Безплатна доставка над 119 лв.

Еолис Сира 2017

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 5224

Районът на Източните Родопи е едно от най-емблематичните места за отглеждане на сорта Сира в България. Това е сорт, който се влияе особено силно от спецификата на тероара. Затова енолозите на Еолис винаги се стремят да направим всичко възможно, да изразим неговото богатство. Този процес започва на лозето, като редуцират реколтата на зелено и използват биодинамични смеси, за да подпомогнат хармоничното узряване на гроздето. Алкохолната ферментация протича в малки иноск съдове, с контролирана температура, като мъстта се пижира ръчно, без да се търси максимална екстракция. Това придава специфичната мекота и елегантност на Сирата. Благороден, елегантнен нос с аромат на теменужки, подправки, червени горски плодове и нежни канелени тонове. Средно елегантно сочно тяло, с плодова свежест и добре изразени танини. Хармонията от вкусове на горски плодове, полски цветя и подправки преминава в дълъг благороден плодово-минерален финал. Отлежаването е 10 месеца във френски дъбови бъчви от 400 л. Виното се развива отлично в бутилка. Съчетава се чудесно с месни предложения са агнешки котлети с билки, пилешки шишчета тандори, печен заек със сини сливи. За вегетарианци, а и не само препоръчваме сирене камембер запечено на фурна с черен пипер и мащерка. 

Алк. 14 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Сира

Доминиращи аромати

 • Кафе Кафе
 • Кожа Кожа
 • Къпини Къпини
 • Черен пипер Черен пипер

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

Еолис Естейт

Еолис Естейт

Eolis Estate е семеен проект на Кремена Димова-Вундерли, чието лозе се намира в село Малко Градище, в полите на Източните Родопи, на 15 км от Свиленград Съпругът на Кремена е наследствен лозар от Монтрьо в Швейцария и не се колебае да инвестира във виното, предвиждайки потенциала на тероара. Стартират през 2005 г. с 3 хектара лозя, а през 2018 г. засаждат нови 5,6 ха, включително местните сортове Мавруд и Рубин. От 2016 г. отглеждат лозя според принципите на биодинамиката. Винификацията се извършва във винарна Братанов под консултацията на швейцарския енолог Марк Вундерли, който създава стила на вината Eolis от самото начало.

Всички от този производител
Тракийска низина

Тракийска низина

В този регион, който включва Южна България, климатът е умереноконтинентален защитен от северните ветрове благодарение на Стара Планина, с добро разпределение на дъждовете. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район са концентрирани повечето от червените сортове грозде. Отглеждат се “Мавруд”, “Мерло”, “Каберне совиньон”, “Червен мискет”, “Памид” и други. Климатичните условия на района благоприятстват получаването на богати, плътни, запомнящи се червени вина от сортовете “Каберне совиньон” и “Мавруд”. Добрите вина от местния сорт “Мавруд” се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.

Всички вина от този регион
Сира

Сира

Сира / Шираз - две имена, визиращи един и същ сорт грозде - винопроизводителите от Стар свят използват първото, а тези от Нов свят - второто. Гроздето е наситено тъмно червено и е едно от малкото видове, от които не може да се произведе бяло вино, тъй като дори пулпата на зърното е обагрена в цвят. Виното от сира притежава много типични флорални нотки, които преливат към билки и подправки като бял и дори черен пипер при отлежаване. Тези специфики на сорта много силно се подчертават при бленд с вионие, който все по-често се използва вече не само в Южна Франция, но и по света. Вино от сира може да отлежава с десетилетия, което подсилва ароматите на презряла синя слива и почти ориенталски подправки.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю