Безплатна доставка над 89лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Купаж
 6. Шато Фижак, Премие Гран Крю Класе Сент-Емилион, Бордо
Шато Фижак, Премие Гран Крю Класе Сент-Емилион, Бордо
 • 93

Шато Фижак, Премие Гран Крю Класе Сент-Емилион, Бордо 2012

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 0164

Мишел Ролан участва при създаване на купажа, а резултатът е зашеметяващ. Интензивен аромат с напомняне за мента. Тялото е изразително, съдържа минерални нотки, а финалът е с невероятна дължина.

Алк. 13.5 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Ситни черни плодове Ситни черни плодове
 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове
 • Минерални аромати Минерални аромати

Чаша за консумация

Голяма чаша за червено вино

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Екзотични подправки Екзотични подправки

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Шато Фижак

Шато Фижак

Chateau Figeac не е просто старо имение, то е антично. Древните римлани са оценили тероара, като засадили първите лози и дали семейното си име - Figeacus. Вече 2000 години на това място се прави вино. Заради по-високия дял Cabernet, често виното е описвано като представител на стила Medoc в St. Emilion. От 2010 година Figeac се управлява от Comte Eric d’Aramon и неговата съпруга. Намира се в северозападната част на апелацията и граничи с Cheval Blanc. Неговите 40 хектара са засети с Cabernet Sauvignon 35%, Merlot 30% и Cabernet Franc 35% върху дълбок пласт чакъл. Виното отлежава в 100% нов дъб за 18 - 22 месеца. Нужни са му поне десетина години преди да се развие напълно. Figeac е с класификация 1er Grand Cru Classé (B).

Всички от този производител
Бордо

Бордо

Бордо е може би най-известният винен регион във Франция. Простира се на 130 километра навътре от брега на Атлантическия океан. През 2018 г. са регистрирани 111 000 хектара лозя, цифра, която остава до голяма степен постоянна през предходното десетилетие. Основните сортове, които се отглеждат тук са Мерло, Каберне Совиньон, Малбек, Пети Вердо и Каберне Фран и от тях се правят различните вина, като всеки производител си има собствен бленд и пропорции на смесване на сортовете. Тук се произвеждат едни от най-известните, най-скъпите и дълготрайни вина в света - всеобщо познати са подрегионите Medoc, Graves, Сейнт Емилион, Померол и много други. Бордо се разделя от река Жиронда на ляв и десен бряг. Характерно за левия бряг (Medoc, Haut Medoc, Graves) е по-сериозното присъствие на Каберне Совиньон в бленда на виното, докато на десния бряг (St. Emillion, Pomerol) преобладава мерлото. Освен с червени вина, Бордо се слави и с производството на бели, основно бленд между Совиньон Блан и Семион, като тук класацията води подрегион Сотерн и водещото Chateau d’Yquem, прославено с комплексното и многопластово, ароматно и сладко ботритизирано десертно вино.

Всички вина от този регион
Мерло

Мерло

Родина на мерлото е Югозападна Франция, регионите на Сент-Емилион и Померол. В днешно време сортът е разпространен из целия свят, също като Каберне Совиньон, тъй като е непретенциозен сорт, който се прихваща лесно, узрява рано и може да достигне оптимални качества дори и при по-хладни климатични условия. Виното от мерло се характеризира като кадифено, меко и обло, леко за пиене, с нежна, интегрирана танинова структура.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю