Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Ризлинг Пиеспортер Голдтропхен Файнхерб (полусухо)

Ризлинг Пиеспортер Голдтропхен Файнхерб (полусухо) 2016

Изчерпана наличност
Арт.№ 0849

Класически представител от Мозел с нотка остатъчна захарност. Ферментацията е с диви дрожди. Виното отлежава на фините утайки до май месец в класически за Мозел големи дъбови съдове.

Алк. 8 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сладост
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Ризлинг

Доминиращи аромати

 • Пъпеш Пъпеш
 • Банан Банан
 • Минерални аромати Минерални аромати

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Екзотични подправки Екзотични подправки

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Ансгар Клусерат

Ансгар Клусерат

Weingut Ansgar Clüsserath в Тритенхайм, Мозел, е собственост и се управлява от семейството от основаването му през 1670 г. В наши дни за винопроизводството отговаря дъщерята на Есгар Клусерат Ева, която е омъжена за носителя на титлата Winemaker of the Year 2014 Gault Millau, Филип Витман. Подобно на суперзвездата на Райнхесен Витман, Ева е член на новото поколение лозари в Германия, отдадени на традиционните, екологично добри лозарски практики, както и на перспективните методи. Около 97% от лозята са засадени с Ризлинг. Clüsseraths берат ръчно цялото грозде на няколко етапа, а прохладната, влажна изба е идеална за 50-годишните Füder, традиционните кръгли еднотонни бъчви, в които мъстта преминава през бавна, естествена ферментация. След това вината отлежават с утайките, без допълнителни обработки, освен еднократна филтрация преди бутилиране.

Всички от този производител
Ризлинг

Ризлинг

Ризлинг е бял ароматен сорт грозде, което произвежда вино в цялата гама - от ботритизирани сладки (едни от най-добрите в света) до сухи и полусухи вариати, с пленителни аромати на цитруси и костилкови плодове, както и типичния петролен аромат, който в определени тероарни изяви може да доминира чувствително. Родината на Ризлинга може да се каже, че са долините на реките Рейн и Мозел в Германия - сортът харесва по-хладното време. Естествено тук са и основните винени региони на страната (Мозел, Райнхесен, Райнгау, Пфалц). Лозята са разположени по стръмните хълмове, затрудняващи механизираната обработка, затова тук лозарските дейности са основно ръчни. Вината от тези райони са свежи и с ясно изразена киселинност. Ризлингът в Германия обаче съвсем не е основният сорт, всъщност друг е виненият регион, в който този сорт е най-разпространен - и това е Елзас във Франция (или Алзас, както го произнасят французите). За разлика от немския ризлинг, френският е по-наситен и пищен благодарение на спецификата на микроклимата там - планината Вогези предоставя защита от северните ветрове и студове, а слънцето е по-щедро в този по-южен регион. Извън тези държави може би Австрия също се представя с интересен прочит на този често наричан цар на белите сортове, а също и в някои държави от Новия свят се правят успешни опити с него.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю