Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Новини
  4. Mazzei – Castello di Fonterutoli

Mazzei – Castello di Fonterutoli

16.10.2023
Автор: Seewines


Собственост на семейство Мацеи още от далечната 1435 г., Castello di Fonterutoli се простира на 650 хектара хълмиста тосканска провинция в сърцето на Chianti Classico. Сред тях са и общо 110 хектара лозови масиви, разделени на 7 зони, които се намират на надморска височина между 220 и 570 метра над морското равнище.

Отглеждането на лозята е изцяло ръчно, до и включително гроздобера, като полаганата грижа за лозята е съобразена с нуждите на всеки отделен парцел. Вековното познаване на тази територия, в съчетание с повече от половин век изследвания, е позволило на семейството да ползва за основа набор от 36 биотипа Санджовезе, 18 от които са масови селекции, ексклузивни за Castello di Fonterutoli. Никоя друга винарна в района на Chianti Classico не може да се похвали с такова биотипово разнообразие.

От повече от шестстотин години семейство Мацеи произвежда уникални вина с дух и страст, предавани от поколение на поколение. 

Семейството възнамерява да подобри своя изразителен потенциал чрез прилагане на опита си във винопроизводството, като същевременно зачита уникалните характеристики на всеки един от тези прекрасни тероари.

Философията им има за цел да популяризира местните сортове като израз на идентичността на региона, по отношение на разнообразие и природа, чрез устойчиво земеделие и подобрения, като се има предвид деликатният хидрогеоложки баланс, за да се предотврати ерозията на почвата и максимизиране на водните запаси в региона.

В исторически план лозята на Castello di Fonterutoli са разположени на територията на три съседни общини: Кастелина ин Кианти, Кастелнуово Берарденга и Радда ин Кианти.

От реколта 2017 семейство Мацеи реши да изпревари времето съсредоточавайки вниманието си върху особеностите на тероарите си за създаване на три отделни Chianti Classico Gran Selezione. Имайки за цел да промотира най-доброто, което Chianti Classico може да предложи, тази най-висока категория в йерархията на региона бе създадена 2013г. Тези вина от най-висок калибър трябва да са от лозя, собственост на имението, да бъдат бутилирани там, да отлежават поне 30 месеца и да са от единичен лозов масив или селекция от най-добрите лозя.

Ние сме радостни, че в нашето портфолио можем да се похвалим с цели три представителя на тази престижна категория, които идват от най-добрите лозя на аристократичната фамилия, и чиято количество е строго лимитирано.


Castello di Fonterutoli 2020

Castello di Fonterutoli се произвежда от лозя от 11 различни парцела на надморска височина от 420 до 510 м. около селцето Фонтерутоли в Кастелина ин Кианти. Това е най-старото „крю“ на винарната, което е произведено на първи път през 1995г. Наситен цвят и ясен аромат на къпини, череши, теменужки, роза и нар. Това вино впечатлява с великолепния си баланс и меките танини. Интензивният и концентриран вкус омагьосва сетивата, а дългият завършек е изпълнен с елегантност.

   КУПЕТЕ ТУК   



 

Vicoregio 36 2020

Благодарение на 50 години изследвания, 36 биотипа санджовезе са били засадени на слънчево плато близо до Кастелнуово Берарденга, от което преди няколко години се ражда това изключително интересно и комплексно вино. Страхотен баланс и линейност, с нотки на червени череши, подправки, сушени боровинки и тютюн. Кадифени танини и балсамов финал. Неговата интензивност, наситеността на цвета и прецизността на плода веднага завладяват любителите на санджовезе.

   КУПЕТЕ ТУК   

 

 

Badióla 2020

Бадиола е историческото име на лозе в община Радда, чието грозде се винифицира отделно като Gran Selezione от семейство Мацеи, започвайки от реколта 2017. Наситено рубинен цвят с ясно изразени горски плодове, сини цветя и нотки на индийско орехче и черен пипер. Много добре интегриран кадифен танин, дълъг финал, елегантност и превъзходен баланс.
 
   КУПЕТЕ ТУК