1. Начало
 2. Вино
 3. Мелник 55 & Широка Мелнишка Лоза Spaceman Wine Hippies

Мелник 55 & Широка Мелнишка Лоза Spaceman Wine Hippies 2018

Изчерпана наличност
Арт.№ 1743

Модерен израз на ендемичния български сорт – Широка Мелнишка Лоза, любим на Уинстън Чърчил. Виното е купаж с друг подвид на този сорт – Мелник 55, който придава елегантност, свежест и приятни нотки на червени горски плодове, към землистите тонове на Ш.М.Л. Гастрономично вино, което би се съчетало феноменално с ястия от дивеч.

Алк. 13%

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Виолетки Виолетки
 • Черна череша Черна череша
 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове
 • Цветисти аромати Цветисти аромати

Чаша за консумация

Голяма чаша за червено вино

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Повече за това вино

Уайн Хипис

Уайн Хипис

Лицата зад проекта Уайн Хипис са тези на Димитър Николов и Атанас Балев. И двамата са познати в българската виносцена и се радват на завиден натрупан с годините опит в тази сфера. Димитър Николов е сомелиер-професионалист и заедно със съпругата си Донка ръководи и проекта Apollowine, където за пръв път създава собствени серии вина през 2017 година (купаж с Широка Мелнишка Лоза, реколта 2017, осъществен във Вила Мелник и Шардоне Barrel fermented 2015 съвместно с винарна Зеланос, която консултира).Атанас Балев е ресторантьор, който прави истински фурор през последните четири години като управител на ресторант Космос в София. Тук той експериментира успешно със собствени серии вина, които са достъпни единствено и само на територията на ресторант Космос и до днес могат да бъдат открити във винения му лист. Общото между двамата е, че са сигурни, че определени български изби се справят изключително добре с точно определени сортове, защото са придобили най-подходящите тероари, на които са засадени. Затова решават да направят селекция от отделни тероари, които са емблематични за дадени изби и сортове, които съответстват на представата за честни и в същото време необикновени вина. Чрез проекта Wine Hippies Димитър и Атанас разказват всъщност собствената си история на бунтари и нестандартно мислещи във винен аспект.

Всички от този производител
Долината на Струма

Долината на Струма

Районът на долината на Струма обхваща югозападната част на България и българската част на Македония. Климатът в региона е специфичен и е силно повлиян от топлите течения от Средиземно море. Основните сортове грозде тук са местният ендемичен сорт Широка Мелнишка лоза, Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие), но също така и международните Каберне Совиньон, Мерло, Сира и др. Поради сухия климат и високите температури, вината развиват топли южни тонове в аромата, с нюанси на зрели плодове и плътно богато тяло. Особен интерес представляват вината от Широка мелнишка лоза, отчасти поради факта, че сортът е труден за отглеждане, тъй като узрява в края на есента. Днес регионът е най-динамично развиващият се в България, с много нови, малки, семейни винарни, все по-фокусирани върху качеството и тероарната експресия на вината, които произвеждат.

Всички вина от този регион
Ранна Мелн. Лоза

Ранна Мелн. Лоза

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю