Безплатна доставка над 119 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Алиготе Драгошинов

Алиготе Драгошинов 2022

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 5904

Алиготе от реколта 2022 е вино, е създадено от грозде от 50-годишни лозя от района на град Лясковец. Виното има искрящ цвят с фин зеленикав оттенък, тревисти аромати и силно изразена минералност. Подходящо се комбинира с бели меса, паста Карбонара и зеленчукови ястия.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Алиготе

Доминиращи аромати

 • Акация Акация
 • Минерални аромати Минерални аромати
 • Тревисти аромати Тревисти аромати

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Зеленчуци Зеленчуци
 • Бели меса Бели меса
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Драгошинов

Драгошинов

Малката семейна изба е създадена през 2018 от Даниел Драгошинов, енолог с близо 30 годишен опит. Построена е в село Нацовци, на 15 км южно от Велико Търново. Капацитетът на избата е 12 000 л, а годишното производство не надхвърля 5000 бутилки. Първата реколта вино от изба Драгошинов е 2019 г. Производството на малки серии авторски вина и наложен пелин по традиционна рецепта от внимателно подбрано грозде е целта, към която се стреми технологът Даниел Драгошинов, чиито професионален път е изцяло свързан с виното. Неговата философия във виноделието е да следва сетивата си и особеностите на всяка реколта, за да създава авторски вина, отличаващи се с характер и енигма.

Всички от този производител
Дунавска равнина

Дунавска равнина

Този район се простира от бреговете на река Дунав до склоновете на Стара Планина обхващайки плодородната дунавска равнина. Характеризира се с умерено-континентален климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Разпространени са сортовете “Мускат отонел”, “Гъмза”, “Каберне совиньон”, “Мерло”, “Шардоне”, “Алиготе”, “Памид” и други. Тук се произвеждат сухи бели вина, пенливи вина по класическа технология и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус. Типичен местен сорт е Гъмза, познат също така в Сърбия и Унгария под името Kadarka. Това е червен сорт, отглеждан най-вече в района на Видин и Плевен, който узрява в края на септември и дава свежи, плодови и приятно тръпчиви вина с характерен аромат на малини и горски плодове.

Всички вина от този регион
Алиготе

Алиготе

Алиготе е най-известен като „третият“ сорт грозде от Бургундия, най-разпространен в Бузерон, в северната част на Кот Шалоне. Aligote играе ключова роля и в пенливите вина Crémant de Bourgogne. Aligote е част от винения пейзаж на Бургундия от повече от 200 години, засаден заедно с Шардоне. Това е раннозреещ сорт, характерен с устойчивостта си на замръзване.Малки количества лозя с Алиготе могат да се намерят и в долината на Рона, където се използва за бленд най-вече с шардоне, за да се създадат леките, плодови бели вина от Châtillon-en-Diois. Извън Франция Aligoté е особено силно разпространен в Източна Европа - в страни като България и Румъния, където вината Алиготе имат изненадващо много последователи. Насажденията в тези страни са в пъти по-големи, отколкото в традиционния дом на сорта в Източна Франция. Вината, произведени от Aligoté, обикновено са сухи като стил, с флорални и билкови нотки. Заради характерната си естествена киселинност често се използва в бленд за подсилване на ароматите на по-богатите, но с по-лека структура вина.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю