твърдят, че природата оформя вината им по такъв значим начин, както това се случва на Егейските острови. Ветровете, миксът от редки сортове грозде и изключително сложната композиция от почви, до неотдавна оформяни от земетресения и вулкани, са решаващи фактори за формирането на някои от най-характерните винени стилове, които се срещат в света. Лозята на Егейските острови, с изключение на Крит, обхващат хиляди хектари, където почти изцяло се отглеждат местни сортове. Не е изненадващо, че огромната морска шир, която заобикаля островите, оказва положително въздействие върху лозята. В северната част на Егейско море преобладават белите сортове Мускат, включително Александрийски мускат, докато в южната част на Егейско море, която се състои от Цикладите и Додеканезите, основните сортове са Асиртико, Атири, Монемвасия и червеният сорт Мандилария, както и малки количества от други местни сортове. Силните ветрове, които връхлитат островите през целия вегетационен период, пресеченият и често негостоприемен терен, както и бедната и неплодородна почва с минимални водни ресурси, са довели до естествената "чашовидна" резитба на лозите. До голяма степен в лозарството на островите продължават да се използват традиционни методи, а механична обработка се използва само в някои масиви. Един такъв пример за традиционни методи са стъпаловидните тераси (pezoules), изградени като начин за борба с ерозията на почвата и задържане на малкото ценна дъждовна вода. Уникалните вулканични тероари на о-в Санторини заемат видно място сред лозята на егейските острови, както и тези на островите Парос и Родос. Други места в архипелага като Самос и Лемнос са известни още от древността със своите сладки вина.

Всички вина от този регион
Асиртико

Асиртико

Assyrtiko (Assyrtico или Asyrtiko) е може би най-емблематичният винен сорт грозде в Гърция. Произхожда и се отглежда най-добре на вулканичния остров Санторини в Егейско море. Сортът е доста универсален и вината от него могат да бъдат открити в множество стилове, от свежи и минерални бели вина до богати, ядково-десертни, известни като Vinsanto. На о.Санторини се среща до 70-годишни лози, като, разбира се, тази възраст оказва влияние върху качеството на виното - добивите намаляват и концентрацията на аромати в плодовете издават потенциал за произвоство на комплексни и богати вина. Вулканичните почви на лозята на острова не позволяват разпространението на филоксера и тук лозите нямат необходимост от присаждане върху подложки. Суровите климатични условия на острова - силният вятър и жаркото слънце - обуславят нетрадиционната форма на отглеждане на Асиртико - в "кошници", чиито стени са изградени от стъблата и листата на растенията, осигурявайки по този начин подслон на плодовете и предпазвайки ги от силния вятър. Ограничените водни запаси в почвата принуждават производителите да засаждат лозите по-далеч една от друга в сравнение с общоприетите стандарти. Асиртико е сорт, податлив на окисляване, което се използва от винопроизводителите на Санторини при производството на сладки вина Vinsanto. Чрез контролиране на нивото на окисление могат да се получат по-тъмни вина с характеристики на смокиня, кафе, кирш и шоколад. Под формата на сухо бяло вино, Асиртико има жълто-златист цвят с аромати круша, ябълка и цитруси, както и фина минералност в послевкуса. Естествено високата киселинност означава, че вината Assyrtico могат да отлежават дълги години.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю