Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Ризлинг Тритенхаймер Апотек Шпетлезе (полусухо)

Ризлинг Тритенхаймер Апотек Шпетлезе (полусухо) 2016

Изчерпана наличност
Арт.№ 0851

Плодът е силно контрентиран и качествен, като произлиза от лозови масиви на възраст от 80 години. Виното отлежава върху фините утайки до май месец в големи дъбови съдове традиционни за региона на Мозел.

Алк. 8 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сладост
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Ризлинг

Доминиращи аромати

 • Подправки Подправки
 • Минерални аромати Минерални аромати
 • Тропически плодове Тропически плодове

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Екзотични подправки Екзотични подправки

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Ансгар Клусерат

Ансгар Клусерат

Weingut Ansgar Clüsserath в Тритенхайм, Мозел, е собственост и се управлява от семейството от основаването му през 1670 г. В наши дни за винопроизводството отговаря дъщерята на Есгар Клусерат Ева, която е омъжена за носителя на титлата Winemaker of the Year 2014 Gault Millau, Филип Витман. Подобно на суперзвездата на Райнхесен Витман, Ева е член на новото поколение лозари в Германия, отдадени на традиционните, екологично добри лозарски практики, както и на перспективните методи. Около 97% от лозята са засадени с Ризлинг. Clüsseraths берат ръчно цялото грозде на няколко етапа, а прохладната, влажна изба е идеална за 50-годишните Füder, традиционните кръгли еднотонни бъчви, в които мъстта преминава през бавна, естествена ферментация. След това вината отлежават с утайките, без допълнителни обработки, освен еднократна филтрация преди бутилиране.

Всички от този производител
Ризлинг

Ризлинг

Ризлинг е бял ароматен сорт грозде, което произвежда вино в цялата гама - от ботритизирани сладки (едни от най-добрите в света) до сухи и полусухи вариати, с пленителни аромати на цитруси и костилкови плодове, както и типичния петролен аромат, който в определени тероарни изяви може да доминира чувствително. Родината на Ризлинга може да се каже, че са долините на реките Рейн и Мозел в Германия - сортът харесва по-хладното време. Естествено тук са и основните винени региони на страната (Мозел, Райнхесен, Райнгау, Пфалц). Лозята са разположени по стръмните хълмове, затрудняващи механизираната обработка, затова тук лозарските дейности са основно ръчни. Вината от тези райони са свежи и с ясно изразена киселинност. Ризлингът в Германия обаче съвсем не е основният сорт, всъщност друг е виненият регион, в който този сорт е най-разпространен - и това е Елзас във Франция (или Алзас, както го произнасят французите). За разлика от немския ризлинг, френският е по-наситен и пищен благодарение на спецификата на микроклимата там - планината Вогези предоставя защита от северните ветрове и студове, а слънцето е по-щедро в този по-южен регион. Извън тези държави може би Австрия също се представя с интересен прочит на този често наричан цар на белите сортове, а също и в някои държави от Новия свят се правят успешни опити с него.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю