Безплатна доставка над 119 лв.

Братя Минкови Оук Трий 2016

Изчерпана наличност
Арт.№ 4243

Собствените лозя на избата в Карнобатския край, от които идва гроздето са 20-годишни масиви в местността Вехтите лозя край с. Лозенец и в местността Алчака в землището на с. Венец. Почвите са предимно канелено-горски, а климатът е характерен със суха пролет и есен и мека зима.  Гроздето е набрано ръчно в периода 15-25 октомври, а масивите са разположени едва на 3 км от избата.

Технологични стъпки: ронкане и сортиране на гроздовите зърна върху лента; мачкане на гроздовата каша и настойване на студено в метален съд с обем 5000 л; алкохолна ферментация с контрол на температурата, делестаж по време на ферментацията, постферментативно настойване върху твърдите части; ябълчно-млечнокисела ферментация в нови френски дъбови бъчви, отдекантиране на виното и повторно пълнене в бъчви. Виното е отлежавало 20 месеца в нови барици от френски дъб върху фините утайки и минимум 24 месеца в бутилка.

Дъбът – Oak Tree – е разглеждан като свещено дърво в легендите и преданията на различните народи и култури. Той заема и съществено място в историята на виното и в неговото производство. Символ е на могъщество и вековност, на стремежа към съвършенство и безсмъртие.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Доминиращи аромати

 • Кафе Кафе
 • Шоколад Шоколад
 • Черна череша Черна череша
 • Ситни черни плодове Ситни черни плодове

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Братя Минкови

Братя Минкови

Братя Минкови са потомци на заможна фамилия от епохата на Възраждането. Просветени и напредничави хора, живяли и учили в Европа, завръщайки се в родината си те решават да се посветят на най-голямата си страст – винарството. През далечната 1875 г. основават своя винарска изба в бохемският квартал в Карнобат – Черковна. Интересен факт е, че вино на братя Минкови донася на България първият златен медал от световно винено изложение. Отличието е присъдено през 1894 г. в Брюксел на Иван, Васил и Никифор Минкови. Винарска изба Братя Минкови е проект, целящ да възроди старите традиции на винопроизводство, наследени от средновековието. Но истинската идея на Миню Стайков – създателят и вдъхновител на този проект е да даде нова перспектива на хората, живеещи в град Карнобат и целия регион. В началото на 90-те той решава да започне много амбициозен проект, който с годините се превърна в една от най-успешните български изби в международен план.

Всички от този производител
Черноморски район

Черноморски район

Черноморското крайбрежие е район в който са концентрирани близо 30% от българските лозя. Климатът, с топли лета и меки зими е подходящ за отглеждане на бели сортовe. Eсента е топла и продължителна, което благоприятства натрупването на достатъчно захари за получаването на фини бели полусухи вина. Над 50% от белите сортове грозде в България се отглеждат тук, а най-разпространените са Димят, Ризлинг, Юни блан, Мускат отонел, Траминер, дори Совиньон блан. Вината са с приятен плодов аромат, плътен вкус и елегантна свежест. Старият ендемичен сорт Димят освен че е подходящ за сухи, често се използва и за производство на десертни вина, а също и за фини ароматни дестилати.

Всички вина от този регион

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю