Безплатна доставка над 119 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Мулен-а-Ван, Божоле Крю
Мулен-а-Ван, Божоле Крю

Мулен-а-Ван, Божоле Крю 2016

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 0542
Емблематичното грозде за региона е вкоренено в плитки гранитни и песъчливи почви, разположени върху склоновете на двете общини Rhone Chenas и Romaneche-Thorins. През 1924-та година Moulin a Vent е определен като “крал” на виното в Божоле.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Боровинка Боровинка
 • Къпини Къпини
 • Черна череша Черна череша
 • Землисти аромати Землисти аромати

Чаша за консумация

Колектор за аромати

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци
 • Въглехидрати Въглехидрати

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Домен дю Пенлоа

Домен дю Пенлоа

Имението се намира в южна Бургундия и в северната част на долината на река Рона - в сърцето на Beaujolais, в град Lancié. Семейство Besson правят вино-бизнес от почти 100 години. Ноу-хау от четири поколения дава дълбоко познаване и разбиране на земята и лозите и се отразява пряко върху високото качество, прието като стандарт тук. 25те хектара с прекрасно поддържани лозя са разпръснати в тероарите на Lancié, Juliénas, Morgon и Chenas и позволяват на семейство Besson да предлага впечатляващо разнообразие от различни вина. Повечето са на базата на сорта Gamay - червено и розе, а има и не толкова често срещано Beaujolais Blanc. Те предлагат финес, свежест и изразена плодовост. Идеалната температура за пиене е ниска, мажду 14 и 16 градуса. Това са вина, с които може да галите небцето си ежедневно, когато търсите лекота и добро настроение.

Всички от този производител
Божоле

Божоле

Божоле граничи на север с Бургундия и произвежда свежо, плодово и леко червено вино за ежедневно удоволствие от сорт Gamay. Ароматът му напомня за ягодово сладко и макар и сравнително наситения цвят, виното е меко и приятно на небцето. Съществуват 10 специални села, „Crus“ на Божоле, които се славят с производството на качествени и подлежащи на отлежаване вина - Saint-Amour, Julienas, Chenas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Brouilly, Regnie и Cotes de Brouilly. В световен мащаб тези вина са по-скоро непознати за начинаещия винолюбител и силно подценени от масовата публика. За това основно виновник може би е виното Bojoulais Nouveau, което по закон стартира продажбите си в целия свят в третия четвъртък на ноември, едва 2 месеца след беритба. Това младо вино е леко и плодово и не търпи на отлежаване, затова трябва да се консумира в рамките на 4 месеца след излизане на пазара.

Всички вина от този регион
Гаме Ноар

Гаме Ноар

Gamay (Gamay Noir à Jus Blanc изцяло) е червен сорт грозде, който е най-известен с производството на леките, млади и плодови червени вина на Божоле, където по всяка вероятност пристига от Германия в 14 век, след негостоприемното отношение на Бургундия към него. Характерни за Gamay са ароматите на червени череши и ягоди, а когато при винификацията е използван методът на карбоновата мацерация, на преден план излизат нюанси на варени сладкиши и банан. Тази техника най-често се използва за производството на Божоле Нуво - младо вино, представяно в цял свят едновременно винаги в третия четвъртък на ноември. Това леко, полупрозрачно вино принципно е било предназначено за работниците в лозята, но през 70-те и 80-те години на миналия век приковава вниманието на маркетинг-специалистите и търговците на вино, които бързо го превръщат световна сензация. Спорен остава въпросът, дали това не допринася за по-скоро намалената репутация на региона, отколкото за популяризирането му. Абстрахирайки се от Божоле Нуво, Gamay всъщност е може да произведе дълбоки и комплексни вина, с потенциал за отлежаване. Това е и причината за завръщането, на което се радва напоследък. В апелация Божоле са разположени 10 села (cru), най-известните от които са Moulin-à-Vent, Fleurie и Morgon. Вината се винифицират традиционно, често отлежават в дъбови бъчви и най-добрите екземпляри имат потенциал за стареене до 10 години. Гаме се среща и в долината на Лоара, където се използва предимно за приготвяне на розета в наименованията Anjou и Saumur, но понякога влиза и в бленд с Pinot Noir.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю