Безплатна доставка над 119лв

VNYRD Кюве Дамянов 2017

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 2821

Вино направено от 50% Широка мелнишка лоза 45% Мерло 5% Каберне совиньон. Лозята на възраст около 40-45г, което придава концентрация и структура. Виното е нефилтрирано и след ферментация отлежава 12 месеца във френски и български дъбови бъчви.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Череша Череша
 • Ситни черни плодове Ситни черни плодове
 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове

Чаша за консумация

Голяма чаша за червено вино

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Дамянов

Дамянов

Семейна изба Дамянов е разположена в сърцето на долината на р. Струма, в село Струмяни, на 12 км. от гр. Сандански, Югозападна България. Виното и лозята винаги са заемали специално място за рода, като началото е дадено от Прокоп Спасов Маринков (дядо Копе), участник във Втората световна война. След края на войната, той създава сериозно земеделско стопанство, включително лозови насаждения, и се налага като уважаван и разпознаваем земеделец - до национализацията на земята в социалистическа България. След 1991 г. и връщането на земята, във възстановяването на стопанството основна роля играе Януш Дамянов, зет на дядо Копе. Януш Дамянов е дългогодишен училищен директор и виден общественик в района, посмъртно обявен за почетен гражданин на община Струмяни. В последващото отглеждане и развитие на лозовото стопанство участва цялата фамилия, начело с Владимир Дамянов, син на Януш. Като естествено продължение на тази семейна любов към лозята се заражда и идеята за семейно винопроизводство. И днес, благодарение на усилен труд и упоритост, идеята е осъществена. Това е семейна изба от бутиков тип, в която се произвеждат занаятчийски вина със собствена индивидуалност и характер в малки, лимитирани серии.

Всички от този производител
Долината на Струма

Долината на Струма

Районът на долината на Струма обхваща югозападната част на България и българската част на Македония. Климатът в региона е специфичен и е силно повлиян от топлите течения от Средиземно море. Основните сортове грозде тук са местният ендемичен сорт Широка Мелнишка лоза, Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие), но също така и международните Каберне Совиньон, Мерло, Сира и др. Поради сухия климат и високите температури, вината развиват топли южни тонове в аромата, с нюанси на зрели плодове и плътно богато тяло. Особен интерес представляват вината от Широка мелнишка лоза, отчасти поради факта, че сортът е труден за отглеждане, тъй като узрява в края на есента. Днес регионът е най-динамично развиващият се в България, с много нови, малки, семейни винарни, все по-фокусирани върху качеството и тероарната експресия на вината, които произвеждат.

Всички вина от този регион
Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза е изключително рядък сорт грозде, разпространен единствено в региона на Мелник и специфично в село Хърсово, КЗНП. Вината от Широка мелнишка лоза могат да бъдат мощни и чудесно отлежават в дъб. Имат специфични екзотични аромати, богата текстура и танинова структура. Сортът е къснозреещ, подпомогнат от дългата и стабилна есен в региона и най-голямото предизвикателство на производителя е да успее да изчака гроздето да узрее, което обикновено се случва едва в средата на октомври.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю