Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Орнелая, Масето Тоскана

Орнелая, Масето Тоскана 2013

Изчерпана наличност
Арт.№ 1221

Masseto е едно от най-емблематичните “Супертоскански вина” и сред най-добрите 100% Мерло вина в света. Лозовият масив “Masseto” e 70дка и произведеното количество не надвишава 30 000 бутилки. Реколта 2013 се развива грациозно в бутилката и има потенциал да отлежава още десетилетия.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Мерло

Доминиращи аромати

 • Боровинка Боровинка
 • Подправки Подправки
 • Ванилия Ванилия
 • Цветисти аромати Цветисти аромати

Чаша за консумация

Голяма чаша за червено вино

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Още от този производител

Научи повече за продукта

Масето

Масето

Тази престижна винарна е основана от Лодовико Антинори, човек от знатно родословие в Тоскана, чиято леля е била съпруга на Маркезе Марио, човекът, който със своето имение Сасикая е отговорен за началото на супертосканското движение. Започва като винопроизводител в Калифорния, но се завръща в родната си родина през 1981г. След като е наследил от майка си парцел с мочурливо крайбрежие на Марема, Антинори започва да създава вината си в супертосканската форма, избягвайки местни сортове като Санджовезе. Той култивира Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран и пуска първата реколта на флагманското си вино, Ornellaia, през 1985 г. Мерло е засадено като експеримент и в опит да разграничи имението си от Сасикая, оригиналния супер-тоскан. Вината са издигнати до световна слава за много малко време, а Антинори намира по-нататъшен успех с пускането на Masseto, вино от 100% Мерло от едно единствено лозе. През 1997 г. е представено второ вино в стила от Бордо и качеството на Ornellaia е издигнато до такава степен, че Decanter го превръща в тяхното „Вино на годината“ . Робърт Мондави е миноритарен акционер през 1999 г., а след това поема имота изцяло поради желанието на Антинори да премине към други проекти. Водещо тосканско винено семейство, Фрескобалди става партньор на Мондави през 2002 г. и три години по-късно получава пряк контрол върху имението. Днес вината, произведени под зоркия поглед на Аксел Хайнц с консултация от известния енолог от Бордо Мишел Роланд, продължават да се радват на световен успех, като повече от две трети от продукцията е предназначена за износ за отвъдморските пазари.

Всички от този производител
Тоскана

Тоскана

Тоскана е сред най-разнообразните и значими области за италианското вино, където се получава оптималната комбинация на местни и международни сортове, разположени на много различни тероари. През втората половина на ХХ век тя успя да измине пътя от невзрачно качество до създаване на ярки международни звезди като Sassicaia, Solaia и Ornellaia. Не случайно ги наричат Супертоскански (Supertuscan) заради невероятните им ароматни и вкусови характеристики, съчетани с потенциал за отлежаване. Погледната на картата, Тоскана прилича на лозов лист в сърцето на Апенинския полуостров. Тя е границата между силно индустриализирания Север и селскостопанския Юг на Италия. Дели се на девет отделни провинции: Арецо, Флоренция, Гросето, Ливорно, Лука, Маса-Карара, Пиза, Пистоя и Сиена, кръстени на главните градове. Колкото и да е различна Тоскана, като цяло климатът й е средиземноморски с много слънчеви дни в годината. Почвите са основно съставени от глина, пясък и варовик. Шейсет и осем процента от релефа на областта е описан като хълмист. Сортовете, които са най-разпространени, са санджовезе (абсолютен лидер и безкрайна гордост за местните), канайоло, малвазия, требиано, каберне совиньон, каберне фран, мерло, шираз, верментино и чилиеджоло. Санджовезе (Sangiovese) вече се е превърнал в синоним на топвино от Тоскана, и макар сортът да е широко разпространен в Централна Италия, тосканският климат (който понякога е с доста мразовити зими) и богатите на калций варовиково-глинести почви се оказват най-гостоприемни за него. Санджовезе може да бъде богато и сочно, но освен това притежава добър потенциал за пресъздаване на специфичния за района тероар. Традиционно в областта го купажират с канайоло и с малвазия, а понякога и с требиано, но от 80-те години на XX век производителите, отдадени на идеята за суперпремиумни вина с принадлежност, го предпочитат 100% чисто. Това е залегнало и в класификацията на областта, според която високите категории DOC и DOCG толерират санджовезе като задължителен участник с над 85% в сортовия купаж. Ето защо не е чудно, че санджовезе владее лозята на Карминяно (Carmignano), Руфина (Ruffina), хълмовете около Винчи (Vinci), Кианти (Chianti) и Кианти класико (Chianti Classico), на юг около Монтепулчано (Montepulciano) и Монталчино (Montalcino). Броят на насажденията за един хектар е 3500 - 4000 за старите лози и 6000 - 10 000 за новите.

Всички вина от този регион
Мерло

Мерло

Родина на мерлото е Югозападна Франция, регионите на Сент-Емилион и Померол. В днешно време сортът е разпространен из целия свят, също като Каберне Совиньон, тъй като е непретенциозен сорт, който се прихваща лесно, узрява рано и може да достигне оптимални качества дори и при по-хладни климатични условия. Виното от мерло се характеризира като кадифено, меко и обло, леко за пиене, с нежна, интегрирана танинова структура.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю