Безплатна доставка над 119лв

Айяно Широка Мелнишка Лоза 2020

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 5417

Лозовият масив се намира в землището на с. Хърсово и се простира на площ от 10 дка с преобладаващо южно изложение. Средната възраст на лозите е 50-60 години и се отглеждат чрез спазване на биодинамичните практики в лозарството. Дълбоката им коренова система спомага за снабдяване с минерални вещества и микроелементи, което неминуемо дава отражение върху структурата и тероарната изразеност на полученото вино. Почвите са песъчливи с голям процент варовик и ниско съдържание на хумус със специфичния за Мелник светло белезникав цвят. Климатът е топъл, благодарение на въздушните течения, идващи от Егейско море, но вечер от заобикалящите планини се спускат по-хладни течения, които допринасят за по-големите денонощни амплитуди. Това Средиземноморско влияние обуславя и минималните валежи през август и максимални след беритба (октомври-ноември), което спомага за постигане на оптимално съзряване на гроздето от ендемичен къснозреещ сорт. Гроздоберът се извършва на 17 ноември след достигане на желаните характеристики на плода. Алкохолната ферментация стартира след едноседмична студена мацерация, а след приключването й виното се отделя незабавно с цел избягване нежелано огрубяване на вкуса. Малолактичната ферментация протича в съдове от неръждаема стомана, в каквито виното се съхранява до самото му бутилиране. Цветът е типичен за сорта, прозиращ рубинено червен. Ароматът е наситен, доминиращо плодов с характерните нюанси на червени костилкови плодове. Вкусът е подчертано пикантен, с осезаеми нотки на черен пипер и подправки. Танините са меки, отлично балансиращи елегантния стил на виното. Леко охладено това вино би било подходящо за консумация с типични български месни и безмесни ястия. При съчетаване с чуждестранна кухня то се представя по-добре в комбинация с леки ястия без сметанови сосове. Съчетава се добре с твърди сирена, немазни меса и запечени зеленчуци, а пикантните му нотки го правят чудесен акомпанимент и към леки шоколадови десерти (например суфле). 

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Вишна Вишна
 • Черна череша Черна череша
 • Черен пипер Черен пипер

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Твърди сирена Твърди сирена
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци
 • Шоколад Шоколад

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards е компания, наследник на лозарските знания на няколко поколения, с над 80 години опит в занаятчийското производство на вина. Тези традиции обуславят и посоката на проекта – възраждане на ендемични български сортове и фокусиране върху тероарната изразеност на виното, благодарение на работата с природата, а не срещу нея. Основните масиви са разположени в Югозападна България, в землището на с. Хърсово, Мелнишко, но разполагат и с 10 хектара в Североизточна България, само на 2км от Черно море, в близост до нос Калиакра, което обуславя свежестта на белите вина, произвеждани от AYA Estate Vineyards, особено емблематичен от които е Совиньон блан. Лозята в Хърсово, от които се добива гроздето Широка мелнишка лоза, са на възраст над 50 години, а новите насаждения със Сира, макар и все още млади, впечатляват с потенциала си и изразените пиперливи характеристики на сорта. Seewines следва принципите на биодинамиката, както в лозята, така и в самото винопроизводство, поддържа биоразнообразието в лозята и около тях и практикува максимално щадящо и природосъобразно лозарство.

Всички от този производител
Долината на Струма

Долината на Струма

Районът на долината на Струма обхваща югозападната част на България и българската част на Македония. Климатът в региона е специфичен и е силно повлиян от топлите течения от Средиземно море. Основните сортове грозде тук са местният ендемичен сорт Широка Мелнишка лоза, Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие), но също така и международните Каберне Совиньон, Мерло, Сира и др. Поради сухия климат и високите температури, вината развиват топли южни тонове в аромата, с нюанси на зрели плодове и плътно богато тяло. Особен интерес представляват вината от Широка мелнишка лоза, отчасти поради факта, че сортът е труден за отглеждане, тъй като узрява в края на есента. Днес регионът е най-динамично развиващият се в България, с много нови, малки, семейни винарни, все по-фокусирани върху качеството и тероарната експресия на вината, които произвеждат.

Всички вина от този регион
Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза е изключително рядък сорт грозде, разпространен единствено в региона на Мелник и специфично в село Хърсово, КЗНП. Вината от Широка мелнишка лоза могат да бъдат мощни и чудесно отлежават в дъб. Имат специфични екзотични аромати, богата текстура и танинова структура. Сортът е къснозреещ, подпомогнат от дългата и стабилна есен в региона и най-голямото предизвикателство на производителя е да успее да изчака гроздето да узрее, което обикновено се случва едва в средата на октомври.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю