Безплатна доставка над 119 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Диамантакос Ксиномавро Науса

Диамантакос Ксиномавро Науса 2019

Изчерпана наличност
Арт.№ 4535

Вино с бледорубинен цвят, средна интензивност на аромата. На носа той доставя червени плодове, доминирани от червена череша, малина, червена боровинка и червени сливи. Плодовете са обгърнати от сдържано дъбово влияние, придаващо аромати на ванилия, сметана и ирис. На вкус виното е сухо, със средна киселинност, средно тяло, слой ботанически аромати и среден алкохол. 
Xinomavro разкрива цялата дълбочина и сложност на тероара на Науса. Подход, който се фокусира върху концентрацията и свежестта, с типични аромати и вкусове, напомнящи на малки червени плодове, съчетани с флорални нотки и сладки подправки от дъб. Ярката киселинност и изтънчените танини изграждат структурата на виното. Това е вино, което е достъпно и приятно в младостта си. В същото време има изключителен потенциал да се развива през годините в бутилката, разкривайки всичките си достойнства, засилвайки удоволствието на масата за вечеря.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Ягода Ягода
 • Подправки Подправки
 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

Diamantakos

Diamantakos

Семейното имение на Диамантакос се простира върху 4,3 хектара непосредствено до живописния град Науса, в северната част на Гърция. Днес то се управлява от третото поколение Йоргос (Джордж) Диамантакос, като собствено вино семейството бутилира от 2000 г., а лозята им са засадени още през 1979 г. Насажденията са разположени на 300 метра надморска височина върху варовикова и шистова почва, като повечето са с местния знаков сорт Ксиномавро, а освен тях семейството отглежда и прави вино от изключително редкия местен бял сорт Прекнади.

Всички от този производител
Науса

Науса

Виненият регион на Науса се намира в подножието на планината Вермио, където се твърди, че живял богът на виното Дионис. В днешно време първите регистрирани свидетелства за лозарство датират от 1700 г., когато репутацията на най-доброто вино в Османската империя се разпространява надлъж и нашир. По това време в лозята в района се отглеждат местните сортове Ксиномавро, Негоска, Прекниарико и други. През 1905 г. в Науса е бутилирано първото модерно гръцко вино - известното "Naoussa Boutari", а през 1971 г. лозарският район на Науса е определен като район със защитено наименование за произход (ЗНП).

Всички вина от този регион
Ксиномавро

Ксиномавро

Може би най-цененият местен червен сорт в Гърция, Ксиномавро се отглежда в цяла Северна Гърция, но най-известните му вина са от Науса в северната част на Македония. Той е единственият позволен да носи контролираното наименование за произход (PDO) Goumenissa, Amynteo и Naoussa, последното именно станало и синоним за сорта. Често е сравняван с Небиоло, вината се отличават с блед цвят, високи нива на киселинност и мощни танини, както със специфични аромати на ягода, сушен домат и маслина. Ксиномавро често може да се възползва от дълго отлежаване в бутилка: най-добрите вина, произведени от лозя с по-нисък добив и отлежали в дъб, могат да да отлежават с десетилетия, като развиват изключително сложни аромати на цветя, билки, подправки, кожа и и землисти нотки. Напоследък редица производители започват да произвеждат вина, които са по-достъпни в младостта си (по-плодови и с по-меки танини). Използвайки по-зряло грозде и по-малко екстракция, тези вина са много по-плодови, с по-ниски нива на киселинност и често отлежават в нов дъб. Някои производители блендират Ксиномавро с Мерло, за да омекотят мощните му танини.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю