1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Розе
 5. Екс Розе Мезон Сент Екс Прованс

Екс Розе Мезон Сент Екс Прованс 2020

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 3388

AIX ( Екс ) е добре балансирано първокласно розово от Прованс с типичен хипнотизиращ бледо розов цвят на сьомга. Носът е свеж и ароматен, деликатен, но млад с нотки на свежи червени плодове, праскова и фини нотки на цветя. Той предлага закръглено небцето и красива ароматна дълбочина. Притежава свежест и добра минералност в дългия и прецизен завършек. 

С богати на минерали почви, 300 слънчеви дни годишно и охлаждащите ветрове Мистрал, Прованс предлага идеалните условия за отглеждане на сортовете Гренаш, Сира и Сензо - класическата смес, използвана за производството на AIX Rose ( Екс розе ).

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове
 • Праскова Праскова
 • Цитрусова кора Цитрусова кора

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Екзотични подправки Екзотични подправки

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Мезон Сент Екс

Мезон Сент Екс

Високо в хълмовете, северно от Екс ан Прованс, далеч от топлината на брега, ще намерите набор от древни каменни порти. Отвъд тях се намира имението Мезон Сент Екс. Място, където се посвещават на улавянето на същността на този емблематичен тероар в едно единствено първокласно розе. Създадено за тези, които знаят как да ценят виното. И за тези, които знаят как да ценят живота. Избата е разположена зад плитки хълмове, заобиколена от лозя, маслинови дървета, лавандула и борови дървета. Оригиналното име на винарната е „Domaine de la Grande Séouve“. С над 130 години, това е един от най -старите и най -големите производители в района със 75 хектара лозови масиви. На надморска височина от 420 метра има перфектни условия за сортовете грозде, използвани в своето розе: Гренаш, Сира и Сензо. Избата е оборудвана с най - новите машини, пневматични преси и стоманени резервоари. Целта е да се постигне най -високо качество и най -добър вкус, един майсторски клас розе. Един факт е особено впечатляващ: За разлика от много други известни винарни, целият фокус тук е само върху едно единствено вино. Едно име, едно кюве, едно вино, точка! С пълна концентрация и чиста страст е създаването на Екс розе, без варианти, без компромиси. Няма червено вино, няма бяло вино ... само едно страхотно розе! Многобройни награди, златни медали, над 90 точки от много винени критици подкрепят качеството и вкуса на това впечатляващо розе отразяващо характеа на тероара и сортовете грозде.

Всички от този производител
Прованс

Прованс

Пфалц е вторият по големина и един от най-важните винарски региони в Германия с около 23 500 хектара лозя. Само Райнгхесен, на север, произвежда повече вино от Пфалц. Вюрстмарк, който е най -големият фестивал на виното в Германия, се случва в град Бад Дюркхайм всяка година през септември. Лозята са затворени в превъзходен пейзаж, който е дом на много биологични разновидности. Районът Пфалц е важен и за германската история, тъй като е имал централна роля по време на Римската империя. Лозята граничат с винарския регион Райнхесен на север и френския регион Елзас на юг. Региона е разделен на две отделни зони. Спиращата дъха околност включва планинската верига Хаард, която е покрита с дървета, руини на замъци, редици овощни дървета, овощни градини и стари оградени села. Производството във винен регион Пфалц се характеризира с използването на съвременни технологии и традиционни лозарски методи. Виненият туризъм допринася значително за икономиката на Пфалц и много туристи посещават винената пътека на региона. Тази туристическа пътека е създадена през 1935 г. и все още привлича стотици хиляди посетители в региона всяка година. Лозовите масиви се възползват от перфектните климатични условия на района, тъй като това е един от най -топлите винарски региони в Германия. Лятото е сухо, но не прекалено горещо, а зимите са меки. Климатът е достатъчно мек, за да могат сортовете грозде и други култури да процъфтяват и да растат добре. Почвата е доста разнообразна в целия регион с участъци от пясъчник, варовик, мергел, льос, гранит и няколко изолирани участъка от шисти. В северната част на района на Пфалц най -често срещаната почва е варовик, докато в южната част на Пфалц по -често се срещат льос и глинеста почва.

Всички вина от този регион
Гренаш

Гренаш

Гренаш е широко разпространен сорт във Франция, Испания, Австралия и САЩ. Френското наименование е гренаш, испанското - гарнача, а на остров Сардиния се нарича Канонау. Във Франция гренаш е част от типичния бленд от Долината на Рона - не само за световноизвестното червено ( Шатоньоф дю Пап), но и за отличителното розе от Прованс. В Испания гарнача е един от основните сортове във вината от престижната апелация Приорат.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю