1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Други
 6. Алиготе Бургон Домейн Жулиен

Алиготе Бургон Домейн Жулиен 2018

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 2959

Красив светъл сламенен оттенък, средно зрял нос от костилкови плодове. Небцето е прекрасно балансирано с нотки на зелени ябълки, цитруси, круши и бели плодове.

Много добър пример за Aligoté с много добре изразена структура и киселини, които позволяват да се използва с широка гама от храни.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Алиготе

Доминиращи аромати

 • Круша Круша
 • Ябълка Ябълка
 • Праскова Праскова

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Бели меса Бели меса
 • Меки сирена Меки сирена

Зрялост

Готово за консумация

Още от този производител

Повече за това вино

Домейн Жулиен

Домейн Жулиен

Началото на домейна датира от края на 19-ти век, когато Франсоа Ксавие Жулиен за първи път купува малко лозе Нюи-Сен-Жорж. След Втората световна война синът на Франсоа Арман се заема с разширяването на притежанията си чрез закупуване на повече лозя. Неговият син Жерар продължи разширяването през 70-те и 80-те години, като доведе имението до около 10 хектара, където е и днес с придобиването на парцели от Nuits Villages, Nuits-Saint-Georges и Echézeaux Grand Cru. Наскоро синът на Жерар Етиен Жулиен пое контрола върху имението. Четвъртото поколение начело, Étienne въвежда нова ера на качество. Етиен се зае да надгражда нещата от момента, в който пое поводите, започвайки с лозята. Възприет е по-органичен подход и сега се следва строга методология „lutte raisonnée“ за контрол на болестите и вредителите. Добивът се контролира внимателно и има сортиране както в лозето, така и във винарната преди гроздето да бъде смляно. След няколко дни мацерация с минимална намеса, вината се винифицират и отлежават в 228L бъчви до пролетта на следващата година, преди да се бутилират. За Côtes-de-Nuits-Villageges и Nuits-St-Georges вината обикновено отлежават в 30% нови бъчви, докато Nuits-St-Georges 1er Cru и Echezeaux ще видят 50% нови бъчви.

Всички от този производител
Бургундия

Бургундия

В тази област червените вина се произвеждат от един сорт - Пино Ноар, но вината всъщност се различават по качество от леки и обикновени до богати, сложни и наистина величествени. Бургундия се слави със силно “надробените” си лозови насаждения и като цяло веруюто е, че колкото по-малка е площта на лозето, толкова по-добро е виното. Най-добрите бургундски вина идват от Кот д'Ор, ивица от едва 30 мили, разделена в центъра на 2 отделни части; Кот дьо Нуит на север и Кот дьо Бон на юг. Славата на Cotê de Nuits е в червените вина - тук се произвеждат 95% червени вина от гроздето Пино Ноар. Естествено тук са и едни от най-добрите, способни да отлeжават, най-екзотичните и скъпи вина. Côte de Beaune произвежда приблизително 38% бяло вино, 60% червено и 2% пенливо. Сортът за бялото вино е изключително Шардоне, а качеството варира от най-добрите, Montrachets и Corton Charlemagnes, Meursault, Puligny и Chassagne до по-обикновения Macon Blanc. Първите по традиция отлежават в малки дъбови бъчви, докато вината от Macon обикновено са с по-лек характер и съответно добро съотношение между качество и цена. Червените вина от Бон не притежават славата на “събратята” си от Кот дьо Нуит, като тук изключения са тези, които идват от Помар, Кортон и Волне. В общия случай са по-леки по стил, но в зависимост от реколтата могат да покажат потенциал, който успешно съперничи на Côte de Nuits и не само.

Всички вина от този регион
Алиготе

Алиготе

Алиготе е най-известен като „третият“ сорт грозде от Бургундия, най-разпространен в Бузерон, в северната част на Кот Шалоне. Aligote играе ключова роля и в пенливите вина Crémant de Bourgogne. Aligote е част от винения пейзаж на Бургундия от повече от 200 години, засаден заедно с Шардоне. Това е раннозреещ сорт, характерен с устойчивостта си на замръзване.Малки количества лозя с Алиготе могат да се намерят и в долината на Рона, където се използва за бленд най-вече с шардоне, за да се създадат леките, плодови бели вина от Châtillon-en-Diois. Извън Франция Aligoté е особено силно разпространен в Източна Европа - в страни като България и Румъния, където вината Алиготе имат изненадващо много последователи. Насажденията в тези страни са в пъти по-големи, отколкото в традиционния дом на сорта в Източна Франция. Вината, произведени от Aligoté, обикновено са сухи като стил, с флорални и билкови нотки. Заради характерната си естествена киселинност често се използва в бленд за подсилване на ароматите на по-богатите, но с по-лека структура вина.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю