Безплатна доставка над 119лв

Айя Мелник 2022

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 6185

Изцяло ръчният гроздобер се осъществи на 15 септември. Преди алкохолна ферментация се извършва студена мацерация в рамките на 5 дни, а самото грозде не се мачка и постъпва на цели зърна в съдовете с цел по-нежна екстракция. Алкохолната ферментация е при сравнително ниски температури от порядъка на 22-23 С, което благоприятства запазването на свежите сортови характеристики. След приключването й отново се провежда мацерация, но само за 3 дни. Малолактичната ферментация се осъществява в съдове от неръждаема стомана, след което виното отлежава в стари френски 400 литрови дъбови бъчви за период от 15 месеца.

Цветът е рубинено червен, а ароматът - наситен, доминиращо плодов, с характерните за сорта нюанси на червени плодове. Усещат се едва доловими нотки на кафе и ядки. Вкусът е мек, с добре структурирани танини и лека сладост във финала.

Подходящо за консумация с широк спектър ястия - печени и готвени меса, със и без сосове, меки и твърди сирена и гриловани зеленчуци са само част от възможните комбинации. Леки шоколадови тарти също могат интересно да се съчетаят с плодовия вкус на виното.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Сладост
 • Свежест

Доминиращи аромати

 • Череша Череша
 • Канела Канела
 • Тютюн Тютюн

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена
 • Паста Паста

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards е компания, наследник на лозарските знания на няколко поколения, с над 80 години опит в занаятчийското производство на вина. Тези традиции обуславят и посоката на проекта – възраждане на ендемични български сортове и фокусиране върху тероарната изразеност на виното, благодарение на работата с природата, а не срещу нея. Основните масиви са разположени в Югозападна България, в землището на с. Хърсово, Мелнишко, но разполагат и с 10 хектара в Североизточна България, само на 2км от Черно море, в близост до нос Калиакра, което обуславя свежестта на белите вина, произвеждани от AYA Estate Vineyards, особено емблематичен от които е Совиньон блан. Лозята в Хърсово, от които се добива гроздето Широка мелнишка лоза, са на възраст над 50 години, а новите насаждения със Сира, макар и все още млади, впечатляват с потенциала си и изразените пиперливи характеристики на сорта. Seewines следва принципите на биодинамиката, както в лозята, така и в самото винопроизводство, поддържа биоразнообразието в лозята и около тях и практикува максимално щадящо и природосъобразно лозарство.

Всички от този производител
Долината на Струма

Долината на Струма

Районът на долината на Струма обхваща югозападната част на България и българската част на Македония. Климатът в региона е специфичен и е силно повлиян от топлите течения от Средиземно море. Основните сортове грозде тук са местният ендемичен сорт Широка Мелнишка лоза, Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие), но също така и международните Каберне Совиньон, Мерло, Сира и др. Поради сухия климат и високите температури, вината развиват топли южни тонове в аромата, с нюанси на зрели плодове и плътно богато тяло. Особен интерес представляват вината от Широка мелнишка лоза, отчасти поради факта, че сортът е труден за отглеждане, тъй като узрява в края на есента. Днес регионът е най-динамично развиващият се в България, с много нови, малки, семейни винарни, все по-фокусирани върху качеството и тероарната експресия на вината, които произвеждат.

Всички вина от този регион
Ранна Мелн. Лоза

Ранна Мелн. Лоза

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю