Безплатна доставка над 119 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Купаж
 6. Шато д'Егюил, Кастийон Кот дю Бордо

Шато д'Егюил, Кастийон Кот дю Бордо 2015

Изчерпана наличност
Арт.№ 0184

Зрял и богат аромат, пленяващ с плодови нюанси и лека ментова нотка. Вкусът е добре балансиран, дълбок и оставя свежо усещане. Виното е високо оценявано от редица винени критици.

Алк. 14.5 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Слива Слива
 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове
 • Минерални аромати Минерални аромати
 • Мента Мента

Чаша за консумация

Голяма чаша за червено вино

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Шато д'Егюил

Шато д'Егюил

Винарната е била известна под името Chateau La Fleur d’Aiguilhe, но през 1989 година Stephan von Neipperg я преименува на Chateau d'Aiguilhe. На френски означава игла и реферира към скалистото място в регион Cotes de Castillon, в рамките на шатото, на което са останките на Тамплиерска крепост от 13 век. Шатото е с уникална локация и притежава едни от най-красивите лозови масиви в апелация Cotes-de-castillon. Днес имотът притежава 111 хектара, от които 50 са засадени с лозя с южно изложение и отличен естествен дренаж. Насажденията са от 80% Мерло и 20% Каберне Фран и се отглеждат по устойчив и биодинамичен начин, без да се използват пестициди. Главен енолог е Jean-Patrick Meyrignac, който уважава тероара и го пренася в избата. Гроздето не се мачка, а по силата на гравитацията се спуска в съдовете. Всеки парцел има собствен съд за винификация. Вината на Chateau d’Aiguilhe имат светло

Всички от този производител
Бордо

Бордо

Бордо е може би най-известният винен регион във Франция. Простира се на 130 километра навътре от брега на Атлантическия океан. През 2018 г. са регистрирани 111 000 хектара лозя, цифра, която остава до голяма степен постоянна през предходното десетилетие. Основните сортове, които се отглеждат тук са Мерло, Каберне Совиньон, Малбек, Пети Вердо и Каберне Фран и от тях се правят различните вина, като всеки производител си има собствен бленд и пропорции на смесване на сортовете. Тук се произвеждат едни от най-известните, най-скъпите и дълготрайни вина в света - всеобщо познати са подрегионите Medoc, Graves, Сейнт Емилион, Померол и много други. Бордо се разделя от река Жиронда на ляв и десен бряг. Характерно за левия бряг (Medoc, Haut Medoc, Graves) е по-сериозното присъствие на Каберне Совиньон в бленда на виното, докато на десния бряг (St. Emillion, Pomerol) преобладава мерлото. Освен с червени вина, Бордо се слави и с производството на бели, основно бленд между Совиньон Блан и Семион, като тук класацията води подрегион Сотерн и водещото Chateau d’Yquem, прославено с комплексното и многопластово, ароматно и сладко ботритизирано десертно вино.

Всички вина от този регион
Мерло

Мерло

Родина на мерлото е Югозападна Франция, регионите на Сент-Емилион и Померол. В днешно време сортът е разпространен из целия свят, също като Каберне Совиньон, тъй като е непретенциозен сорт, който се прихваща лесно, узрява рано и може да достигне оптимални качества дори и при по-хладни климатични условия. Виното от мерло се характеризира като кадифено, меко и обло, леко за пиене, с нежна, интегрирана танинова структура.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю